Ce cereale sunt făcute din orz și proprietățile benefice ale cerealelor

Orzul a fost cultivat de vechii egipteni, evrei și romani. Aceștia au folosit această cereală nu numai pentru măcinarea în făină sau malțul de bere, ci și pentru prepararea cerealelor gustoase și sănătoase. Vă vom spune ce este un bob de orz, ce tipuri de cereale sunt produse din el și la ce altceva este bun acest bob.

Descrierea și caracteristicile cerealelor

Orz - una dintre cele mai vechi cereale cultivate de omenire... Urme ale boabelor sale sălbatice au fost găsite în săpăturile așezărilor vechi de peste 17 mii de ani. În urmă cu aproximativ 10 mii de ani, orzul a fost cultivat și a început să fie semănat cu intenție.

În Egiptul antic, orzul era folosit în locul monedei. Se știe că lucrătorilor la construcția piramidelor li s-a dat pâine cu cereale sau orz și bere. Biblia menționează că evreii antici au sacrificat boabe de orz lui Dumnezeu. Această cereală a fost unul dintre cele șapte fructe ale Țării Făgăduinței.

În Roma antică, gladiatori erau hrăniți cu orz: se credea că pe mușchii terci cresc mai repede din el, iar luptătorii înșiși devin mai puternici. În Rusia, orzul a fost cunoscut de multă vreme: datorită nepretențiilor sale, a fost cultivat acolo unde grâul sau secara nu au copt.

Ce cereale sunt făcute din orz și proprietățile benefice ale cerealelorDe la sine, orzul comun este o plantă anuală din genul Orzul din familia Cereale. Tulpinile sale sunt drepte, goale, cu o înălțime de 30-60 cm în orz sălbatic și până la 90 cm la soiurile cultivate. Frunzele au aproximativ 30 cm lungime, drepte, netede și uniforme.

Spikeletele sunt hexagonale cu o copertină lungă (până la 10 cm), formată din mai multe spikelete, grupate de trei. Până în iulie-august, cariopsele se coace în ele, care sunt folosite de oameni.

Inițial, s-au cultivat doar soiuri de orz de primăvară... Prin originea sa, această plantă este din sud, unde reușește să atingă maturitatea deplină pe parcursul unei veri lungi și calde. Cu toate acestea, la 2 mii de ani de la început cultivare au început experimentele la însămânțarea de toamnă.

Acum, ponderea orzului de iarnă reprezintă aproximativ 10% din total. În unele țări (de exemplu, în România și Bulgaria), primăvara nu este practic crescută, fiind trecută complet la semănatul de iarnă.

Compoziția chimică, oligoelementele și proprietățile benefice ale orzului

Cereale de orz conțin:

 • proteine ​​- până la 16%;
 • carbohidrați - aproximativ 75%;
 • grăsimi vegetale - 3-5%;
 • fibre - până la 10%.

În boabele de orz există o mulțime de vitamine din grupele A, B, D, E. Conținutul de calorii al unei porții de 100 g boabe integrale este de aproximativ 288 kcal. Aceasta este aproximativ 18% din ADR pentru un adult. În funcție de regiune, sol și condiții de creștere, orzul conține și oligoelemente - cupru, fier, potasiu, seleniu, zinc etc.

Orzul are o serie de proprietăți benefice:

 1. Datorită abundenței de fibre, normalizează activitatea tractului gastro-intestinal, stabilizează greutatea corporală și previne dezvoltarea cancerului de colon.
 2. Normalizează nivelul glicemiei.
 3. Previne dezvoltarea artritei. Cerealele conțin cupru, care este implicat în sinteza colagenului, care este necesară pentru restaurarea țesutului cartilaginos.
 4. Crește imunitatea și stabilizează sistemul endocrin.

Ce tipuri de cereale se obțin din orz

Se mănâncă întregul bob de orz. Este suficient să-l coji, să-l vânti și să-l pui la fiert pe foc. Cu toate acestea, orzul, transformat în cereale, este un produs din cereale rafinate și zdrobite care aduce mai multe beneficii oamenilor. În continuare, să ne dăm seama ce fel de cereale este și ce altceva este obținut din orz.

arpacaș

Ce cereale sunt făcute din orz și proprietățile benefice ale cerealelor

Cele mai cunoscute grătare de orz sunt orzul. Se obține din sâmburi de semințe după cum urmează:

 1. Acnee din soiurile vitreoase și semivitre (cu un conținut ridicat de proteine) sunt curățate cu grijă din coajă.
 2. Apoi este zdrobit astfel încât sâmburii să rămână, de fapt, doar endosperma (proteina din semințe) cu resturi nesemnificative ale membranelor.
 3. Sunt lustruite unul față de celălalt, obținând granițe netede, rotunjite, de culoare albă sau gălbui la ieșire.

Orzul de perle și-a primit numele, deoarece boabele de culoare și luciu sunt similare cu perlele mici - perle.

Produsul finit este sortat folosind o sită. Cel mai valoros este considerat a fi cerealele cu boabe de la 1,5 la 2,5 mm. Cu cât este mai mare dimensiunea bobului, cu atât este mai ieftin orzul perlat.

Terciul de orz este un preparat tradițional rusesc. Datorită faptului că, în anii 30 ai secolului trecut, în URSS, s-a stabilit producția industrială de cereale ieftine și depozitate îndelungate, orzul a fost utilizat în mod activ în cantinele școlilor, unităților militare și instituțiilor corecționale. Din acest motiv, orzul perlat este adesea perceput ca un produs de mică valoare. Desigur, nu este așa: orzul preparat corect este atât gustos, cât și sănătos.

Pe lângă țările din fosta URSS, orzul de perle este utilizat activ în Italia pentru prepararea ordzotto (analog cu risotto de orez), în Suedia, Danemarca și Finlanda. Acolo se prepară terciuri, mâncăruri laterale și se toarnă și în supe de cereale.

Important! Când fierbe, boabele de orz se umflă doar, dar nu se fierb într-o masă omogenă, ca un iac.

Grâu de orz

Ce cereale sunt făcute din orz și proprietățile benefice ale cerealelor

Un alt tip de boabe de orz este orzul. Este produs astfel:

 1. Cereale de orz soiuri curățat de resturi și vinat.
 2. Apoi sunt zdrobite folosind o moară.

Spre deosebire de orzul perlat, groapa nu este măcinată sau lustruită, așa că:

 • are o formă neregulată și margini ascuțite;
 • constă din bobul întreg ca întreg - nu numai endosperma, ci și scoicile.

Yachka este utilizat pentru prepararea cerealelor, mai rar ca ingredient în budinci și caserole. În bucătăria scandinavă și finlandeză, se adaugă la supe.

Datorită conținutului ridicat de amidon, care se fierbe într-o pastă, terciul de orz se dovedește a fi greoi, omogen, iar atunci când se răcește, se întărește rapid și devine lipsit de gust. În plus, iahtul este chiar mai ieftin decât orzul perlat, iar atitudinea majorității rușilor față de acesta este și mai negativă. Dacă orzul este considerat o hrană a armatei fără gust, atunci orzul este considerat un mormânt pentru prizonieri.

Alții

Orzul și orzul reprezintă cea mai mare parte a procesării orzului în produse alimentare.

Cu toate acestea, există mai multe opțiuni pentru cereale:

 1. Iachtul crimat. Se obține trecând boabele nu prin pietre de moară, ci printr-o pereche de role cu rotire rapidă. Rezultatul este o cereală din boabe plate, mai mult ca niște fulgi.
 2. „Olandez“. De fapt, acesta este același orz perlat, dar de o dimensiune deosebit de mică, care a fost atent selectată. Spre deosebire de orzul obișnuit, este considerat un bob de elită pentru bucătăria înaltă.

Ce alte modalități există de a folosi orz

Nu numai cerealele sunt obținute din boabele de orz, ci și alte produse:

 1. Malţ. Producția sa nu este inferioară cerealelor din punct de vedere al volumului, iar cele mai bune soiuri ale acestui bob, atunci când sunt livrate ascensoarelor, sunt doar credite drept „orz de malț”. În Marea Britanie, Irlanda, SUA se folosește și pentru a face whisky.Ce cereale sunt făcute din orz și proprietățile benefice ale cerealelor
 2. Făină. Aluatul nu iese din el, în cel mai bun caz, se obțin prăjituri solide plate. Prin urmare, se adaugă la făină de grâu sau secară. În Finlanda, pâinea tradițională Rieska este coaptă cu făină de orz.Ce cereale sunt făcute din orz și proprietățile benefice ale cerealelor
 3. Materii prime pentru producerea de kvass... Datorită conținutului ridicat de carbohidrați, boabele de orz fermentează bine.Ce cereale sunt făcute din orz și proprietățile benefice ale cerealelor
 4. Orz cafea - praf de orz prăjit La preparare, se obține o băutură care seamănă vag cu cafeaua. Nu are un gust deplin și este considerat un surogat, dar este adesea consumat de persoane cărora li se interzice medical cafeina.Ce cereale sunt făcute din orz și proprietățile benefice ale cerealelor
 5. Materii prime pentru utilizare în cosmetologie și medicină. Se obține din orz puieți și este utilizat intern și extern.

O masă semnificativă de orz cu proteine ​​scăzute merge la nutreț.

Cerealele de orz sunt utilizate pentru hrănirea animalelor sub următoarele forme:

 • întreg - fiert sau aburit cu apă clocotită;
 • ca materie primă pentru producerea hranei pentru animale - apoi sunt măcinate, amestecate cu făină din alte culturi, îmbogățite cu premixuri și granulate.

Posibile vătămări și contraindicații ale orzului

Crupe de orz, decocturi din cereale și alte produse pot fi dăunătoare atunci când:

 1. Intoleranță individuală. Nimeni nu este imun de la acesta, așa că persoanele cu astfel de indicații pot urma doar o dietă fără bară.
 2. Boli ale tractului gastro-intestinal. În caz de gastrită, ulcer duodenal sau ulcer stomacal, colecistită din terci de orz sau bulionuri, este mai bine să vă abțineți. Acestea sunt utilizate numai după consultarea medicului curant.

Conform medicinei tradiționale, infuzia de orz cu miere reduce libidoul.

Concluzie

Acum știți ce cereale se folosesc pentru prepararea orzului de perle și a maltului de bere. Orzul este o cultură de cereale străveche. Cerealele din ea au fost folosite de oameni de mai multe milenii.

În majoritatea cazurilor, produsele de orz sunt gustoase și sănătoase, dar ocazional pot fi dăunătoare. Când le folosiți, monitorizați-vă cu atenție starea de bine și, dacă aveți vreo îndoială, consultați medicul dumneavoastră.

1 un comentariu
 1. avatar
  Balzhan Gomboev

  Zamba (talkan, tsampa) este de asemenea făcut din orz.

Adauga un comentariu

Grădină

Flori