Ce este un uscător de porumb, cum funcționează și cum se face singur

Porumbul continuă să fie la cerere pe piața mondială, în ciuda scăderii prețurilor de achiziție. Există însă o nuanță importantă - conținutul de umiditate al bobului recoltat este de 35-40%. Depozitarea pe termen lung necesită 15% sau mai puțin. Prin urmare, se folosesc uscătoare speciale pentru a reduce conținutul de umiditate al materiilor prime.

Ce este un uscător de porumb

Ce este un uscător de porumb, cum funcționează și cum se face singur

Uscătoare de cereale au apărut datorită apariției de combine de înaltă performanță. Recoltarea culturilor în volume mari ne-a făcut să ne gândim la un mod accelerat de a efectua lucrări pregătitoare înainte de depozitare.

În trecut, cerealele erau uscate la aer liber la soare. Aceasta este o metodă pe termen lung și nu garantează uscarea de înaltă calitate. in afara de asta pentru volumele industriale erau necesare zone mari. Prin urmare, au fost create uscătoare de cereale.

Aceste unități sunt împărțite în mobil și staționar. Diferențele constau în caracteristicile lor de proiectare.

Uscătoarele de porumb sunt de următoarele tipuri:

 1. A mea. Este o unitate staționară montată pe o fundație solidă. Are 2 arbori verticali cu același volum. Uscarea porumbului se realizează cu aer cald. Într-o singură trecere, bobul pierde nu mai mult de 6% umiditate, prin urmare, sunt necesare mai multe treceri pentru uscarea de înaltă calitate. În funcție de dimensiuni, acestea se usucă de la 8 la 16 tone într-un singur ciclu.
 2. Tobă. Sunt considerate unități mobile, deoarece au dimensiuni compacte. Designul are 3 elemente principale: tambur, zona de încălzire, camera de răcire. Deși mici, uscătoarele cu tambur sunt destul de eficiente. În schimb, aceste dispozitive sunt capabile să proceseze 10-600 tone de porumb, în ​​funcție de model.Ce este un uscător de porumb, cum funcționează și cum se face singur
 3. Cameră. Acestea sunt structuri mari care sunt utilizate la scară industrială. Au 2 camere cu fund perforat. Cerealele sunt acoperite cu straturi: fiecare după ce l-ai uscat pe cel precedent. Designul are șuruburi speciale care sunt concepute pentru amestecarea straturilor. Uscătoarele de cameră asigură conținutul necesar de umiditate în porumb într-o singură trecere.
 4. Recirculant. Aceste uscătoare funcționează pe un principiu similar cu uscătoarele de mină. Cerealele sunt împărțite în 2 fluxuri. După uscare în primul ax, o cantitate mică de porumb este redirecționată către al doilea. Acolo este amestecat cu materii prime umede. Datorită acestei scheme, se obține cereale parțial uscate. După aceea, se revine la primul ax. Ciclul se repetă până se usucă complet.

Principiul de funcționare

Uscarea bobului are loc datorită aerului fierbinte. Esența lucrării este reducerea umidității porumbului la 15%. Fără aceasta, cerealele nu pot fi păstrate mult timp.

Echilibrul este important. O creștere a temperaturii crește productivitatea instalației, dar dacă este prea cald, bobul va arde. Prin urmare, un sistem de control al temperaturii este întotdeauna inclus în proiectarea uscătorului.

Cum se usucă porumbul la scară industrială

Cel mai adesea la scară industrială, porumbul este uscat pe cob. Pentru aceasta se folosește un uscător de cereale de cameră. Procesul are loc la temperaturi cuprinse între +35 și + 50 ° C.

Eliminarea a 1 kg de umiditate necesită aproximativ 8,5 MJ de energie termică. Eficiența uscătoarelor de cameră este de aproximativ 35%, iar a uscătoarelor de mină - 60%.

În prima etapă, acestea încep cu încălzirea preliminară a materiei prime. Pentru a face acest lucru, utilizați temperaturi ridicate, deoarece embrionul se încălzește mai lent.Pe baza experienței științifice, încălzirea la o temperatură de + 50 ° C reduce timpul de uscare a materiilor prime cu 7 ore și crește randamentul la umiditate cu aproape 11%. Drept urmare, productivitatea plantelor crește cu 22% în comparație cu uscarea convențională.

Porumbul este uscat mai întâi pe coacăză, deoarece sâmburii umedi sunt greu de separat, fără a se deteriora. Urechile sunt uscate până la un conținut de umiditate de 18-20%, după care cerealele sunt măcinate. Apoi este trimis pentru uscare finală.

Există un tratament diferențiat. Vă permite să creșteți productivitatea unităților cu 20-30%. Principiul este creșterea treptată a temperaturii.

Este interesant:

Ce este un plug de porumb și cum să faci singur

Cum să curățați porumbul de cereale acasă: cele mai bune vieți au o prelucrare rapidă a unei legume

Cum să distingi porumbul de furaj de porumbul alimentar și utilizările ambelor tipuri

Specificațiile și dimensiunile uscătorului

În ultimii ani, cel mai adesea sunt folosite uscătoarele de cereale. Caracteristicile tehnice ale unităților sunt prezentate în tabel.

Caracteristică Rata minima Rata maximă
Îndepărtarea umidității din porumb de la 25% la 15%, t / h 2,5 22
Capacitate, m³ 16 78
putere, kWt 12 60
Consumul de gaze naturale pe tonă, m³ 1,1 1,1
Înălțime, m 10,5 24,9
Lungime, m 5,35 6,5
Lățime, m 5 5,7

Cum se face un uscător de porumb

Este ușor să faceți un uscător de porumb cu propriile mâini. Performanțele sale nu pot fi comparate cu omologii din fabrică, dar costul va fi minim.

Ce materiale pot fi realizate

Pentru a face un uscător, veți avea nevoie de următoarele materiale și instrumente:

 • butoi metalic;
 • conducta metalica cu diametrul de 200 mm;
 • turbopropulsoare;
 • o conductă rezistentă la căldură pentru un turbofan (de obicei este cauciuc, dar există și cele metalice);
 • arzător de gaz;
 • aparat de sudura;
 • burghiu;
 • Bulgară.

Instrucțiune pas cu pas

După pregătirea tuturor materialelor, acestea încep să asambleze:

 1. Într-o țeavă cu o secțiune de 200 mm, găurile sunt realizate cu o burghiu pe întreaga suprafață, la o distanță de 20 mm una de cealaltă. Diametrul găului - 2-3 mm. Partea superioară este împletită.
 2. În aceeași țeavă și în butoi, se taie fiecare câte un orificiu cu un diametru care coincide cu țeava pentru turbofan.
 3. Pe partea opusă, o ușă este tăiată în butoi în partea de jos. Va fi nevoie pentru a extrage bobul.
 4. Țeava mare este introdusă în butoi, astfel încât găurile să se alinieze. După aceea, sunt sudate.
 5. Conectați turbofanul. Pentru a face acest lucru, au pus o țeavă pe ea și au introdus-o în țeava din butoi.

Aceasta completează producția. Porumbul este turnat în butoi pentru utilizare. După aceea, arzătorul este aprins și flacăra acestuia este îndreptată către turbofanul de funcționare. Aerul fierbinte va intra în conducta interioară, iar de acolo prin găuri până la materiile prime uscate.

Cum se usucă cerealele fără uscător

Volumele mici de cereale sunt cel mai adesea uscate la aer. Pentru a face acest lucru, luați un fel de material de foi și puneți-l la o distanță de câțiva centimetri de sol. După aceea, porumbul este răspândit pe el. Soarele va face ca urechile să se usuce.

Dupa o saptamana, boabele sunt scoase din coaja si trimise pentru uscare finala. Materiile prime sunt transferate sub baldachin și turnate pe țesătură. Locul trebuie bine ventilat. Pentru ca materia primă să nu înceapă să putrezească, se agită zilnic.

Multe persoane folosesc și încălzitoare electrice. Cerealele sunt turnate în recipiente joase cu un strat de până la 2 cm și așezate lângă încălzitor. Pentru a asigura circulația aerului, se folosește suplimentar un ventilator.

Porumbul este, de asemenea, uscat peste sobă. Pentru a face acest lucru, este turnat în plase. Aerul cald va elimina treptat umiditatea din fasole, în timp ce gătiți.

Uscătoarele moderne de fructe își fac bine treaba. Pentru aceasta, boabele despărțite de pălării sunt așezate pe grătare într-un singur strat. Uscat la + 40 ° C. La fiecare 1,5 ore, boabele sunt amestecate, iar tăvile sunt schimbate.

Ce este un uscător de porumb, cum funcționează și cum se face singur

Este interesant:

Ce este un semănător de porumb: principiul funcționării, revizuirea celor mai bune modele

Ce este un balsam de porumb, cum funcționează și cum să faci o astfel de unitate cu propriile mâini

Concluzie

Porumbul este uscat atât acasă, cât și la serviciu. Este un proces simplu. Echipamentele din fabrică sunt mai echilibrate și mai eficiente, dar costisitoare. Prin urmare, mulți fermieri preferă să-și facă propriul uscător. Acest lucru va necesita puțin material, din care jumătate poate fi găsit în orice gospodărie.

Adauga un comentariu

Grădină

Flori