Cum să crești și când să recoltezi semințele de sfeclă: un ghid pas cu pas și sfaturi importante

Pentru majoritatea grădinarilor începători și experimentați, alegerea semințelor pentru o anumită cultură poate fi problematică. Și, deși pentru mulți locuitori de vară, obținerea propriilor semințe pare o pierdere de timp și efort, se întâmplă ca soiul care vă place pur și simplu să dispară din vânzare. Majoritatea culturilor, de exemplu sfecla, morcovii, roșiile, au diferite soiuri.

Cultivarea dulce într-un singur sezon recolta de sfeclă, veți dori să obțineți o astfel de legumă din grădina dvs. tot timpul. Dar dacă ai uitat numele soiului sau ambalajul nu este diferit de cel achiziționat în sezonul trecut, iar leguma în sine nu a crescut atât de bine? În astfel de cazuri, propriul material de plantare va fi mântuirea, mai ales că chiar și legumicultorii începători o pot obține. Acest articol vă va arăta cum să crești singur semințele de sfeclă.

Cum să crească sfeclă pentru semințe

Proprii semințe de sfeclă sunt garantate pentru a produce o cultură sănătoasă. Plantele care cresc pe solul dvs. s-au adaptat la tipul de sol și la condițiile climatice, precum și la imunitatea dobândită - cea mai bună opțiune pentru cultivarea lor permanent.

Ciupercile și alte boli vă vor ocoli sfecla. Aceste semințe vor produce fructe mari și sănătoase. În plus, va fi plăcut să economisiți finanțe și timp pentru căutarea semințelor prin creșterea acesteia pe site-ul dvs.

Notă! Sfecla este o plantă bienală, astfel încât sămânța colectată în primul sezon de creștere a culturii pe șantier va fi defectă. Semințele pot pur și simplu să nu germineze sau să dea o recoltă bună.

Plantarea celulelor regine și îngrijirea lor

Organizați un pat separat primăvara. Sfecla de semințe se adâncește până la vârf, suprafața pentru dezvoltare normală este de 20 de 20 cm. Îngrijirea se realizează ca pentru o cultură convențională - udare, desprindere, îndepărtarea buruienilor, hrănire în timp util.Cum să crești și când să recoltezi semințele de sfeclă: un ghid pas cu pas și sfaturi importante

Parcela de semințe de sfeclă ar trebui să fie fertilă și chiar în relief. Cel mai bun sol pentru plantele-mamă este solul negru pe loam ușor sau mediu, loamul greu nu este potrivit. Nu este recomandat să se creeze testicule pe lut nisipos și sare de sare.

Plantarea se realizează la începutul lunii mai. Solul trebuie să fie ușor, liber, saturat cu fosfor, azot și potasiu. Pentru plantare, săpați găurile și așezați lichiorurile mamă în ele, apoi acoperiți-le cu pământ cu 2-3 cm deasupra culturii de rădăcini. În perioadele uscate, este necesară udarea.

Testiculele de sfeclă sunt plantate la o distanță de 70 × 70 cm; pentru cultivarea la domiciliu a unei culturi, va fi suficient să plantați 4 culturi de rădăcini. Sfecla este o plantă polenizată încrucișată, prin urmare, atunci când plantăm diferite soiuri, pentru a evita supra-polenizarea și degenerarea speciilor, se recomandă amplasarea lor pe diferite părți ale sitului.

Pe o notă. Este important să furnizați culturi de rădăcini proaspăt plantate cu îngrășăminte nutritive, și anume, azot și potasiu, în primul sezon de creștere, de la apariția rozetelor până la impiedicare.

Îngrășămintele se aplică ținând cont de caracteristicile solului și climatic ale sitului.

Dacă sfecla cântărește mai mult de 200 g, acestea pot fi tăiate în jumătate de-a lungul legumelor rădăcinoase, prin mijlocul mugurii centrale. Astfel, puteți efectua o examinare minuțioasă a lichiorului mamă și puteți îndepărta materialul de plantare bolnav. În plus, numărul testelor se va dubla.

Materialul este plantat în sol liber, într-un mod cuibărit, adică distanța dintre rânduri trebuie să fie egală cu distanța dintre găurile din pat.Jumătățile de sfeclă sunt plantate două la un moment dat în cuib, toate capetele una câte una. Solul din jurul testiculelor este strecurat, iar capetele sunt presărate cu pământ liber de 2-3 cm.

Colectarea semințelor

Desigur, semințele de legume rădăcinoase sunt ușor de cumpărat în magazin, dar este de preferat să le colectezi singur, păstrând nota și să le semeni anul viitor - asta este exact ceea ce au făcut bunicile noastre.

Pe culturile de rădăcini, se dezvoltă mai întâi o rozetă de frunze, iar mai târziu - lăstari înfloriți. Înflorirea testiculului începe la sfârșitul lunii iunie și durează 20-40 de zile. Formarea și maturarea boabelor se încheie la 25-30 de zile de la polenizarea florilor. Maturitatea și timpul de recoltare sunt determinate de culoare.

Când se recoltează semințe de sfeclă

Când păstăile de semințe sunt maro și uscate, materialul de plantare este gata de recoltat. Dar este mai bine să nu aștepți uscarea completă: semințele supraîncărcate se pot crăpa singure. Toate ramurile sunt tăiate, uscate într-un loc închis de vânt, sortate și trimise pentru depozitare. Este mai bine să păstrați semințele în pungi de hârtie într-un loc uscat. O plantă dă aproximativ 50-60 g de semințe.

Cum să recoltezi semințele corect? Tăiați cu grijă testiculele cu tulpina și agățați-le de traversă și acoperiți partea inferioară cu hârtie. Lăsați-l să stea așa 2-3 săptămâni.

Important! Uscați și recoltați semințele într-o cameră caldă, la îndemâna vântului și a umezelii.

Atingeți ușor testicele periodic, semințele ar trebui să cadă singure. După timpul specificat, îndepărtați inflorescențele, amintiți-le ușor și agitați.

Puteți selecta cele mai bune semințe în acest fel:

 • diluați o lingură de sare în 1 litru de apă,
 • puneți sămânța în apă timp de o oră.

Semințele care plutesc sunt inutilizabile. Selectați cele care se încadrează în partea de jos a containerului.

Clătiți semințele și uscați o săptămână, apoi puneți-le în pungi de hârtie.

Reguli și perioade de păstrare

Mulți grădinari se plâng de imposibilitatea depozitării culturilor de rădăcini, se presupune că se deteriorează adesea chiar înainte de debutul iernii. Acest lucru se poate datora condițiilor meteorologice improprii în timpul recoltării sau nerespectării tehnologiei agricole în colectarea și depozitarea boabelor de plantare.

Citește și:

Cum să recunoști o alergie la sfeclă și să scapi rapid de simptomele ei.

Să păstrăm gustul și beneficiile: cum să înghețăm dovlecelul proaspăt pentru iarnă.

Top 15 cele mai bune rețete pentru murat roșii verzi instant.

Cum se recoltează semințele pentru iarnă

În timpul maturarii, semințele își pierd conținutul de umiditate și se usucă treptat. Toată dezvoltarea fiziologică din material este suspendată din cauza lipsei de umiditate. Semințele în repaus sub piele conțin embrionul și aportul de nutrienți.

Fără a deranja în niciun fel dormanța, semințele nu se vor dezvolta. Dacă umiditatea din cameră depășește 12%, semințele vor începe să germineze. Menținerea unui microclimat uscat în mediul de depozitare este condiția principală datorită căreia semințele rămân viabile.

ai grija! Semințele sunt slab reflectate în conținutul lor într-un mediu cald și umed.

Dacă încăperea în care sunt păstrate semințele, temperatura și umiditatea relativă sunt depășite, atunci după câteva luni își vor pierde capacitatea de a urca. La fel se va întâmpla și cu schimbările de temperatură. Nivelul optim de temperatură pentru depozitarea materialului este de 12-15 ° C, dar accesul aerului proaspăt ar trebui limitat.

Într-o cameră neîncălzită în timpul iernii, depozitarea materialului este inacceptabilă. La temperaturi scăzute, semințele devin umede și mor, mai ales dacă temperatura nu crește peste 0 ° C.

Pregătirea semănatului

Plantarea sfeclei pentru grădinari începători nu reușește întotdeauna: semințele nu germinează bine sau leguma crește mic. Sfecla este însă una dintre primele dintre culturile de legume în ceea ce privește randamentul și prezența proprietăților utile. Cultura este bine păstrată aproape tot anul. Ce ar putea fi greșit?

În cultivarea rădăcinilor, unul dintre punctele cheie este pregătirea corectă a seminței.Dacă ignorați tehnologia, lăsând totul să-și ia cursul, nu trebuie să fiți surprinși de rezultatul nedorit de la sfârșitul sezonului.

Tratamentul semințelor

Semințele de sfeclă germinează încet. Pentru semănat, este mai bine să folosiți semințele eclozate.

Pentru a pregăti semințele de sfeclă de plantare pentru plantare, acestea sunt prelucrate într-unul din următoarele moduri:Cum să crești și când să recoltezi semințele de sfeclă: un ghid pas cu pas și sfaturi importante

 1. Înmuierea în soluție de superfosfat. În 1 litru de apă caldă, agitați 1 linguriță de substanță. Într-o astfel de soluție, semințele vor trebui păstrate 24 de ore, apoi uscate.
 2. Barbotare. Semințele sunt introduse în apă cu alimentare cu aer. Durata acestei prelucrări este de aproximativ 18-24 ore.
 3. Îmbătrânire în soluție de cenușă de lemn. Turnați 1 lingură în 1 litru de apă încălzită. l. cenușă, amestecă. Păstrăm semințele într-o astfel de soluție cel puțin o zi.

După prelucrare, clătiți semințele cu apă caldă, înfășurați într-o cârpă moale umedă și țineți 2-3 zile într-o cameră cu o temperatură de cel puțin 22 ° C. În cazul în care țesătura se usucă, aceasta trebuie umezită.

Sfaturi importante

Pentru a crește o cultură de rădăcini dulci de înaltă calitate în fiecare an, veți avea nevoie de o sămânță aproape perfectă.

Sfaturile agronomilor experimentați îi vor ajuta pe grădinarii începători să nu greșească:Cum să crești și când să recoltezi semințele de sfeclă: un ghid pas cu pas și sfaturi importante

 1. Soiul de rădăcini ales pentru plantare nu trebuie să fie hibrid. Atenție la ce regiuni ale țării se recomandă să crească. Există riscul ca semințele cultivate de sfeclă să nu fie pur și simplu potrivite pentru climatul tău.
 2. Semințele se păstrează numai în pungi de hârtie, deoarece semințele trebuie să respire. În folie, celofan sau hârtie groasă, boabele se vor deteriora pur și simplu în perioada de depozitare.
 3. Nu recoltați semințele în primul an al culturii. Cert este că, în cele mai frecvente cazuri, tendința de înflorire în sfeclă apare atunci când răsadurile sunt înghețate. Conservarea speciei este inerentă din punct de vedere biologic în plantă, de aceea în aceste cazuri este forțată să-și dea toată puterea nu fructului, ci pedunculului.

producție

Obținerea de semințe dintr-o cultură care vă place nu este prea laborioasă. Nu-ți fie teamă să-ți faci timp să pregătești singur sămânța. Semințele lor vor fi de câteva ori mai mari decât semințele cumpărate din magazin și, prin urmare, recolta va fi mai dulce, mai sănătoasă, mare și de înaltă calitate. Cu cât alegeți o plantă mai bună pentru plantarea semințelor, cu atât inflorescențele rezultate vor fi mai bune.

Informații interesante despre cum să obțineți semințe de sfeclă sănătoase în acest videoclip:

4 cometariu
 1. avatar
  Irina Viktorovna

  O singură boltologie, fără sincronizare, fără tip de semințe înainte de recoltare ...

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Irina, mulțumesc pentru feedback, dar poate că nu ai citit foarte atent articolul. Informațiile despre ora de colectare se găsesc în articol, la rubrica corespunzătoare. Vă rugăm să rețineți că intervalul de timp variază în funcție de regiune:

   „Înflorirea testiculului începe la sfârșitul lunii iunie și durează 20-40 de zile. Formarea și maturarea boabelor se încheie la 25-30 de zile de la polenizarea florilor.
   Maturitatea și timpul de recoltare sunt determinate de culoare... Când păstăile de semințe sunt maro și uscate, materialul de plantare este gata de recoltat. Dar este mai bine să nu aștepți uscarea completă ".

 2. avatar
  Evgeniya

  Cum să înțeleg această frază? "Nu colectați semințe în primul an al culturii." Voi culege semințe toamna, dar nu le pot semăna primăvara?

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Autorul consideră că este mai bine să colectăm în al doilea an. Primele pot fi mai slabe. Puteți încerca să le plantați, desigur, dar poate fi multă căsătorie.

Adauga un comentariu

Grădină

Flori