Cum să hrănești în mod corespunzător coacăzele și coacăzul primăvara

Pentru fructificare și dezvoltare stabilă, tufișurile de coacăz și de coacăz au nevoie de un aport de nutrienți. Plantele obțin principalele vitamine și minerale din sol - de aceea este atât de important să fertilizați solul atunci când plantați, verificați-i aciditatea.

Grădinarii nu uită de îngrășăminte și în procesul de cultivare a fructelor de pădure - de 2-3 ori pe vară, hrănesc arbuștii cu metode de rădăcină și foliar. Pudrele și amestecurile nutritive accelerează maturarea fructelor, le fac mai suculente și mai dulci. În articol, vom lua în considerare cum să fertilizați coacăzele și coacăzele primăvara, vara și toamna.

Tipuri de pansamente pentru coacăze și coacăze

Cum să hrănești în mod corespunzător coacăzele și coacăzul primăvara

Există mai multe tipuri de pansamente. Prima clasificare include rădăcina și foliarul. Primele sunt aduse în pământ, sub rădăcini sau în cercul apropiat al tulpinii. Acestea sunt orientate spre dezvoltarea arbuștilor și fructelor, stimulează maturarea coacăzelor și a coacăzelor. Al doilea include pulverizarea și tratamentul cu agenți preventivi și de protecție, scopul lor fiind prevenirea apariției bolilor și dăunătorilor.

Conform compoziției, se disting îngrășăminte organice, minerale, complexe și organominerale:

  • primul grup conține compuși organici (compost, humus, cenușă);
  • minerale - oligoelemente (de exemplu, azot, potasiu, fosfor);
  • complexul combină componente organice și minerale;
  • furajele organominerale se bazează pe acizi humici tratați cu compuși minerali (de exemplu, humat de sodiu sau amoniu);
  • îngrășăminte cu micronutrienți - conțin un singur nutrient (cupru, mangan, iod).

Atenţie! Există pansamente pregătite și amestecuri pregătite manual. În al doilea caz, este important să se respecte proporțiile. Un exces de substanțe minerale și organice este la fel de periculos ca o deficiență.

Îmbrăcarea superioară a tufei de coacăz și de coacăză primăvara pentru o recoltă bună

Cum să hrănești în mod corespunzător coacăzele și coacăzul primăvara

În martie, coacăzul și coacăzul preferă îngrășămintele cu azot. Acestea stimulează dezvoltarea și creșterea masei verzi, ajută arbustii să se recupereze și să câștige forță după iarnă. Cu o lipsă de azot, fructele de pădure cresc slab, frunzele mor repede și cad. Tufele tinere sunt fertilizate cu uree - 40 ml pentru fiecare plantă.

Din cel de-al patrulea an, cantitatea este redusă la 25 ml per bucșă. În regiunile nordice ale țării, arbuștii sunt fertilizați la începutul lunii aprilie, deoarece primăvara vine mai târziu. Se utilizează infuzie de excremente de pasăre sau nămol. Pentru a îmbunătăți efectul, la amestecul lichid se adaugă cenușă de lemn.

În luna mai, se recomandă fertilizarea plantațiilor cu îngrășăminte complexe minerale. Pentru a pregăti amestecul, luați 1 lingură. azotat de amoniu, 3 linguri. superfosfat, 1,5 linguri. clorura de potasiu. Toate componentele sunt amestecate și umplute cu 10 litri de apă curată. Soluția pregătită este suficientă pentru 2 tufe. Îngrășământul se aplică pe canelura săpată lângă plantă.

Adesea la sfârșitul primăverii, frunzele de coacăz și de coacăz se îngălbenesc, ceea ce indică o lipsă de bor. În acest caz, grădinarii stropesc arbuștii cu acid boric. Soluția va necesita 10 litri de apă 5 și ml de acid. Pentru ca fructele să crească mai mari și mai dulci, planta este tratată cu o soluție slabă de permanganat de potasiu. Aceasta se face la începutul înfloririi.

Fertilizarea vara în perioada fructificării

Coacăze de vară și agrișă fertilizat la începutul lunii iunie, când boabele încep să se coacă. Până la 10 iunie se aplică fertilizare minerală care nu conține azot.Locuitorii de vară folosesc humat de potasiu sau azotat de calciu - datorită acestora, fructele de pădure cresc suculente și dulci, au dimensiuni mari.

Pentru a consolida sistemul de rădăcini al plantei, la prima hrănire se adaugă un amestec de 30 g de uree, 20 g de sulfat de cupru, 2 g de permanganat de potasiu. Ingredientele se amestecă și se diluează cu 10 L de apă. Tufele sunt pulverizate pe vreme tulbure, calmă sau uscată. Nu este recomandat să le prelucrați dacă soarele strălucitor - arsurile solare vor rămâne pe frunze.

Cum să hrănești în mod corespunzător coacăzele și coacăzul primăvara

După 3 săptămâni, când boabele sunt deja coapte, se recomandă hrănirea cu coji de cartofi. Resturile lor sunt uscate și măcinate în pulbere folosind un blender. Amestecul rezultat este diluat în apă și pulverizat cu arbuști. Praful din cojile de cartofi protejează împotriva bolilor obișnuite ale culturii - rugină, mucegai pudră, antracnoză, mucegai cenușiu și, de asemenea, previne apariția dăunătorilor de insecte - midges, afide, puieți.

Atenţie! Un pansament eficient și accesibil pentru fructe de coacăz și coacăze în timpul fructificării este cenușa de lemn. Sub fiecare tufiș, se aplică 100 g de îngrășământ, în același timp solul este desfăcut, după care este udat din abundență cu apă așezată. Cenușa reface deficiența de minerale, întărește sistemul de rădăcini.

Cum să hrănești tufișurile de coacăz și coacăz toamna

Pentru hrănirea toamnei de coacăze se folosește clorura de potasiu. Până la 15 septembrie, se aplică 15-30 g de medicament sub fiecare tufiș (cu cât planta este mai tânără, cu atât mai mult potasiu). Top dressing-ul întărește sistemul imunitar și crește rezistența gâscului la bolile virale, bacteriene, fungice.

Compostul este introdus și toamna - îmbogățește solul cu nutrienți pentru iarnă. Compusul este preparat din reziduuri de plante, buruieni și frunze, iar masa se lasă să se descompună complet. Un tufiș de gâscă durează de la 3 la 5 kg. Este adusă în octombrie - aceasta este ultima hrănire a fructelor de pădure din anul curent.Cum să hrănești în mod corespunzător coacăzele și coacăzul primăvara

Pentru hrănirea de coacăze de toamnă, se folosesc gunoi de grajd de pui, mulleină, nămol. Un tufiș ia până la 6 kg de îngrășământ. De asemenea, sub plantă se adaugă 20 g de sulfat de potasiu și 50 g de superfosfat, se udă coacăzele. Astfel de îngrășăminte păstrează substanțe utile în pământ și protejează planta de dăunători.

Cum să hrănești în mod corespunzător coacăzele și coacăzul primăvara

Dacă nu există timp pentru pregătirea îngrășămintelor, cumpără compuși gata pregătiți în magazin - poate fi nitrophoska, Poligro Universal, MicroMix. Îngrășămintele complexe conțin deja substanțe nutritive, principalul lucru este să respectați doza și recomandările pentru preparare.

Este interesant:

Cum să se îngrijească corect de caprifoi în primăvară - hrănirea și tăierea

Cea mai bună mâncare pentru arborele de mandarină acasă

Cum și ce să hrănești corespunzător strugurii toamna

Reguli pentru hrănirea cireșelor toamna și selectarea celor mai bune îngrășăminte în aceste scopuri

Concluzie

Hrănirea de primăvară include compuși cu azot, uree, complexe minerale. Îngrășămintele se aplică înainte și după înflorire, după udarea solului. Vara, tufișurile de boabe au nevoie de materie organică și minerale, grădinarii folosesc acid boric, coji de cartofi și cenușă. Compușii care conțin azot nu sunt adăugați vara.

Toamna, plantele sunt pregătite pentru iarnă - acestea fertilizează solul cu compost, clorură de potasiu, compuși gata de la magazin. Atunci când aplicați pansamente, este important să respectați doza, să țineți cont de vârsta plantei și să acordați atenție stării solului.

Adauga un comentariu

Grădină

Flori