Aflăm de la rezidenții cu experiență de vară cum să ciugulească roșiile corect: o analiză a nuanțelor și o descriere pas cu pas a procesului

Înlăturarea în timp util și competentă a vitregilor din roșii va ajuta la obținerea de plante puternice și la o recoltă bogată. La tăierea lăstarilor, țineți cont de înălțimea soiului, de particularitățile dezvoltării tulpinilor și de condițiile de plantare. Oferim o tehnologie pas cu pas, cu o fotografie despre cum să ciupi corect roșiile de diferite tipuri - de la soiuri înalte până la soiuri standard.

Ce se fixează și cum arată un fiu vitreg

Iarba este eliminarea proceselor laterale care apar în axilele frunzelor de pe tulpina principală a plantei. Grădinarii începători confundă uneori vitregii cu frunzele sau perii de flori.

Aflăm de la rezidenții cu experiență de vară cum să ciugulească roșiile corect: o analiză a nuanțelor și o descriere pas cu pas a procesului

Cum să distingi un vitreg de o perie de fructe și o frunză

Pentru a nu sparge accidental peria, luați în considerare cu atenție planta:

 • fiul vitreg crește întotdeauna din sân - o zonă adâncită între frunză și tulpina principală a tomatei;
 • rama de flori se formează pe tulpină, nu există nici măcar rudimente de frunze - sunt vizibile doar formarea de muguri mici.

Unii vitregi au și muguri. În acest caz, ei așteaptă câteva zile până când tragerea va crește, pentru a nu o confunda cu o perie de fructe.

Pentru a distinge un proces lateral de o frunză, aruncați o privire atentă la gât. Fișul vitreg crește întotdeauna din sânul unei frunze mari, dezvoltate, de-a lungul timpului, el are mai multe frunze mici.

Stepson sau nu

Pentru a afla dacă trebuie să înțelegeți un anumit soi de roșii, verificați informațiile de pe punga cu semințe sau găsiți descrierea soiului pe Internet.

Este posibil și ce se va întâmpla dacă nu ciupi roșiile

Tăierea de iarbă se realizează astfel încât planta să-și ofere toată puterea formării de fructe și să nu le cheltuiască pentru a hrăni lăstari suplimentari.

Atenţie! Dacă pașii nu sunt îndepărtați în timp util, masa verde a tufișului va crește, din cauza ventilației slabe, riscul de boli va crește. Planta formează puține ovare pe perie, iar fructele formate vor fi mici.

Având în vedere acest lucru, crescătorii au crescut multe soiuri care nu necesită ciupire.

Ce soiuri nu poți ciupi

Aflăm de la rezidenții cu experiență de vară cum să ciugulească roșiile corect: o analiză a nuanțelor și o descriere pas cu pas a procesului

Nedeslușit nu face vitregii roșii determinante din soiurile standard. Creșterea lor este limitată, iar lăstarii laterali cresc slab. Prin urmare, planta are suficientă tărie pentru a oferi hrană pentru tulpini suplimentare și ovare.

În zonele cu un climat cald în sol deschis, îngroșarea nu dăunează plantelor, dar în regiunile cu temperaturi scăzute ale aerului de vară și umiditate ridicată, aceasta contribuie la apariția unor boli bacteriene, la întârziere. În acest caz, roșiile subdimensionate se recomandă să fie fixate.

Cum să tai stepons

Înlăturarea neexperimentată sau prematură a copiilor vitregi duce la boli plante, își oprește dezvoltarea și reduce productivitatea.

Reguli fundamentale

Pentru a obține un tufiș sănătos, în curs de dezvoltare optimă, respectați următoarele reguli de ciupire:

 1. Procedura se realizează regulat, cel puțin o dată pe săptămână. Cu o astfel de frecvență, va fi posibil să observați în timp util procesele care apar în sinusuri.
 2. Nu udati pamantul inainte de a ciupe.
 3. Lăstarile de 3–5 cm sunt îndepărtate. La tăierea lăstarilor mai mari de 5 cm, planta prezintă stres, rănile se vindecă mai grav.
 4. Stepons mici se desprind ușor și cu un crunch. Dacă au depășit faza de formare a primei foi, se folosește un instrument tăiat ascuțit.
 5. Toate instrumentele sunt pre-dezinfectate cu o soluție de permanganat de potasiu sau clorhexidină. Acest lucru va preveni transmiterea bolii de la un tufiș la altul.
 6. Un mic „ciot” este lăsat în sân, astfel încât o nouă tragere suplimentară să nu se formeze în locul celei vechi.

Cel mai bun moment pentru a elimina lăstarii laterali este dimineața. În aceste ore, mișcarea sucurilor și a substanțelor nutritive este mai puțin activă decât în ​​timpul zilei. Procesele sunt mai fragile și mai ușor de dezlipit. În timpul zilei, rănile vor avea timp să se vindece, iar seara plantele sunt udate.

Furarea: tehnologie și caracteristici

La formarea tufei, se iau în considerare tipul de creștere a tomatelor, condițiile de creștere și metodele de ciupire.

În câmp deschis

Aflăm de la rezidenții cu experiență de vară cum să ciugulească roșiile corect: o analiză a nuanțelor și o descriere pas cu pas a procesului

Când creșteți roșiile în pământ deschis, îndepărtați lăstarii suplimentari, respectând regulile de bază ale ciupitului. Procedura nu se realizează într-o perioadă ploioasă - tulpinile umplute cu umiditate devin mai flexibile și mai dense, se desprind prost. Există un risc ridicat de a dezvolta boli. Este mai bine să aștepți vremea uscată și să elimini lăstarii supraîncărcați decât să pierzi recoltele din cauza bolilor.

Pentru soiurile standard cu bare scurte în câmp deschis, nu este necesar să tăiați pașii.

În seră

În sere În mod tradițional, se cultivă soiuri înalte și mijlocii, cu o intensitate ridicată de formare de stepons. Când sunt procesate o dată pe săptămână, lăstarii laterali depășesc. Sunt despartite de cel putin 2 ori pe saptamana, evitand ingrosarea plantelor.

Sfat! În ajunul ciupitului, nu udați pământul în seră pentru a obține aer uscat. Oferiți o ventilație bună după tăierea pe vreme însorită.

Grădinarii susțin ce metodă de îndepărtare a lăstarilor laterali într-o seră este mai rațional de utilizat - tăierea sau desprinderea din sân. Alegerea metodei depinde de condițiile specifice de creștere. Dacă plantațiile sunt îngroșate, sera are umiditate ridicată a aerului și un fundal infecțios crescut, tăierea va duce la apariția putregaiului cenușiu pe „cânepa” lăsată în sinusuri. În acest caz, procesele sunt defalcate.

Aflăm de la rezidenții cu experiență de vară cum să ciugulească roșiile corect: o analiză a nuanțelor și o descriere pas cu pas a procesului

Modul în care procedura variază în funcție de tipul de roșii

Pentru a înțelege cum să ciupiți o plantă corect, este important să știți în prealabil din ce tip aparține, în funcție de caracteristicile de creștere. Înainte de a cumpăra și de a crește, este recomandat să studiați descrierea soiurilor de tomate pe site-ul web sau în materialele informative ale pepinierei de unde au fost achiziționate răsadurile.

Există 2 tipuri principale de roșii:

 • soiurile nedeterminate - se disting prin creșterea nelimitată a tulpinilor;
 • determinant - cresc la o înălțime definită de caracteristicile soiurilor, apoi se îndoaie.

Determinanții sunt subdivizați în subtipuri:

 • semi-determinant - de dimensiuni medii;
 • superdeterminat - subdimensionat, standard.

Această cunoaștere în viitor vă va ajuta să nu faceți o greșeală atunci când îndepărtați pașii și să formați un tufiș.

Schema de prindere a soiurilor indeterminate și determinante

nedeterminat soiurile eliberează foarte activ lăstari suplimentari, iar perii cu ovarele se formează numai după 3 frunze. Prin urmare, păstrarea acestor roșii în 1 tulpină și tăierea în timp util a vitregilor sunt condiții preliminare pentru obținerea unei recolte bune în viitor.

Pentru formarea unei tulpini, imediat ce planta începe să elibereze lăstari suplimentari, acestea sunt îndepărtate imediat. Tulpina principală și unică este legată cu sfoară, ca o viță de vie, cu spalierul.

Determinant roșiile se formează conform schemelor din 2 sau 3 tulpini. Creșterea lăstarului principal la aceste plante este limitată.În orice moment, se poate opri să se dezvolte, chiar dacă este încă departe de sfârșitul verii. Pentru a prelungi creșterea și a obține o recoltă bună în tipuri determinante de roșii, tulpini suplimentare sunt lăsate pe tufiș.

Schema cu 2 tije: cea mai puternică și mai sănătoasă tragere este aleasă pe tulpina principală și crescută ca o a doua tulpină echivalentă. Îl legă și îl păcălește în același mod cu cel principal.

Schema cu 3 tije: în plus față de tragerea principală, mai sunt lăsați încă 2 lăstari puternici pe partea inferioară a plantei. Aceasta este cea mai comună opțiune. Dacă un vitreg puternic se află în vârf, este permis să-l crească ca a treia tulpină.

Tipul de tomate semi-determinant

Roșiile semi-determinante cresc până la 150-180 cm. Tulpina principală a unei astfel de plante se termină întotdeauna - sfârșește creșterea, formând un peduncul la sfârșit. Înălțimea lăstarului principal și numărul ovarelor depind de acesta.

Dacă păstrați o astfel de roșie în 1 tulpină, randamentul va fi extrem de scăzut. Prin urmare, 2 tipare suplimentare bine dezvoltate sunt lăsate pe tulpina principală, 3-4 perii vor crește pe ele. Pentru a evalua cât de puternic va fi împușcarea, ei așteaptă să crească până la 5 cm. Dacă tragerea este slabă și aruncă câteva inflorescențe, aceasta este ciupită și începe să se formeze una nouă.

Tăiatura de roșii standard

Soiurile și hibrizii standard se disting prin tulpini și frunze puternice, dense. Cel mai adesea, sunt roșiile determinante compacte cu creștere mică, cu o înălțime de până la 70-90 cm. Nu eliberează lăstarii atât de activ, de aceea nu necesită ciupire.

Referinţă. Pentru a obține o recoltă mai timpurie și mai armonioasă cu fructe mari dintr-o roșie standard cu creștere scăzută, 2-3 pași sunt lăsați pe tulpină și nu mai mult de 6-8 inflorescențe.

Grădinarii cu experiență preferă să ciugulească chiar și astfel de soiuri pentru a crește randamentul și greutatea fructului. În caz contrar, tufele vor fi prea groase, ceea ce va interfera cu o bună ventilație și va crește riscul de întârziere. Pentru o creștere și randament optime, lăsați 3-4 tulpini pe plantă.

Râșnind roșii cu fructe mari

Când ciupeți roșii cu fructe mari, există nuanțe. Copii vitregii sunt îndepărtați în axilul frunzelor direct sub peria în curs de dezvoltare, în caz contrar, va fi dificil de realizat caracteristicile varietale declarate în ceea ce privește greutatea fructelor. Cert este că frunzele de roșii acumulează nutrienți și le dau treptat fructe în creștere și turnare. Sub perie, vitregul va lua toate mineralele din frunză pentru propria sa dezvoltare.

Cum să ciupi soiuri înalte

Roșiile înalte cu o creștere nelimitată sunt adesea efectuate conform schemei cu 1 tulpină, tăind absolut toate procesele care apar. Deci plantele nu își pierd forța pentru dezvoltarea lăstarilor și frunzelor suplimentare, ci le redirecționează către formarea ovarelor și fructelor. Inflorescențele sunt formate prin 3 frunze, 6–8 ciorchini se formează pe o tulpină, în funcție de soi.

În condițiile în care înălțimea serei nu este mare, iar potențialul de formare a numărului de perii din soi nu este epuizat, unul dintre pași este lăsat să ghideze a doua tulpină. Pentru a face acest lucru, alegeți cea mai puternică tragere sub procesul de perie sau bazal.

Trebuie să îndepărtez primul vitreg

Imediat după formarea ciorchinilor de flori, vitregi încep să crească în axilele frunzelor. Sunt îndepărtate dacă roșia este în 1 tulpină. Dacă planurile includ o schemă cu două sau trei bare pentru cultivarea roșiilor, copiii vitregi au voie să crească până la 5-7 cm, iar cea mai puternică dintre ele este aleasă. Cel mai adesea, aceasta este prima tragere sub o perie de flori. Din ea se obține o tulpină suplimentară puternică.

În cazul în care primul vitreg subcystic este înlăturat greșit, se utilizează o tragere deasupra periei de flori pentru o tulpină suplimentară. În acest caz, recolta va fi mai târziu, deoarece ovarele de pe perie vor primi mai întâi nutriție de la rădăcină.

Cât timp îndepărtați vitregii de pe roșii

Stepsons apar pe roșii de la 2 săptămâni de la debarcare. Formarea lor continuă pe tot parcursul sezonului de creștere.Uneori, procesele suplimentare încep să crească din nou în acele sinusuri, unde au fost îndepărtate anterior. Aceasta este o caracteristică varietală a roșiilor. Prin urmare, lăstarii suplimentari sunt îndepărtați până la recolta finală.

Când și cum se ciupește roșiile

Roșiile determinante termină să crească singure, eliberând o rame de flori pe tulpină. Înălțimea înaltă crește la nesfârșit, astfel încât grădinarii efectuează ciupirea sau tăierea tulpinii.

Partea superioară a tulpinii este ruptă sau tăiată astfel încât 2 frunze să rămână după peria de flori. În viitor, vor hrăni ovarele.

Referinţă. Creșterea tulpinilor este limitată la sfârșitul sezonului de creștere, astfel încât fructele să aibă timp să se umple și să se coacă. În funcție de regiune, această perioadă se încadrează în iulie - august.

Partea superioară este ciupită chiar înainte ca tufa să ajungă la tavanul de seră. Pe lăstarii laterali, punctul de creștere este îndepărtat pentru a redirecționa fluxul de nutrienți către dezvoltarea unei alte tulpini și roșiile se coacă mai bine.

Recomandări cheie

Aflăm de la rezidenții cu experiență de vară cum să ciugulească roșiile corect: o analiză a nuanțelor și o descriere pas cu pas a procesului

Grădinarii cu experiență, din greșeală sau de altcineva, au studiat deja toate nuanțele de înțepături ale roșiilor. Să enumerăm principalele lor recomandări:

 1. Înainte de a îndepărta pașii, aruncați o privire atentă la ei: nu confundați o perie de flori cu o lovitură laterală.
 2. Îndepărtați în mod regulat și în timp util copiii vitregi, nu permiteți dimensiunea acestora să depășească 5 cm.
 3. Studiați cu atenție descrierea soiului pentru a forma corect tufișul. În funcție de apartenența plantei la tipul nedeterminat sau determinant, precum și locul de cultivare (în câmp deschis sau în seră), selectați schema de ciupit.
 4. Soiurile standard care nu necesită ciupire în conformitate cu recomandările crescătorilor, în zone mici, conduc în 3-4 tulpini, pentru a nu crea îngroșarea tufișurilor, apariția putregaiului și întunecarea târzie.
 5. Prinde tulpinile laterale și vârfurile de roșii nedeterminate.

Concluzie

Pentru a efectua corect ciupirea, se determină tipul de creștere a roșiilor: cele indeterminate se formează în 1 tulpină, cele determinante - în 2 și 3. În soiurile de dimensiuni medii, sunt lăsate 2 procese laterale dezvoltate, unii grădinari recomandă formarea plantelor standard în 3-4 tulpini. Roșiile se recoltează regulat până la sfârșitul sezonului de fructificare. Nu permiteți îngroșarea debarcărilor.

2 cometariu
 1. avatar
  Gelsirya

  Sunt un grădinar începător, articolul m-a ajutat mult, mulțumesc!

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Amenda! Suntem siguri că vei reuși 🙂

Adauga un comentariu

Grădină

Flori