Cum, când și cum să hrănești zmeura primăvara pentru o recoltă bună

Pentru a crește o recoltă bună de zmeură, este important să respectați tehnicile agricole și regulile de îngrijire: udă tufișurile, slăbește solul, taie lăstarii. De asemenea, grădinarii nu uită de hrănirea primăverii. Haideți să analizăm în detaliu cum să hrăniți zmeura în primăvară și ce este necesar pentru acest lucru.

Obiectivele hrănirii primăverii cu zmeură

Cum, când și cum să hrănești zmeura primăvara pentru o recoltă bună

Odată cu sosirea primăverii, zmeura se trezește - creșterea lăstarilor tineri, sistemul radicular este activat... După iarnă, planta este slăbită, iar pentru a-i da putere pentru dezvoltare, grădinarii aranjează hrănirea primăverii. Acestea introduc îngrășăminte organice și minerale care întăresc imunitatea zmeurii.

Un alt scop al hrănirii de primăvară este protejarea împotriva bolilor și dăunătorilor. Pentru a evita apariția unei zmeură, molie, afidă, grădinarii stropesc tufișuri de fructe de padure cu remedii chimice, biologice și populare de protecție.

Când să te hrănești primăvara

Cum, când și cum să hrănești zmeura primăvara pentru o recoltă bună

Când să hrănești zmeura de grădină? Este recomandat să faceți acest lucru după ce toată zăpada s-a topit. Momentul pansamentului depinde de regiune. În sudul țării este cam la jumătatea lunii aprilie, pe banda de mijloc și în regiunile nordice - începutul lunii mai.

Cel mai bun moment pentru a vă hrăni este după ploaie. Umiditatea servește ca conductor al nutrienților; cu cât este mai mult, cu atât vitaminele și mineralele sunt mai bune. Dacă izvorul este uscat, arbuștii se udă abundent cu apă caldă înainte de fertilizare. Este recomandat să faceți acest lucru dimineața sau seara, când nu este soare.

În cazul în care un zmeura este cultivată pe solurile cu fertilitate scăzută, primăvara, îngrășămintele se aplică de două ori: în aprilie și la două săptămâni după prima hrănire. Pe terenurile fertile, acestea sunt limitate la un singur pansament. O metodă dovedită ajută la determinarea pregătirii pământului: un băț este blocat în pământ. Dacă intră fără probleme și stă drept, atunci pământul s-a dezghețat. Dacă nu, se recomandă să așteptați încă 2-3 zile și repetați procedura.

Cum să hrănești zmeura primăvara

Primăvara, zmeura are nevoie de fertilizare organică și minerală. Principalul lucru este să determinați corect doza, astfel încât planta să nu primească un exces de vitamine și nutrienți. Luați în considerare îngrășămintele populare pentru hrănirea zmeurii primăvara.

Îngrășăminte organice

Cum, când și cum să hrănești zmeura primăvara pentru o recoltă bună

Primăvara, planta de zmeură este fertilizată cu nămol sau mulleină, diluată cu apă până la o stare lichidă. Organicele stimulează dezvoltarea verdeaței și dau rădăcinilor elementele care lipsesc. Dacă nu există mullein, locuitorii de vară aduc excremente de pasăre sau turbă.

Este important să respectați doza și metodele de aplicare:

 • picăturile de pui se dizolvă în apă, iar tufișul se toarnă cu lichid, se cheltuiesc aproximativ 5 litri pe o bucșă;
 • pastă sau compost se aplică la rădăcină, la 1 mp. m ia 4-6 litri;
 • pentru prepararea soluției de mullein, se folosesc 10 litri de apă și 1 lopată de mullein.

Atunci când introduc materie organică, încearcă să nu se urce pe portbagaj pentru a nu provoca arsuri. După procedură, mulcirea se efectuează pentru a păstra efectul fertilizării mai mult timp. Zmeura este presărată cu firimituri de paie sau iarbă tăiată. La descompunere, mulciul servește ca o hrană organică suplimentară.

Îngrășăminte minerale

Cum, când și cum să hrănești zmeura primăvara pentru o recoltă bună

Îngrășămintele minerale sunt responsabile de dezvoltarea boabelor, de gustul zmeurii și de aspectul acestora depind de ele. Plantă de primăvară are nevoie de azot, potasiu și fosfor. Acestea sunt introduse în sol înainte de ruperea mugurilor, în aprilie sau mai.

Se recomandă să acorde o atenție specială azotului.Formează o masă de frunze, protejează împotriva bolilor și dăunătorilor, crește perioada de fructare a zmeurii. Urea (carbamida) este utilizată pentru prelucrare, o soluție de lucru este preparată din 10 litri de apă și 20 g de îngrășământ. Arbustul este udat la rădăcină, după care pământul este presărat cu calcar, deoarece soluția oxidează solul (500 g la 1 litru de apă). Dacă calcarul nu este la îndemână, grădinarii folosesc cenușă de lemn uscat.

Are un efect benefic asupra zmeurii și superfosfatului - un complex azot-fosfor. Îngrășământul normalizează metabolismul plantelor, inhibă îmbătrânirea, îmbunătățește gustul. Pentru hrănirea de primăvară, se prepară un concentrat - 350 g de îngrășământ se toarnă în 3 litri de apă clocotită. După dizolvarea granulelor, concentratul este diluat cu apă în raport de 1:10. Soluția este introdusă de 1-2 ori primăvara, în funcție de starea solului. Înainte de aplicarea pansamentului, solul este slăbit.

Atenţie! Un pansament mineral simplu și eficient este cenușa de lemn. Îmbunătățește structura solului și stimulează înflorirea. Un pahar de cenușă este diluat în 10 litri de apă, agitat și infuzat timp de o săptămână. O bucșă ia 2-3 litri de soluție.

Îngrășăminte finalizate cumpărate

Cum, când și cum să hrănești zmeura primăvara pentru o recoltă bună

Îngrășămintele achiziționate sunt convenabile de utilizat, locuitorii de vară nu pierd timpul amestecând diferite elemente, este suficient să cumpărați o compoziție gata pregătită.

Pentru hrănirea de primăvară, utilizați complexul Zdraven Turbo.Este potrivit pentru hrănirea rădăcinilor și a foliarului și are o formă lichidă convenabilă. Medicamentul este apreciat pentru compoziția sa bogată în minerale (azot, fosfor, potasiu, mangan, cupru, zinc, cobalt) și absența clorului, ceea ce reduce imunitatea zmeurii. Pentru a pregăti o soluție de lucru, utilizați 10 l de apă și 15 g de substanță. Pentru 1 mp m necesită 7-10 litri. De asemenea, folosiți „Zdraven Turbo” pentru pansamentul foliar: 10 g de substanță sunt diluate în 10 litri de apă și pulverizate cu zmeură.

Îngrășământul gata „Gumi-Omi” este de asemenea popular. Conține azot, fosfor, bor, cupru, humate de sodiu, materie organică. Granulele se dizolvă în apă, compoziția rezultată este udată cu zmeură de 1-2 ori primăvara.

Cumpărați „Gumi-Omi” și „Zdraven Turbo” în magazine specializate pentru grădina și grădina de legume. De asemenea, grădinarii folosesc produse gata - "Humat + 7 Iod", "Krepysh", "tufișuri Berry".

Retete populare

Cum, când și cum să hrănești zmeura primăvara pentru o recoltă bună

Retetele populare pentru hranirea zmeurii sunt cele mai accesibile. Locuitorii de vară folosesc cojile de cartofi: turnați apă clocotită peste ele, lăsați-le timp de 2-3 zile și udați plantele cu soluția rezultată. Este sigur, gratuit și ușor de pregătit. Peeling-urile de cartofi se folosesc atât sub formă uscată, cât și putrezită.

Îngrășămintele cu drojdie ajută la creșterea rezistenței la boli și la dezvoltarea sistemului radicular. Pentru prepararea pansamentului uscat, sunt necesare 10 g de drojdie, 100 g de zahăr și 10 litri de apă caldă. Soluția se infuzează timp de două ore și se diluează cu apă într-un raport 1: 5. Udă pomul de zmeură într-o zi caldă, de preferință seara, pentru ca solul să se încălzească. Soluția este folosită imediat după preparare, nu este potrivită pentru păstrare.

O altă rețetă eficientă de remediu popular - soluție de ceapă... Adăugați 50 g de coajă de ceapă la 10 litri de apă. Insista 14 zile și udă tufele. Soluția hrănește zmeura cu potasiu, protejează împotriva bolilor și dăunătorilor de insecte.

Alegerea unui pansament pentru o recoltă bună

Cum, când și cum să hrănești zmeura primăvara pentru o recoltă bună

Pentru a obține o recoltă bună, se recomandă fertilizarea zmeurii cu îngrășăminte complexe.

Gătitul necesită 10 litri de apă, 2 litri de mulleină diluată, o cutie de chibrituri de uree. Componentele sunt amestecate între ele și udă zmeura. Îngrășământul reface lipsa de nutrienți și pregătește planta pentru înflorire. De asemenea, o astfel de compoziție este folosită pentru pulverizare - protejează tufișurile de insecte. Când gătiți, este important să respectați proporțiile, altfel zmeura va primi arsuri severe.

Cum să te hrănești înainte de înflorire

Înainte de înflorire, zmeura poate fi hrănită cu azotat de amoniu. 10 l de apă necesită 30-40 g de substanță. După fertilizare, cercul de trunchi de zmeură este mulat cu compost sau humus.

Compostul îmbogățește solul, conține potasiu, humus, fosfor, fier și azot. Este ușor să faceți o masă de compost, pentru aceasta, peelings de fructe și legume, gunoi de grajd, paie, fân, bărbierit, lemn și frunze sunt amestecate.

Atenţie! Când adăugați orice componente organice și minerale, este important să vă amintiți compatibilitatea acestora. De exemplu, sodiul, calciul și nitratul de amoniu nu sunt compatibile cu superfosfatul sub formă de pulbere. Iar nitratul de calciu nu se înțelege bine cu compușii care conțin sulf.

Cum să te hrănești corect

Înainte de aplicarea pansamentului, se recomandă punerea lucrurilor în ordine în paturi: îndepărtarea și arderea gunoiului, a buruienilor, a resturilor plantelor de anul trecut. arbuşti a tăia calea, îndepărtați ramurile vechi și uscate, lăsați lăstarii verzi sănătoși și tineri. De asemenea, locuitorii de vară îndepărtează lăstarii și frunzele uscate. Înainte și după fertilizare, solul este desfăcut - procedura îmbunătățește permeabilitatea aerului și a umidității solului.

Grădinarii examinează în mod regulat zmeura. Dacă pe frunze apar pete galbene, acest lucru semnalează lipsa de potasiu; ramuri uscate - despre o lipsă de azot sau fosfor. Pansamentul de top se aplică pe solul umed. Dacă este un îngrășământ rădăcină, udă planta sub rădăcină sau în cercul apropiat. Dacă foliar - pulverizați și pulverizați la o distanță de 20-30 cm de tufă.

Cum, când și cum să hrănești zmeura primăvara pentru o recoltă bună

Primăvara hrănind zmeură la plantare

Zmeura este plantată la începutul lunii mai. Ei săpa pământul, adaugă gunoi de grajd sau compost. De asemenea, pentru prima hrănire, se folosesc remedii populare sau o soluție de cenușă.

După 2-3 săptămâni se folosesc și îngrășăminte foliare: răsadurile sunt pulverizate cu agenți de protecție. De exemplu, o soluție de amoniac: 10 litri de apă necesită 30-40 g de substanță finită. Soluția se agită, se toarnă aproximativ 2 litri sub o plantă. Produsul protejează zmeura împotriva afidelor, cărămizilor, molilor, urșilor. Îngrășămintele complexe se aplică la numai 1-2 luni după aterizare.

Concluzie

Decât proces și fertilizați zmeura primăvara? Pentru prelucrarea timpurie, se aleg remedii organice și populare: infuzie de coji de ceapă sau coji de cartofi, infuzie de mulleină sau excremente de pui. Dintre îngrășămintele minerale și complexe de mai târziu, preferă Zdraven Turbo, Krepysh, uree, azotat de amoniu.

Îngrășămintele se aplică după zăpada topită și temperatura aerului se încălzește până la + 10 ° C. Înainte de hrănire, plantele sunt udate din abundență - umiditatea favorizează o mai bună absorbție a nutrienților. De asemenea, este recomandat să slăbiți solul, iar după fertilizare, mulgeți tufișurile. Fân, iarbă, rumeguș, frunze căzute sunt folosite ca mulci.

2 cometariu
 1. avatar
  Vyacheslav

  Autorul este foarte confuz, în diferite paragrafe sugerează îngrășăminte diferite în același sezon. Am scos informații din diverse articole. În principiu, toate recomandările sunt corecte.

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Vă mulțumim, să verificăm dublu informațiile despre îngrășământ.

Adauga un comentariu

Grădină

Flori