Coacăz Versailles - descrierea și caracteristicile soiului

Coacăzele albe sunt foarte populare în rândul grădinarilor casnici. Fructele acestei plante sunt mai puțin susceptibile de a provoca alergii decât fructele mai strălucitoare. Au un gust răcoritor dulce și acru și o aromă delicată, care sunt semnificativ diferite de soiurile de coacăz negru și roșu.

Coacăzele albe sunt mai pretențioase pentru îngrijire și mai puțin productive decât coacăzele negre sau roșii. Cu toate acestea, printre soiurile de boabe albe, există soiuri mai rezistente și mai productive. Unul dintre ei este Versailles.

Descrierea soiului de coacăz alb Versailles

Coacăz Versailles - descrierea și caracteristicile soiului

Coacăzul alb (ribe niveum) este un soi destul de vechi, crescut în Franța în secolul al XIX-lea. Abia în 1959 fabrica a fost înscrisă în Registrul rusesc de stat. Este recomandat să crească în regiuni cu un climat temperat, dar este potrivit pentru cultivare în sud și chiar în nordul Rusiei.

Principalele caracteristici

În ciuda prezenței multor soiuri mai moderne, coacăzul alb Versailles nu este inferior lor în multe privințe și chiar depășește multe soiuri și hibrizi crescuți astăzi.

Descriere Versailles White:

 1. Tufiș. Ridica. Mijlocii. Înălțimea variază între 1,2-1,5 m. Tufele se răspândesc, emit un număr mare de lăstari. Ramurile sunt subțiri, dar destul de rezistente și flexibile. Sistemul rădăcină este dezvoltat. Majoritatea rădăcinilor sunt orizontale, situate la o adâncime de 40 cm sub pământ și cresc dincolo de coroană. Rădăcina centrală este puternică, merge în subteran la o adâncime de 1 m.Coacăz Versailles - descrierea și caracteristicile soiului
 2. Frunze. Larg, cordat la bază, cu cinci disecții lob. Marginile sunt șerpuite. Dintii in sine sunt largi si obtuzi. Partea stângăcioasă a plăcilor cu frunze are o ușoară pubescență. Culoarea frunzelor este de culoare verde închis cu o nuanță albăstruie abia vizibilă.
 3. A inflori. Inflorescențele sunt colectate în ciorchini lungi cu petiole. Florile sunt în formă de farfurie, de dimensiuni medii, de culoare galben-alb. Pediculele sunt lungi și drepte. Fără pubescență, există o strălucire lucioasă.
 4. Fructe de padure. Mari, rotunde, aliniate, colectate în perii lungi. Greutatea fiecărei boabe variază între 0,7-1,3 g. Nuanța este cremoasă. Fructele sunt translucide, oasele sunt vizibile prin pulpa suculentă. Gustul este dulce și acru, bogat. Pielea este transparentă, subțire, dar fermă.
 5. Termeni de maturare... Timp copt.
 6. Imunitate. Are o rezistență ridicată la mucegaiul pudră. Nu are imunitate la antracnoză. Imunitate la alte ciuperci boli mijloc.
 7. Rezistența la factorii de mediu negativi. Are o rezistență ridicată la îngheț.
 8. Transportabilitate. Înalt. Pielea densă permite ca fructele să nu se ridice în timpul transportului pe termen lung.
 9. Productivitate. Înalt. În medie, 3-4 kg de fructe de pădure sunt recoltate dintr-un tufiș.

Coacăzul alb se distinge prin amiabilitatea fructelor de maturare. Întreaga recoltă este îndepărtată dintr-o dată.

Notă! În boabele de coacăz alb Versailles, până la 18% din materia uscată, se găsesc 7,5% din zaharuri. Aciditatea fructelor este de 2,3%. 100 g produs reprezintă 38 g acid ascorbic.

Argumente pro şi contra

Coacăz Versailles - descrierea și caracteristicile soiului

Coacăza albă de la Versailles este populară atât pentru grădinarii începători cât și pentru cei cu experiență. Avantajele sale principale sunt prezentate în listă:

 1. Rezistență ridicată la îngheț. Acest lucru face posibilă creșterea albă a Versailles în toate regiunile țării noastre;
 2. Autopolenizare. Planta va da roade chiar dacă nu există alte tufe de coacăz alb pe site.
 3. Prezența imunității la mucegaiul praf.Recenziile grădinarilor indică faptul că coacăzele nu sunt sensibile la multe alte boli fungice.
 4. Productivitate ridicată.
 5. Maturitate timpurie.

Dezavantajele includ:

 • susceptibilitatea la antracnoză;
 • răspândirea excesivă a tufișului;
 • exactitatea compoziției solului.

Sfat! În ciuda faptului că soiul este considerat auto-polenizat, cele mai mari randamente sunt observate atunci când există mai multe tufe (mai bune decât soiurile diferite) de coacăze albe pe site.

Aterizare

Albul de la Versailles se reproduce doar vegetativ. Folosiți butași, stratificarea sau împărțirea bucșei. Tehnologia de obținere a materialului de plantare nu diferă de alte soiuri.

În pepiniere și piețe, de obicei, se vând răsaduri pregătite. Se rădăcină rapid și se rădăcină bine într-un loc permanent.

Pregătirea solului

Coacăz Versailles - descrierea și caracteristicile soiului

Pentru coacăza de la Versailles, este important să alegeți locul potrivit. Ar trebui să fie amplasat în cea mai însorită și protejat de zona vântului din grădină. Apele subterane nu trebuie să se apropie prea mult de suprafață.

Notă! Cu o iluminare insuficientă, randamentul soiului scade. Boabele devin mici și acri.

Coacăzele prospere în soluri moale nutritive, dar pot crește în orice sol. Când plantați în soluri nisipoase, veți avea nevoie de o hrănire mai intensă.

Înainte de plantarea coacăzelor, locul este săpat și curățat de buruieni. Un sol cu ​​aciditate neutră este cel mai bun. Dacă indicatorii sunt mari, se adaugă var sau cenușă uscată.

Coacăzele sunt plantate la începutul primăverii sau după căderea frunzelor. Sondele se pregătesc cu 2-3 săptămâni înainte de plantare.

Pregătirea puțului:

 1. Găurile sunt săpate la 40 cm adâncime și 50 cm în diametru. Trebuie să existe cel puțin 1,5 m de spațiu liber între plante.
 2. Solul scos din gaură este amestecat cu 5 kg de gunoi de gunoi, 50 g de superfosfat și 20 g de sulfat de potasiu. Dacă doriți, superfosfatul cu potasiu este înlocuit cu 1 kg de cenușă.
 3. Solul cu îngrășăminte este bine amestecat și lăsat lângă gaură până la plantare.

Instrucțiuni pas cu pas pentru plantare și alegerea unei răsaduri

Este important să alegeți un material de plantare de calitate și sănătos. Nu ar trebui să existe urme pe răsad boli și infecții, pete suspecte și placă. Sistemul de rădăcini ar trebui să fie bine dezvoltat, fără zone uscate și dense, umed la tăiere. Ramurile nu trebuie să fie uscate. Verdele ar trebui să fie strălucitoare, cu turgor bun.

Este mai bine să cumpărați puieți cu un sistem de rădăcini închise (situat într-o comă de pământ) - ele se rădăcină mai repede. Dacă au fost achiziționate răsaduri cu un sistem de rădăcini deschise, acestea sunt înmuiate într-o soluție roz deschis de permanganat de potasiu și un stimulator pentru formarea rădăcinilor înainte de plantare. Dacă rădăcinile sunt lungi, acestea sunt scurtate cu o treime.

Instrucțiuni de aterizare pas cu pas:

 1. Pe fundul gropii se toarnă un strat de drenaj de 5 cm (pietriș fin, argilă extinsă, rocă de coajă). În centru se formează o forfecă de pământ.
 2. Catarama este setată pe o forfecă de pământ la un unghi de 45 de grade. Rădăcinile sunt distribuite uniform pe movilă.
 3. Gaura este acoperită cu un amestec nutritiv de sol, astfel încât gulerul rădăcinii să fie adâncit cu 7-10 cm.
 4. După plantare, solul din jurul plantei este compactat. Apoi turnați 2 găleți de apă caldă sub rădăcină.
 5. Dacă solul este așezat, adăugați mai mult sol. În jurul tufișului se toarnă un strat de mulci (humus, turbă, paie).
 6. Vârful răsadului este tăiat, lăsând 5-6 muguri sănătoși.

Creştere

Pentru a obține cel mai mare randament posibil, este important să oferiți arbustului o îngrijire corespunzătoare. Coacăzul de la Versailles este mai puțin capricios decât multe alte soiuri cu boabe albe. Mai mult, este mai solicitant decât coacăzele negre și roșii.

Îngrijire

Coacăz Versailles - descrierea și caracteristicile soiului

Coacăzul alb Versailles are nevoie de îngrijire periodică. Lista conține reguli de bază:

 1. Udarea. Coacăzele albe sunt exigente pentru udare. Într-o vară normală, tufișul este udat de trei ori pe săptămână, de fiecare dată folosind 10 litri de apă. Dacă vara este uscată, coacăzele se udă în fiecare zi. În sezonul ploios, udarea este oprită.Solul este umezit cu apă caldă, decontată, dimineața sau seara, când soarele nu este activ.
 2. Desfacerea și desfacerea. Solul din jurul coacăzului este desfăcut după fiecare udare sau precipitare. În procesul de dezlegare, buruienile sunt îndepărtate.
 3. Top dressing. În primul și al doilea an după plantare, există suficient îngrășământ aplicat pe solul scos din gaură. Apoi încep să facă la începutul primăverii o soluție de 10 litri de apă și 50 g de uree, iar după eliberarea recoltelor, se toarnă sub tufă un amestec de 10 litri de apă, 0,5 litri de gunoi de pui (sau 1 kg de gunoi). Vara, tufișul este pulverizat cu un amestec de 10 litri de apă, 5 g permanganat de potasiu, 3 g acid boric și 35 g sulfat de cupru.
 4. Formare. Prima tăiere formativă se realizează la un an de la plantare. Dintre toate ramurile scheletice formate, se aleg 3-4 dintre cele mai puternice, restul sunt tăiate. În acest fel, se efectuează tăierea anuală. Coroana se va forma în 4-5 ani. Planta până în acest moment ar trebui să aibă 16-18 ramuri. Apoi am tăiat ramuri vechi de 7-8 ani, lăsând lăstari de înlocuire.
 5. Tăierea sanitară. Lăstarii uscați și deteriorați, ramurile răspândite de-a lungul solului sunt tăiate anual. Tragerile sunt tăiate.
 6. Tăierea anti-îmbătrânire Dacă coacăzele au început să dea câteva fructe, atunci este timpul să aplicați proceduri anti-îmbătrânire. Pentru aceasta, ramurile de coacăz sunt tăiate cu 2/3.
 7. Iernat. Pentru ca coacăzul să poată supraviețui iernii în siguranță, ramurile sale sunt legate cu sfoară. Sub bucșă se toarnă un strat de 10-15 cm de mulci (compost sau humus). În iernile cu zăpadă, este suficient să acoperiți plantele cu zăpadă. Dacă nu există zăpadă, coacăzele sunt acoperite cu agrofibră.

Boli și dăunători

Coacăza albă de la Versailles este rar afectată de mucegaiul pudră și terry. Potrivit grădinarilor, soiul este sensibil la antracnoză. O plantă bolnavă se rupe cu pete maronii, care se îngreunează treptat și cresc în dimensiune. Aceasta duce la întreruperea fotosintezei, căderea frunzelor și fructelor, uscarea lăstarilor.

Dacă boala a afectat deja arbustul, atunci este pulverizat cu fungicide. Înainte de aceasta, toate părțile bolnave ale plantei sunt eliminate.

Coacăz Versailles - descrierea și caracteristicile soiului

Este important să preveniți bolile. Lista conține reguli de bază:

 1. Tratamente preventive. Se efectuează primăvara, înainte ca mugurii să se umfle. Arbustul este pulverizat cu soluție de sulfat de cupru sau de Bordeaux. Se recomandă pulverizare după ploi prelungite.
 2. Curățarea grădinii. Toamna, după căderea frunzelor, toate frunzele căzute și ramurile uscate sunt îndepărtate și arse. Vara, toate buruienile din jurul plantei sunt îndepărtate.
 3. Dezinfectare. Dezinfectarea solului, material de plantare, instrumente de grădină.
 4. Top dressing. O plantă care primește o cantitate suficientă de nutrienți are mai mult succes în rezistența la boli și dăunători.
 5. Respectarea regulilor de udare... Acoperirea apei, precum și uscarea solului, sunt considerate condiții favorabile pentru dezvoltarea ciupercii.
 6. Sanitar tăiere... De obicei, pe ramurile uscate și deteriorate începe dezvoltarea unei infecții fungice. Înlăturarea lor la timp este necesară.
 7. Prelucrare prin feliere teren de grădină.

Coacăzele sunt afectate nu numai de infecții, ci și de dăunători. Pentru a proteja planta de ele, se respectă regulile de dezinfectare de mai sus, și toate plantele de fructe și fructe de pădure de pe șantier sunt inspectate în fiecare săptămână.

recoltat

Coacăz Versailles - descrierea și caracteristicile soiului

Boabele albe de la Versailles se coacă la sfârșitul lunii iulie sau la începutul lunii august. Când sunt coapte, nu se sfărâmă din tufiș, așa că mulți grădinari așteaptă până când toate boabele sunt coapte și le colectează dintr-o singură dată.

Coacăzele se scot direct pe perii. Păstrați la frigider într-o pungă de plastic sau un recipient închis timp de 1-2 săptămâni.

Gradul de maturare este determinat de gustul și cât de ușor se separă boabele de tulpină. La fructele coapte, oasele sunt clar vizibile prin pulpă.

opinii

Recenziile coacăzului alb de la Versailles sunt în mare parte pozitive. Majoritatea grădinarilor cu acest soi recomandă începerea cunoștinței cu cultura.

Irina, Moscova: „Mama a plantat și coacăzul alb Versailles la dacha.Din acea primă tufă, am primit multe răsaduri, pe care le-am plantat pe site-ul nostru și le-am oferit prietenilor noștri. De atunci, am încercat multe dintre soiurile de coacăze albe mai moderne, dar Versailles rămâne un favorit. Nu vărsă fructe în timpul apariției reci și nu face udare într-o vară ploioasă. Tot ce fac este să tai lăstarii slabi și să-i hrănesc de două ori pe an ".

Alexandru, Rostov „Coacăzul alb Versailles este preferatul meu. Îmi plac fructele mari pe perii lungi. Sucos, dulce cu o ușoară amabilitate. Solicitând grijă, dar dacă totul se face la timp, nu va dura mult timp. Aplic o soluție de cenușă cu excremente de pui la începutul primăverii și septembrie. Eu ud doar dacă solul este foarte uscat. A fost un an când s-a îmbolnăvit de antracnoză. De atunci, stropesc cu sulfat de cupru primăvara și după ploi lungi ”.

Concluzie

Coacăza albă de la Versailles este un soi francez crescut în secolul al XIX-lea. Se diferențiază în rezistență la îngheț, cu randament ridicat, cu fructe mari, rezistență la multe boli. Are doar două dezavantaje semnificative - lipsa imunității la antracnoză și creșterea ramificării bucșei.

Nu este dificil să ai grijă de coacăzul alb Vernissal. Principalul lucru este să asigurați udarea și alimentarea în timp util, să efectuați anual formarea și tăierea sanitară.

Adauga un comentariu

Grădină

Flori