Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere

Bolile de vinete, precum atacurile dăunătorilor de insecte, pot ucide plantele și lăsa gazdele fără culturi. Pentru a face față eficient bolilor, trebuie să cunoașteți primele lor semne și metode de tratament. De asemenea, nu uitați de prevenire - acesta este cel mai bun remediu împotriva infecțiilor și dăunătorilor.

În articol veți găsi descrieri, cauze și simptome ale celor mai frecvente boli de vinete cu fotografii și aflați cum să tratați bolile.

Cum să înțeleg dacă vinetele sunt bolnave

Orice schimbare a formei și culorii trunchiului, frunzelor, florilor și fructelor unei plante este un motiv serios pentru a acorda atenție sănătății plantelor. Aspectul petelor este un alt semn care nu poate fi ignorat. Dacă vinetele se îmbolnăvesc în perioada de înflorire, acesta florile se micșorează, se usucă și cad.

Bolile fungice sunt cele mai frecvente și pot fi tratate eficient. Infecțiile bacteriene pot fi, de asemenea, tratate. Bolile virale sunt contagioase și greu de vindecat. Se luptă cu, distrugând tufișurile bolnave, dezinfectează instrumentele de grădină.

Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere

Cauzele bolilor

Fiind o plantă termofilă, vinetele cer să aibă grijă. Orice abatere de la regulile tehnologiei agricole duce la plantări slabe și boli ulterioare:

 1. Lipsa luminii solare. Fiecare perioadă de dezvoltare a vinetelor necesită o anumită cantitate de lumină. Deci, pentru răsaduri, orele optime de lumină de zi sunt de 10 ore, altfel planta se usucă și se îmbolnăvește. Arbustii pe care fructele se coacă de asemenea au nevoie de suficientă lumină solară. Plantarea tufișurilor se face cel mai bine pe partea însorită a site-ului. Vinetele nu cresc sau se dezvoltă la umbră.
 2. Deficitul de apa. Nu lăsați solul să se usuce sau să se udeze. Răsadurile au nevoie de udare de 3 ori pe săptămână. În căldură - în fiecare zi. Tufele cu fructe coapte sunt udate o dată pe săptămână - aproximativ 4 litri de apă pe tufiș.
 3. Udare cu apă prea rece. Aceasta provoacă nu numai boli, ci și moartea plantei. Motivul este lipsa căldurii necesare creșterii și dezvoltării depline. Sistemul de rădăcini este activ exclusiv în solul cald. Apa încălzită la soare este folosită pentru irigare.
 4. Lipsa de nutrienți. Lipsa de potasiu face ca frunzele să se onduleze și o margine brună să apară la margini. O schimbare a culorii lor într-o culoare mai deschisă indică o deficiență de azot. Frunzele care se întind în sus indică o lipsă de fosfor. Lipsa oricăruia dintre elemente este o nutriție inadecvată a plantei, ceea ce determină o slăbire a sistemului imunitar.
 5. Alte motive includ insecte, care nu numai că mănâncă plante, dar acționează și ca purtători de infecții.

Boli de vinete și simptomele lor

Începeți lupta împotriva oricărei boli în timp util. Cu cât se observă mai repede semnele bolii, cu atât lupta va avea mai mult succes, cu atât recuperarea rapidă va veni și fructarea va fi restabilită. Luați în considerare bolile de vinete cu fotografii și cum să le tratați.

Rularea frunzelor

Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere

Frunzele de vinete rulate indică:

 1. Udare insuficientă.Umezirea solului trebuie efectuată imediat ce stratul superior se usucă.
 2. Deficiență de nutrienți. 1 lingură cenușa de sub fiecare tufiș ajută la scăparea frunzelor deformate.
 3. Îngrășământ în exces cu irigare redusă. Dacă solul este suprasaturat cu azot, fosfor și potasiu, iar udarea este slabă, frunzele încep să se onduleze și să se usuce. În acest caz, fertilizarea este anulată și numărul de udări este crescut.
 4. Modificări ale temperaturii sau umidității solului. Prin adaptare, planta își va îndrepta frunzele fără ajutor.

hoțoman

Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere

O infecție fungică care atacă plantele tinere. Se manifestă ca o dungă întunecată pe partea inferioară a tulpinii. Trunchiul se usucă în acest loc, iar vinetele moare. Factorul provocator este excesul de umiditate din sol, ceea ce contribuie la dezvoltarea ciupercii.

O plantă afectată de un picior negru nu poate fi vindecată.... Acesta este îndepărtat și solul este tratat cu o soluție de permanganat de potasiu, „Maxim”, „Previkur”. Pentru a îndepărta excesul de umiditate, presărați pământul cu o cantitate mică de nisip.

Metodele populare de luptă includ pulverizarea cu infuzie de coji de ceapă și prelucrarea solului cu cenușă o dată pe săptămână.

Frunze galbene

Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere

Gălbenimea frunzelor poate apărea atât la răsaduri cât și la o plantă adultă. Lipsa altor semne indică:

 • umiditate insuficientă a solului;
 • lipsa de potasiu și azot;
 • folosirea apei reci pentru udare;
 • sol nepotrivit pentru răsaduri.

Măsuri preventive - aplicare la timp și dozată pansament de top, plantând răsaduri în sol sterilizat și acid.

Important! Frunze galbene, însoțită de alte semne, indică întotdeauna prezența unei boli în plantă. Lipsa simptomelor suplimentare indică o încălcare a regulilor tehnologiei agricole.

Pata neagra

Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere

O boală bacteriană periculoasă care afectează vinetele în orice stadiu de dezvoltare. Umiditatea ridicată este cauza principală a bolii.

Primele simptome sunt mici pete negre pe frunze cu margine galbenă. După 7-10 zile, dobândesc o formă convexă. După 2 săptămâni, dacă tratamentul nu este început, planta devine acoperită cu ulcere.

Pentru tratament, folosiți „Fitolavin” la fiecare 2 săptămâni și „Gamair” o dată.

Atenţie! Nu numai plantele bolnave sunt supuse procesării, ci și solul din jur. Toate resturile de vegetație trebuie îndepărtate și distruse.

Făinarea

Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere

Mucegaiul pudrat la vinete este cauzat de o ciupercă care devine activă în perioadele cu umiditate ridicată, cu fluctuații de temperatură frecvente. O floare albă apare în partea superioară a frunzelor, asemănătoare cu făina vărsată. De-a lungul timpului, frunzele se usucă, cad, iar tufișul însuși se ofilește.

Referinţă. Înflorirea albă pe partea inferioară a frunzelor este mucegaiul sau mucegaiul.

Ca tratament, se utilizează pulverizarea cu o soluție de sulf coloidal sau Topaz. Aplicați în conformitate cu instrucțiunile. Este necesar să se reducă numărul de udări.

O modalitate populară de a combate mucegaiul pudră este de a împrăștia cenușa pe suprafața paturilor și în jurul lor.

Mozaic de tutun

Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere

Una dintre bolile pe care le poartă insectele. Foarte contagios. Agentul patogen persistă mult timp asupra reziduurilor plantelor.

Se manifestă prin următoarele simptome:

 • deformarea și paloarea frunzelor;
 • pete de culori închise și verde deschis, asemănătoare cu un mozaic;
 • în timp, pe frunze apar găuri;
 • creșterea fructelor încetinește, acestea sunt acoperite cu pete galbene.

Boala se răspândește prin semințe infectate. Ca măsură preventivă, înainte de semănat, acestea sunt înmuiate timp de 30 de minute într-o soluție de acid clorhidric 20%, după care sunt spălate sub apă curentă.

Tratamentul se efectuează cu medicamentul "Fitosporin" sau "Uniflor-micro"... Un remediu popular este o soluție de lapte cu săpun de rufe. Sunt pulverizate cu plante la fiecare 10 zile.

Phomopsis

Provocat de o ciupercă în umiditate ridicată și temperaturi ridicate. Apare ca niște pete rotunde de lumină pe frunze și trunchi. Pe fructe apar pete gri și maro, care putrezesc și devin acoperite cu mucus.

Plantele bolnave sunt scoase din grădină și distruse. Nu există un tratament eficient, este necesar să se efectueze prevenirea pentru a preveni boala. Pentru aceasta, semințele sunt dezinfectate înainte aterizare, plantele sunt tratate periodic cu "Fundazol" și "Derozal".

Puternicitate târzie

Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere

O boală obișnuită care se răspândește de la toate fardurile de noapte unul la celălalt. Cele mai frapante simptome sunt:

 • pete întunecate, cu margine verde strălucitor pe frunziș;
 • floare alb-cenușie pe partea inferioară a frunzelor;
 • petele acoperă tulpinile și fructele, provocând putrezirea.

Pentru combaterea, se folosesc medicamente care conțin cupru, lichid Bordeaux. „Quadris” și „Antrakol” s-au dovedit bine.

Remediile populare includ pulverizarea cu ser, infuzia de usturoi, praful cu cenușă de lemn.

Alternaria, sau putregaiul gri

În primul rând, fructele care cresc la fundul tufișului sunt afectate. Pe ele apar pete maronii plângătoare, care trec mai târziu la frunziș.

Tratează cu „Horus” și „Antracol” în conformitate cu instrucțiunile de utilizare. Pentru prevenire, acestea sunt tratate cu sulf coloidal, Fitosporin și sulfat de cupru.

Sclerotinoza sau putregaiul alb

Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere

Ciuperca care provoacă putregaiul alb este frecventă pe tot continentul și afectează un număr mare de plante. Frunzișul de vinete luminează, trunchiurile putrezesc la bază, se formează o floare albă cu puncte negre, fructele sunt acoperite cu pete albe.

Tratamentul putregaiului alb la vinete implică pulverizarea cu preparate Oxyhom, HOM sau Abiga-Peak. De asemenea, este necesar să tăiați părțile afectate ale tufei.

Remediile populare includ pulverizarea cu o soluție slabă de permanganat de potasiu sau iod.

Putregaiul vertexului

Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere

Se referă la infecții virale. Pe partea laterală a fructului, se formează pete necrotice. Sunt apoase, dar pe măsură ce cresc, se usucă.

Tratamentul constă în aplicarea în sol a îngrășămintelor care conțin potasiu și calciu. Frunzele și fructele afectate trebuie îndepărtate. Pentru prevenirea putregaiului de top se utilizează udarea la rădăcină și pulverizarea tufișurilor cu infuzie de cenușă.

Cercosporosis

Boala fungică manifestată prin mici pete galbene pe frunze. Suprasolicitarea petelor determină să moară frunzișul. Fructele se opresc în dezvoltare, sunt deformate.

Amestecul de Bordeaux este foarte eficient în stadiul inițial al bolii. În cazuri avansate se folosesc medicamentele „Skor”, „Raek”, „Fundazol”. Asigurați-vă că aplicați îngrășăminte minerale.

Phytoplasmosis

O infecție virală care nu poate fi tratată. Tufele afectate sunt îndepărtate și arse. Boala se manifestă prin colorarea frunzelor în nuanțe purpuriu-roșiatice, se formează fisuri pe frunze. Fructele sunt tari, deformate.

Puteți preveni boala curățând zona de toate buruienile și resturile vegetale înainte de plantare. Insectele care transportă virusul sunt distruse cu insecticide.

Ofilirea verticală

Insectele sunt purtătoare ale bolii. Agenții patogeni rămân în sol și pe resturile vegetale. O schimbare accentuată a vremii servește ca un impuls pentru dezvoltarea bolii.

O tulpină înnegrită cu mucus secretant, frunzișul galben ofilit sunt semne de ofilire verticilară.

Pentru a preveni bolile, plantele și solul de sub ele sunt pulverizate cu o soluție de permanganat de potasiu sau "Fitosporin". Insecticidele sunt folosite pentru a ucide insectele. Îngrășăminte minerale complexe sunt necesare.

Necroză internă

Infecție virală care duce la mumificare fetală. Plantele mature nu pot fi refăcute. Această boală nu poate fi vindecată, dar poate fi prevenită. Pentru aceasta, semințele sunt păstrate într-o soluție de acid clorhidric 20% timp de 30 de minute înainte de plantare. Apoi spălate în apă curgătoare și uscate.

Principalele tipuri de dăunători de vinete

Dăunătorii de insecte nu numai că poartă infecții virale, ci și distrug frunzele și fructele vinetelor. Insectele se reproduc foarte repede și sunt capabile să distrugă complet plantațiile.

Să vorbim despre dăunătorii care afectează vinetele și cum să le facem.

afide

Acestea sunt mici erori verzi cu un corp moale care se hrănește cu seva plantei. Ele formează colonii pe partea interioară a frunzelor, care se ondulează și se usucă pe măsură ce coloniile cresc. Lipsa de nutrienți duce la moartea întregii plante.

Insecticidele "Karbofos" și "Keltan" distrug complet afidele. Adepții metodelor populare de luptă folosesc pulverizarea cu bulion de ceapă și tinctura de cenușă de tutun. Puteți șterge frunzele cu o soluție de săpun de rufe și cenușă.

Gândacul Colorado

Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere

Frunzele hrănesc nu numai gândacii, ci și larvele lor, provocând pagube ireparabile. Dacă nu se iau măsuri pentru combaterea gândacului de cartofi Colorado, vinetele vor rămâne fără frunze.

Insecticidele sunt cel mai bun remediu anti-gândac. Dar cu formarea ovarelor iar colectarea constantă a fructelor nu este recomandată. Puteți scăpa de gândacii Colorado fără chimie. Colectarea dăunătorilor de mână, pulverizarea vinetelor cu bulion de usturoi, praful plantelor cu cenușă va salva ziua.

Acarianul de păianjen

Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere

Trăiește pe partea inferioară a frunzelor, sug sucul din ele și îmbracă planta cu o rază albă, dar densă.

Important! Înainte de a pulveriza tufișurile, îndepărtați manual toate țambalele. Pulverizarea se efectuează exclusiv pe partea inferioară a frunzelor.

Cum să procesați vinetele:

 • acaricide "Floromit", "Sunmite" - intervalul dintre pulverizare nu trebuie să depășească 5 zile;
 • perfuzii din plante cu un miros înțepător (usturoi, calendula, ceapă) - nu vor ajuta să scape de un acarian păianjen apărut, dar se vor speria.

whitefly

Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere
whitefly

Fluture mâncând suc de vinete. Trăie pe partea inferioară a frunzei, pericolul este reprezentat de secrețiile sale, care favorizează dezvoltarea ciupercilor.

Pulverizarea cu „Fitoverm” și „Aktara” va ajuta la distrugerea fluturelui alb.

Medvedka

Trăiește în pământ, se hrănește cu rădăcini. Drept urmare, planta se usucă. Întotdeauna vor exista cremele de urs nu departe de plantări, în jurul cărora este necesar să se împrăștie Medvetox.

Măsurile clasice includ stropirea solului cu piper măcinat, udarea cu bulion de ceapă și usturoi.

Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere

Purici crucifere

Un mic gândac negru care devorează complet frunzișul, lăsând doar vene dure. Larvele de purici rezidă în pământ și se hrănesc cu rădăcini.

Dintre substanțele chimice, insecticidele precum Actellik ajută la combaterea gândacilor cruciferi de purici.

De asemenea, rezultă pulverizarea cu infuzie de pelin, păpădie, usturoi sau praf cu cenușă de lemn sau piper măcinat.

Limacși

Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere

Moluște gluttonoase care se hrănesc nu numai cu frunze, ci și cu fructele plantei. Se târăsc noaptea din ascunzătoare și lasă în urmă cărări zvelte și găuri mari în frunze.

Cea mai eficientă metodă de combatere a labelor este o pulbere care conține metaldehidă. Se folosește în cantitate de 3 g pe 1 m². Sarea grosieră sau ardeiul măcinat este, de asemenea, împrăștiată în paturile de vinete.

Măsuri preventive

Cele mai bune metode de a trata bolile de vinete: fotografie și descriere

Măsurile preventive includ:

 • dezinfectarea semințelor;
 • respectarea regulilor de rotație a culturilor;
 • dezinfectarea solului înainte de plantare;
 • subțierea plantațiilor dense;
 • respectarea regulilor de udare și hrănire;
 • îndepărtarea la timp a buruienilor și a resturilor vegetale.

Concluzie

Vinetele sunt o cultură delicată care, în condiții nefavorabile și de proastă calitate lăsând expus la numeroase boli și atacuri dăunatoare. Îngrijirea periodică și măsurile preventive în timp util vor ajuta la evitarea problemelor descrise în articol și la obținerea unui randament ridicat.

 

Adauga un comentariu

Grădină

Flori