Rezolvăm probleme cu recolta de roșii: ce să facem dacă roșiile din seră nu se înroșesc

Fiecare legumicier dorește să obțină o recoltă bogată, dar eforturile depuse nu întotdeauna dau rezultate. Cultivarea roșiilor într-o seră nu garantează că fructele vor fi suculente și mari. În acest articol, veți afla de ce roșiile nu se înroșesc în seră, ce să faceți pentru a le face mari și cum să grăbiți maturarea lor.

Cauzele problemelor și modul de rezolvare a acestora

Solanaceae se coace în două etape. Prima fază durează 3-4 săptămâni și apare după formarea ovarului. Fructele în acest moment câștigă volum, devin ferme și verzi. A doua etapă durează de la 12 la 20 de zile - roșiile sunt umplute treptat cu suc și își schimbă culoarea de la ușor la stacojiu.

Dacă fructele se dezvoltă corect, nu sunt necesare măsuri suplimentare. O abatere este o situație dacă, la 7 săptămâni de la formarea ovarului, roșiile sunt încă mici și verzi... Este important să identificăm corect cauza problemei.Rezolvăm probleme cu recolta de roșii: ce să facem dacă roșiile din seră nu se înroșesc

Motivele pentru maturizarea întârziată a roșiilor:

 1. Temperatură inconfortabilă. Fructele conțin licopen, un pigment natural care le conferă culoarea roșie. Producția acestei substanțe este inhibată dacă temperatura din seră scade sub + 15 ° С sau depășește + 35 ° С.
 2. Nivel de iluminare insuficient. Roșiile pot înceta roșirea din cauza îngroșării excesive a tufișurilor. În zonele cu vegetație densă, fructele de pe ramurile superioare se înroșesc mai repede, în timp ce roșiile de dedesubt pot rămâne verzi mult timp.
 3. Folosind îngrășământ greșit... Un exces de fertilizare cu azot duce la formarea de fructe mici, deformate, care nu se înroșesc mult timp.
 4. Formarea necorespunzătoare a tufelor și suprasolicitarea fructelor. Datorită numărului mare de ovare, tulpina, frunzele și fructele nu primesc o alimentație adecvată.

Metode de accelerare a maturizării

Pentru a obține o recoltă bogată, trebuie să vă asigurați că sunt stabilite condiții confortabile în seră sau în seră. Eliminarea disconfortului va accelera creșterea fructelor mici.

Puteți accelera rata de maturare a roșiilor folosind următoarele metode:

 1. Selectarea alimentației corecte.
 2. Crearea condițiilor favorabile: temperatură, umiditate și niveluri de lumină corecte.
 3. Formarea obligatorie a tufelor: ciupirea, tunderea frunzelor și florilor.

De ce nu se toarnă roșiile, ci se înroșesc mărunt

Fructele mici pot fi un simptom al unei alimentații necorespunzătoare. Un exces de azot duce la o creștere a masei verzi, în timp ce lipsa fosforului și a potasiului împiedică fructele să capete volum.

De ce o roșie se înroșește cu pete verzi lângă tulpină

Astfel de simptome pot indica o încălcare a regimului de temperatură. Întârzierea dezvoltării fructelor apare dacă indicatorii de temperatură scad sub + 15 ° С sau depășesc + 35 ° С.

Tăiașul galben-verde de lângă tulpină poate fi, de asemenea, rezultatul schimbărilor bruște de temperatură ziua și noaptea.

Cum să grăbească procesul de maturare a roșiilor

Cheia fructelor mari și suculente este pansamentul de top. Mulți locuitori de vară se străduiesc să-și facă recolta cât mai ecologică, de aceea nu folosesc substanțe chimice. Cum pot fi hrănite plantele în acest caz?Rezolvăm probleme cu recolta de roșii: ce să facem dacă roșiile din seră nu se înroșesc

Top dressing eficient pentru roșii:

 1. Îngrășământ cu iod-cenușă. Turnați 2 litri de cenușă zdrobită într-o găleată și turnați 5 litri de apă clocotită. Când amestecul se răcește, adăugați încă 5 litri de apă decontată în recipient. Galeata este acoperita si asezata la umbra. După o săptămână, infuzia de cenușă se toarnă într-un alt recipient, în care se adaugă apoi 20 ml iod 5% și 10 g acid boric. Concentratul rezultat trebuie diluat cu apă decontată în proporție de 1: 9. O bucșă va avea nevoie de 0,8-1 l soluție.
 2. Extract de superfosfat. Turnați 100 g de fosfat granular într-un vas emailat și turnați 5 căni de apă clocotită peste el. Puneți deoparte amestecul timp de o zi, amestecând ocazional pentru a dizolva complet granulele. După o zi, scurgeți hota, 20 linguri. l. diluați produsul cu 3 litri de apă. Concentratul rezultat este diluat în raport de 3/4 cană la 1 găleată de apă. O bucșă va avea nevoie de 1 litru de soluție.

Cum să faci roșiile să înroșească

Odată identificată cauza întârzierii de dezvoltare, puteți începe să o eliminați.

Formăm corect un tufiș

O condiție importantă pentru dezvoltarea umbrelor de noapte este formarea unui tufiș. În caz contrar, toată nutriția este cheltuită pentru dezvoltarea și întreținerea masei verzi, datorită căreia fructele rămân mici și verzi.

Pentru formarea corectă a tufei nedeterminat soiuri, este necesar să eliminați procesele laterale ale plantei o dată pe săptămână. Dacă tufișul este foarte puternic, atunci pe fișa principală este lăsat un stepson lateral, care este ulterior ciupit pentru a forma o perie de flori. De asemenea, în prima jumătate a lunii august, este necesar să tăiați vârfurile plantelor cu 3 frunze deasupra ciorchinei de fructe. În acest caz, este imperativ să se desprindă florile și ovarele mici.

Soiurile și hibrizii semideterminanți cresc în două tulpini, astfel că fișul este lăsat pe tulpina principală sub peria de înflorire inițială. Procesele care apar ulterior sunt eliminate. Dacă până la mijlocul lunii august tufișul nu a fost format corect, vârfurile sale sunt tăiate.

Roșiile determinate nu trebuie să fie ciupite. Arbustul acestor soiuri are trei trunchiuri, lăstarii laterali trebuie îndepărtați.

Roșiile superdeterminate și standard nu au nevoie de conturare și ciupire.

Important! Greutatea excesivă a plantelor poate prelua nutrienți, frunzele în contact cu solul pot deveni sursa multor boli. Prin urmare, ca măsură preventivă și pentru maturarea rapidă a roșiilor, multe taie frunzele inferioare ale plantelor.

Menținerea umidității în seră

Nivelul de umiditate joacă un rol important în formarea corectă a fructelor. Pentru o maturare rapidă a roșiilor, puteți aranja un fel de saună finlandeză în seră.

 1. Nu mai udă plantele.
 2. Aerisiți camera în fiecare dimineață timp de 1,5-2 ore.
 3. Merită să închideți sera doar atunci când tot condensul acumulat peste noapte este complet uscat.
 4. Mențineți ferestrele și ușile din seră închise pe tot parcursul zilei.
 5. În sezonul cald seara, puteți deschide geamurile timp de 1 oră.

Caracteristică... Această metodă, în plus față de maturarea rapidă, va proteja recolta împotriva infuziei târzii. Aerul cald uscat previne creșterea ciupercii - agentul cauzal al bolii.

Rezolvăm probleme cu recolta de roșii: ce să facem dacă roșiile din seră nu se înroșesc

Folosim suporturi, spălături și grătar

Fructele superioare adesea se coacă rapid, în timp ce cele inferioare rămân verzi mult timp. Această problemă poate fi eliminată prin subțierea, precum și folosirea suporturilor și spalierului.

De asemenea, vor fi necesare fonduri suplimentare dacă tufișul este supraîncărcat cu fructe. Astăzi, suporturile de roșii pot fi achiziționate în magazin sau făcute cu propriile mâini. Ele ajută plantele să obțină mai mult soare și să se coacă mai repede.

Garterul ajută planta să nu se rupă sub greutatea roșiilor coapte. În aceste scopuri, puteți utiliza o țesătură moale, dar durabilă, de exemplu, nailon.

Oferind plantelor suficientă lumină

Soiurile timpurii au de obicei suficientă soare pentru a se coace.Cu toate acestea, pe măsură ce se apropie vara și toamna, lumina zilei scade, astfel încât roșiile pot experimenta o lipsă de lumină, ceea ce le împiedică să înroșească.

Puteți corecta situația dacă întoarceți ramurile de fructificare spre soare și fixați-le în această poziție. Cel mai bine este să ridicați perii cu fructe de sub masa verde. Pentru a nu răni ramurile, vor fi necesare recuzite.

Folosim corect îngrășăminte

Alegerea greșită a îngrășămintelor este cea mai frecventă cauză de creștere a tomatelor. O deficiență sau un exces de elemente utile afectează creșterea și maturarea fructelor.

Cum se poate determina un exces de îngrășăminte azotate? Cu această problemă, umbrele de noapte au lăstari verzi groase, groase și fructe mici.

Important! În perioada de setare, formare și maturare a fructelor, nitrații nu trebuie folosiți. Pentru hrănire este mai bine să folosiți fosfor, iod și potasiu.

Problema excesului de îngrășăminte poate fi rezolvată prin abandonarea pansamentelor care conțin azot și trecerea la infuzia de cenușă și extractul de superfosfat.

Observăm regimul de temperatură în seră

În perioada polenizării și formarea ovarelor, indicatorii din seră nu trebuie să depășească + 27 ° C. Odată ce toate fructele au atins volumul maxim, nu le mai este frică de căldură. Dimpotrivă, înroșirea fructelor are loc într-un ritm dublat pe vreme caldă.

Îndepărtarea florilor noi

Toamna, florile continuă să se formeze pe plante, dar în acest moment interferează cu maturarea fructelor. Prin urmare, trebuie să le eliminați pe măsură ce cresc - puteți ciupi sau tăia toate punctele de creștere ale plantei.

Recomandările grădinarilor

Rezolvăm probleme cu recolta de roșii: ce să facem dacă roșiile din seră nu se înroșesc

Efectuând ciupit iar tunderea frunzelor este o necesitate pentru majoritatea soiurilor de roșii. Cu toate acestea, grădinarii începători pot dăuna plantei prin acțiunile lor și chiar pot duce la moartea acesteia.

Eliminarea corectă a pașilor:

 • lăstarii laterali sunt rupți de mână fără a folosi foarfece;
 • procedura se desfășoară în dimineața devreme a unei zile însorite;
 • prima îndepărtare a lăstarilor se face la 2 săptămâni după transplantarea răsadurilor;
 • frecvența procedurii este de 8-12 zile;
 • toate procesele de 4-7 cm lungime sunt supuse eliminării;
 • nu dezlipiți de la rădăcină, este mai bine să lăsați 2 cm din tragere;
 • procedura nu trebuie efectuată imediat după hrănire sau glazură;
 • pentru a dezinfecta locul de deteriorare, puteți utiliza o soluție de permanganat de potasiu.

Tăierea corectă a frunzelor:

 • tunderea frunzelor începe în a doua decadă a lunii iunie;
 • procedura se desfășoară săptămânal împreună cu prinderea;
 • trebuie să tai 1-2 frunze simultan până când toată masa verde de sub prima perie de flori este îndepărtată;
 • Nu îndepărtați 2 frunze în fața ovarului, deoarece acestea hrănesc fructele.

Dacă în seră sunt stabilite condiții favorabile și roșiile nu au copt, puteți aplica metode populare.

 1. Lipiți o scobitoare în fiecare fruct verde de lângă tulpină. 2-3 puncții sunt suficiente, adâncime de 2,5 cm.
 2. Alege roșia coaptă și pune-o într-o pungă de plastic. O pungă este pusă pe o perie de roșii verzi; o puteți fixa cu o cârpă moale. Suficient 3 zile pentru ca toate fructele să se coacă.
 3. Injectați 0,5 ml de vodcă în fiecare roșie folosind o seringă cu ac fin.

Concluzie

Grădinarii se confruntă cu multe provocări atunci când cultivă roșii într-o seră. De obicei, fructele se înroșesc în toată grădina, dar există momente în care unii dintre ei se încăpățânează să nu vrea să se coacă. Este important să identificăm corect cauza întârzierii dezvoltării și să o eliminăm.

Nu trebuie să culegi fructe verzi imediat. Cu puțin efort, veți culege o recoltă bogată de roșii mari, suculente.

1 un comentariu
 1. avatar
  Vladislav

  Ceva pare să fie încurcat cu extractul de superfosfat. Pentru 10 litri de apă, un îngrășământ minuscul.

Adauga un comentariu

Grădină

Flori