Soiuri de soiuri și hibrizi de roșii și caracteristicile acestora

Roșiile sunt una dintre cele mai frecvente culturi de legume. Numărul de soiuri și hibrizi este în mii. Astăzi vă vom ajuta să înțelegeți întreaga varietate de roșii și vă vom spune ce soiuri și hibrizi sunt cel mai bine să alegeți, pe baza condițiilor și caracteristicilor specifice de creștere.

Principalele tipuri de roșii

În funcție de creștere, roșiile sunt împărțite în Mai multe tipuri:

Să aruncăm o privire mai atentă la fiecare soi.

Timbru

Acestea sunt cele mai mici roșii, se remarcă prin mărimea compactă a tufișului și tulpina groasă.... Soiurile standard nu sunt cele mai productive, soiul principal este maturitatea timpurie.

Principalele avantaje ale speciilor includ:

 • rezistența la factorii adversi - secetă, îngheț;
 • o tulpină groasă, datorită căreia planta se descurcă bine fără a lega;
 • potrivire strânsă datorită dimensiunilor compacte;
 • amplasarea superficială a rădăcinilor, ceea ce vă permite să absorbiți activ apă și substanțe nutritive suplimentare;
 • transportabilitate bună a fructelor.

Culturile standard sunt cultivate cu precădere în sere și căldări, se recomandă plantarea pe teren deschis doar în regiunile sudice.

Tipurile standard includ următoarele soiuri:

 1. Cameo este un soi matur timpuriu, cu fructe netede, pulpă suculentă și aromă plăcută.
 2. Buyan - greutatea medie a fructelor cilindrice este de 90 g. Excelent pentru conservare, rezistent la înclinațiile vremii, mozaic de tutun.
 3. Yamal se distinge prin rezistența crescută la boli și dăunători. Cu o îngrijire corespunzătoare, se obține o recoltă bună de fructe dense, rotunjite, care cântăresc 70-100 g.

Soiuri de soiuri și hibrizi de roșii și caracteristicile acestora

nedeterminat

Tulpina de roșii nedeterminate atinge 2-4 m înălțimeașa că soiurile trebuie să fie legate. Pentru a limita creșterea plantei, prindeți vârful tulpinii. Acest soi se caracterizează prin fructificare pe termen lung, în sere încălzite, planta produce culturi pe tot parcursul anului.

Referinţă. Cultura este excelentă pentru regiunile sudice. Pe banda de mijloc, este cultivat în sere. În regiunile cu veri scurte și răcoroase, este mai bine să nu plantați soiuri nedeterminate.

Beneficii:

 • randament ridicat - 14-17 kg / m²;
 • imunitate rezistentă la bolile fungice și la înălțările naturii.

Dezavantajele includ respectarea obligatorie strictă a regulilor tehnologiei agricole, în special la formarea unei tufe de plante.

Printre numeroasele culturi nedeterminate, se numără:

 1. Angel F1 - un nou hibrid domestic fără limitarea regiunii în creștere, la maturare timpurie, în scopuri de salată. Se diferențiază în productivitate ridicată, imunitate bună la fusarium și verticiloză.
 2. Belfast F1 - un hibrid popular timpuriu popular, imun la cladosporium, fusarium, mozaic de tutun, tolerează bine transportul. Fructele cu o greutate medie de 210 g, nu se prăjesc, produc un nivel ridicat - până la 26 kg / m².
Soiuri de soiuri și hibrizi de roșii și caracteristicile acestora
Tomato Angel F1

Alte soiuri și hibrizi nedeterminate - Miracolul lui Walford, Inima zdrobită, Tyler f1, Inima leului, Steaua Siberiei.

Semi-factor determinant

Cele semi-determinante încetează să crească la aproximativ 10-12 inflorescențe, au un randament ridicat, nu necesită întreținere complexă, sunt potrivite pentru sere și terenuri deschise.

Caracteristică distinctivă a speciei - internode scurte.

Printre numeroasele varietăți semideterminante, există:

 1. Magnus - o varietate timpurie, cu fructe gustoase, considerate ideale pentru conserve.
 2. Siluetă - un hibrid cu efect de seră, fructele sale mici sunt perfect depozitate și transportate.
 3. sageata rosie - unul dintre cele mai nepretențioase soiuri, potrivit pentru conserve și salate de vară, are un randament ridicat.
 4. Zinulya - soi de mijlocul sezonului cu fructe mari și dulci.
Soiuri de soiuri și hibrizi de roșii și caracteristicile acestora
Tomate Magnus

Determinant

Roșiile determinante sunt soiuri care încetează să crească atunci când apar în partea de sus a ciorilor de flori... Înălțimea nu depășește 80 cm. Ele sunt cultivate peste tot: în regiunile de sud - în sol deschis, în restul Rusiei - în căldări și sere.

Astfel de plante dau roade o dată pe sezon timp de 1-3 săptămâni.

Principalele avantaje ale roșiilor determinante:

 • maturitate timpurie;
 • productivitate ridicată;
 • întoarcere pe cale amiabilă;
 • îngrijire nedemne;
 • posibilitatea creșterii chiar și în regiunile nordice;
 • potrivire pentru conserve.

Dezavantajele sunt controversate - unii legumicultori găsesc roșii determinate mai puțin gustoase.

Cele mai bune soiuri de roșii determinante:

 1. Alsou - soi mediu precoce, cu fructe mari. Cultivată în teren deschis și închis, producție de până la 9 kg / m². Consumat în stare proaspătă și în salate.
 2. Gina TST este un soi de la jumătatea sezonului care nu necesită ciupit pentru serele de film și terenul deschis. Rezistent la crăpături și boli, potrivit pentru conserve și consumuri proaspete.
 3. Lyubasha F1 - hibrid ultra-timpuriu cu scop universal, rezistent la fisurare și boli, potrivit pentru a se dezvolta pe pământ deschis și închis. Diferentele cu randament ridicat - până la 20 kg / m².
Soiuri de soiuri și hibrizi de roșii și caracteristicile acestora
Tomate Alsou

Pentru teren deschis

Se crede că roșiile cultivate pe câmp deschis le depășesc pe cele cu efect de seră după gust, mărime și randament... Într-o grădină deschisă, polenizarea este mai bună, iar umiditatea crescută în seră afectează calitatea polenului.

În regiunile sudice, aproape orice soi sau hibrid este plantat în pământ deschis. Atunci când alegeți un soi pentru plantare în banda centrală sau Siberia, se iau în considerare următoarele caracteristici:

 • maturitate precoce - devreme și mediu devreme;
 • cea mai bună alegere ar fi speciile cu creștere scăzută - standard, determinant și semi-determinant, astfel de specii sunt mai ușor de acoperit în caz de îngheț;
 • imunitate la întârziere - cea mai frecventă boală în aceste regiuni;
 • capacitatea de maturare după recoltarea timpurie, deoarece în regiunile nordice recolta se recoltează înainte de primul îngheț.

Alegerea unei roșii pentru pământ deschis, fiți atenți la următoarele soiuri:

 1. Boney-MM - soi de maturitate ultra-timpurie, potrivit pentru cultivare în toată Rusia, standard, compact. Fructele sunt roșii, suculente. Nu are nevoie de îngrijire specială, se maturizează înainte de izbucnirea tâlhăriei târzii.
 2. Torbay F1 - hibrid determinant la jumătatea timpurii, are nevoie de legare și ciupire. Fructele sunt cărnoase, dulci, roz, potrivite pentru consumul proaspăt și conserve. Diferă cu rezistență mare la boli și secetă.
 3. Curmal japonez - soi determinant de la mijlocul sezonului, fructele sunt rotunde, galben-chihlimbar, cărnoase. Cultura tolerează bine vremea rea, se distinge prin transportabilitate și siguranță bune, se maturizează bine în interior.
Soiuri de soiuri și hibrizi de roșii și caracteristicile acestora
Tomate Torbay F1

Se potrivesc și alte soiuri și hibrizi. - Babushkino, Nastena F1, Rosanna F1, Lady, Kasamori F1, Crystal F1.

Pentru seră

Nu orice soi de roșii este potrivit pentru cultivarea în sere.... Soiurile și hibrizii de seră trebuie să aibă o imunitate puternică la diverse boli și infecții, deoarece orice modificare a microclimatului de seră va afecta sănătatea culturii.

Atunci când alegeți un soi, țineți cont de înălțimea plantei și de seră., pentru că roșiile înalte au nevoie de spațiu.

Prin urmare, este destul de dificil ca insectele polenizante să ajungă în seră sunt preferate soiurile auto-polenizate.

Pentru incepatori recomandă următoarele soiuri și hibrizi:

 1. Diva F1 - hibrid determinant de maturizare timpurie de aplicare universală.Nu este afectat de majoritatea bolilor de tomate. Fructe mari, oferă o recoltă bună, cu un efort minim.
 2. Blagovest F1 - hibrid cu fructe mari indeterminate de la jumătatea timpurii, rezistent la mozaic, cladosporioză, întunecare târzie. Produce o recoltă abundentă, excelentă pentru salate și conserve. Prinderea este obligatorie la o înălțime de 1,5-2 m.
 3. Budenovka Este un soi indeterminat de la mijlocul sezonului, care nu necesită îngrijiri speciale. Are imunitate stabilă la boli, este bine depozitată și tolerează transportul, cu un randament ridicat, în scop universal.
Soiuri de soiuri și hibrizi de roșii și caracteristicile acestora
Tomate Blagovest F1

Pentru conserve

Când alegeți roșiile pentru conserve, țineți cont câteva nuanțe:

 • mărimea și forma fructului;
 • densitatea pielii;
 • camere mici de semințe;
 • pereți cărnoși.

Crescătorii moderni au crescut un număr imens de soiuri și hibrizi potriviți pentru conserve:

 1. Mărul lui Adam - soi de seră nedeterminat, cu fructe rotunjite, perfect, chiar și în greutate de aproximativ 130-180 g. Se distinge prin randament ridicat, imunitate bună la boli și maturare simultană a unui număr mare de roșii.
 2. Conserve Barnaul - soi de maturitate timpurie determinantă pentru pământ deschis, roșiile care cântăresc 40-60 g, se coacă împreună. Ideal pentru conserve.
 3. Tanya F1 - hibrid de la mijlocul sezonului de tip determinant, fructe rotunde, în greutate de 150-170 g. Nu necesită îngrijire specială, rezistentă la bolile tomatelor, nu necesită ciupire, dă o recoltă de înaltă calitate.
 4. Deliciul de decapare - este considerat o varietate ideală pentru conserve.

Soiuri de soiuri și hibrizi de roșii și caracteristicile acestora

Pentru a crește pe balcon

Cea mai simplă orientare la cumpărarea semințelor este inscripția de pe ambalajul „soiul de balcon”. De asemenea acordați atenție acestor caracteristici:

 • autopolenizare;
 • maturitate timpurie;
 • compactitatea;
 • imunitate la boală;
 • sistem radicular superficial

Nu așezați în apropiere recipiente cu roșii de diferite soiuri... Dacă are loc polenizarea încrucișată, calitatea culturii va fi afectată.

În țara noastră, cele mai populare sunt:

 1. Miracolul balconului - o bucșă compactă mică este literalmente acoperită cu roșii mici, cu o greutate medie de 60 g. Soi auto-polenizat, cu maturare timpurie. Se cultivă tot anul, randamentul este de până la 2 kg pe tufă.
 2. Balerina F1 - hibrid matur timpuriu, colectează până la 2 kg de roșii din tufiș. Este bine păstrat, are o imunitate puternică la boli, tolerează bine schimbările de temperatură, foarte gustoase.
 3. Perlă galbenă - soi copt timpuriu, cu fructe mici de culoare galbenă, în greutate de aproximativ 30 g. Nu necesită iluminare. Un tufiș compact oferă până la 6 kg de producție.
Soiuri de soiuri și hibrizi de roșii și caracteristicile acestora
Perla galbenă de roșii

Rezistent la frig

Roșiile rezistente la rece sunt mai ușor de tolerat decât altele.

Astfel de soiuri sunt foarte populare în regiunile nordice.:

 1. Snegirek - un titular absolut al tomatelor rezistente la rece, crește și dă roade la temperaturi de la 0 ° C, subdimensionate. Fructele sunt mari, cu o greutate de până la 200 g. Nu necesită ciupire.
 2. Taimyr - maturare ultra-timpurie, standard, rezistentă la întârziere și temperaturi scăzute. Crește și dă roade chiar și atunci când tufișul îngheață.
 3. Zăpada F1 - hibrid indeterminat, rezistent la frig, la mijlocul timpului, pentru uz universal. Tolerează perfect extremele de temperatură. Fructele recoltate sunt bine păstrate și se pot coace până în decembrie.
Soiuri de soiuri și hibrizi de roșii și caracteristicile acestora
Tomate Snegirek

Cu randament ridicat

Dintre soiurile cu randament ridicat, se disting următoarele:

 1. Zmeura uriașă - o roșie mare de la mijlocul sezonului, mai potrivită pentru consumul proaspăt, crește bine atât în ​​pământ deschis, cât și închis. Se recoltează până la 6 kg de fructe dintr-un tufiș, fără pretenții și rezistente la boli.
 2. Inima de taur - un soi preferat de roșii, fructele sunt gustoase și parfumate, cu o greutate de până la 400 g. Randament mediu pe tufiș - 8 kg.
 3. Andromeda F1 - un hibrid timpuriu, cu bun gust și caracteristici fructuoase, necesită o ținută. Fructele sunt roșii și galbene, acestea din urmă fiind mai mari. Acesta fructifică bine în sere.
Soiuri de soiuri și hibrizi de roșii și caracteristicile acestora
Inima bovina de tomate

Prin maturitate

La fel ca în toate celelalte culturi de legume, roșiile sunt clasificate după datele de maturare.

Ultra devreme

Din momentul în care primele lăstari apar până la maturare, durează de la 75 la 85 de zile... De regulă, acestea sunt roșii subdimensionate cu fructe mici. Nu sunt renumiți pentru randamentul ridicat, sunt potriviți pentru regiunile cu ore de lumină scurte.

Merită luat în considerare pentru plantarea unor roșii super timpurii ca:

 1. Visul grădinarului - soi rezistent la boli, cu randament ridicat, versatil. Necesită bandă și fixare. Fructele sunt suculente și dulci.
 2. Seră de maturizare timpurie F1 - roșie hibridă pentru uz universal, fructe roșii închise cu o ușoară amărăciune.
Soiuri de soiuri și hibrizi de roșii și caracteristicile acestora
Visul Tomate Gardener

Din timp

Roșiile de recoltare timpurie se recoltează la 90 de zile de la germinare... Carnea acestor legume este mai dulce decât cea din ultra timpuriu. Soiurile sunt potrivite pentru cultivare în climat temperat și rece.

Soiuri coapte și hibrizi de roșii care au câștigat dragostea grădinarilor:

 1. Barberry F1 - hibridul de maturizare timpurie nedeterminat pentru sere, necesită zarva și ciupire. Fructele sunt ovale, suculente, colectate în grupuri mari de 50-70 de bucăți. Fructificarea până toamna.
 2. Mami mare - soiuri timpurii și determinante pentru sol deschis și sere. Necesită o bandă și fixare. O combinație unică de maturitate timpurie și randament fructat mare - până la 9 kg / m².
Soiuri de soiuri și hibrizi de roșii și caracteristicile acestora
Tomate Big Mom

La mijlocul târziu

Timpul de maturare a roșiilor de maturare mijlocie - 100-115 zile de la data apariției... Astfel de soiuri se simt excelent atât pe câmp deschis, cât și în sere.

Unul dintre cele mai populare soiuri de la mijlocul târziu este considerat:

 1. Capodoperă Altai - fructele cântăresc în medie 400 g, gustul este plăcut, delicios. Planta este legată și ciupită.
 2. Rozmarin F1 - hibridul are un randament ridicat, este bogat în vitamina A, are imunitate la cladosporium și fusarium.
Soiuri de soiuri și hibrizi de roșii și caracteristicile acestora
Capodoperă Tomate Altai

Târziu

Durează 120-130 de zile pentru a se coaceîn mare parte, acestea sunt soiuri de seră.

Printre roșiile târzii, există:

 1. Beac Pink Brandy - are un gust neobișnuit, excelent pentru salate, fructat mare, tolerează bine transportul și are o durată lungă de valabilitate.
 2. Bobcat - hibrid determinant, cu un randament de până la 6 kg / m², rezistent la bolile majore ale culturilor.

Soiuri de soiuri și hibrizi de roșii și caracteristicile acestora

Concluzie

Fiecare grădinar visează la o recoltă excelentă de roșii de calitate. Alegerea semințelor potrivite este esențială pentru atingerea acestui obiectiv.

Înainte de a merge la magazin, decideți ce roșii doriți să crească - mici, mari, salată sau pentru conserve, unde veți planta - pe câmp deschis, o seră sau pe balcon, ce fel de recoltă intenționați să obțineți. Am vorbit despre toate nuanțele în detaliu, așa că alegerea aceluiași soi nu vă va fi dificil.

Adauga un comentariu

Grădină

Flori