„Lebădă” comestibilă de caprifoi pentru consumul proaspăt și confecționarea deserturilor

Lebada este departe de o nouă varietate de caprifoi, dar popularitatea sa în rândul rezidenților de vară rămâne stabilă. Acest lucru se datorează caracteristicilor sale pozitive, incluzând nu numai gustul plăcut al fructelor, dar și rezistența la îngheț, nepretenția și aspectul decorativ al tufișurilor.

Care este această varietate de caprifoi

Swan este o varietate comestibilă de maturare a caprifoiului. Aprobat pentru cultivare în toate regiunile.

Fructificarea începe la 3-4 ani de la plantare, randamentul mediu este de 40 c / ha. Fructele au carne densă, ceea ce afectează favorabil păstrarea calității și a transportabilității.

Scurt istoric al originii și distribuției

Pe scurt caprifoi crește în emisfera nordică. Majoritatea arbuștilor sunt decorative - fructele care apar pe ele nu sunt consumate. Planta a început să fie domesticită la începutul secolului XX. În această perioadă, crescătorii au crescut multe soiuri comestibile, dintre care unul este Swan.

Aceasta este caprifoiul liniei Kamchatka. Soiul a fost crescut de crescătorii Institutului All-Russian de Resurse genetice vegetale numit după V.I. NI Vavilov (Sankt Petersburg) pe baza caprifoiului Pavlovskaya și a răsadurilor de forma nr. 21-1.

Soiul a fost inclus în Registrul de Stat al Rusiei în 1999.

Caracteristicile și descrierea tufișurilor

Lebada comestibilă de caprifoi pentru consum și deserturi proaspete

Lebada este una viguroasă (înălțimea de aproximativ 2 m), cu răspândire moderată, cu o coroană rotunjită și ramuri drepte, puternice. Lăstarii tineri sunt netede, au o nuanță verzuie maronie, coaja pe cele mai vechi este mai maro și se exfoliază în timp.

Frunzele sunt mari, alungite-ovale, cu baza și vârful ascuțit, ușor convex, colorate cu o culoare verde bogată.

În timpul înfloririi, care apare la începutul lunii mai, florile gălbui de dimensiuni medii apar în perechi în axilele frunzelor.

Referinţă. Designerii de peisaj folosesc adesea această varietate de caprifoi pentru a decora grădinile și a crea garduri vii.

Rezistent la temperaturi

Tufele pot rezista la temperaturi de până la -40 ... -50 ° C și nu se tem de înghețurile de întoarcere primăvara. Nu necesită adăpost chiar și atunci când este crescut în regiunile nordice.

Umiditatea și rezistența la secetă

Soiul se caracterizează printr-un grad mediu de rezistență la secetă. Acest lucru înseamnă că tufișurile tolerează absența unei udări timp de o lună și, în același timp, dau roade, dar cu o lipsă mai lungă de umiditate, randamentul scade, fructele de fructe pierd în greutate și amărăciunea apare în gustul lor.

Cu udare excesivă și umiditate stagnantă, există riscul de degradare a sistemului radicular.

Rezistența la boli și dăunători

Soiul este rezistent la majoritatea boli, dar în cazul încălcării cerințelor agrotehnice, se pot dezvolta următoarele:

 • făinarea;
 • cercosporosis;
 • virus mozaic;
 • cancer bacterian.

Printre dăunători, cel mai mare pericol pentru lebădă este afidul, există și riscul de a fi lovit de căpușe, degetele și omizi.

Caracteristicile și descrierea fructelor

Lebada comestibilă de caprifoi pentru consum și deserturi proaspete

Boabele sunt alungite-cilindrice, în formă de butoi, cresc până la 2,7 cm lungime și cântăresc 1,2-1,6 g. Pielea este densă, stufoasă, albastru-albăstrui, cu o ușoară acoperire ceroasă.

Pulpa este bej cu o nuanță verde, densă și întunecată. Are un gust dulce și acru și o aromă blândă, plăcută.

Fructele conțin 8,4% zahăr, 2% acid, 63,6 mg acid ascorbic, precum și iod, zinc, siliciu, pectină, potasiu, vitamine din grupele A, C, B.

Domenii de aplicare a acestora

Fructele de lebădă se disting prin versatilitatea lor.... Sunt potrivite pentru consum proaspăt, înghețare, preparare de compoturi, sucuri, conserve, gemuri și alte tipuri de conservare. De asemenea, sunt utilizate ca umplutură pentru produse de copt și pentru a face vinuri de casă.

Frunzele și ramurile sunt utilizate în medicina tradițională pentru prepararea decocturilor și infuziilor medicinale.

Avantajele și dezavantajele soiului

Avantajele lebădei de caprifoi:

 • Gust plăcut pentru desert și compoziție chimică bogată în fructe de pădure;Lebada comestibilă de caprifoi pentru consum și deserturi proaspete
 • transportabilitate bună;
 • aspectul decorativ al tufișurilor și posibilitatea utilizării lor în proiectarea peisajului;
 • rezistență la îngheț;
 • fructificare timpurie;
 • posibilitatea folosirii universale a fructelor;
 • dezvoltarea lentă a lăstarilor din primii ani de viață;
 • imunitate bună la boli și dăunători;
 • scârțâit slab.

Contra soiului:

 • susceptibilitatea la atacuri de afide;
 • recoltare dificilă;
 • prezența amărăciunii în gust.

Tehnologia în creștere

În ciuda nepretenției și rezistenței soiului, sunt necesare îngrijiri adecvate și condiții confortabile pentru a obține arbuști sănătoși, fructiferi abundenți.

Potrivit pentru plantarea răsadurilor de 35-40 cm lungime, cu un sistem rădăcină închis și 3-4 lăstari puternici.

Referinţă. Pentru ca tufișurile cu un sistem de rădăcini deschise să prindă rădăcină mai bine, înainte de plantare, acestea sunt plasate într-o soluție de stimulare a creșterii ("Epin", "Kornevin") timp de 2-3 ore.

Condiții optime

Caprifoiul este plantat într-o zonă adăpostită și bine luminată... În umbră parțială, tufișurile cresc și se dezvoltă bine, dar lipsa luminii afectează negativ randamentul și gustul fructelor de pădure.

Acoperirea apei este în detrimentul sistemului radicular al plantelor. Prin urmare, atunci când alegeți un loc pentru plantare, se verifică nivelul apariției apei subterane - acestea trebuie să fie la cel puțin 1 m de suprafața pământului.

Lebada preferă solul ușor, fertil, cu aerare bună, permeabilitate la umiditate și aciditate scăzută sau neutră. Cea mai bună opțiune este solul mediu, ușor podzolizat, loam sau nisip.

Termeni și reguli de debarcare

Lebada este plantată primăvara (martie) sau sfârșitul verii-începutul toamnei (august-septembrie).

Referinţă. Atunci când sunt plantate primăvara, tufișurile se îmbolnăvesc adesea, sunt înfundate și nu au timp să se adapteze la începutul sezonului de creștere timpurie.

Schema de aterizare:

 1. Săpați șanțurile de aterizare de 40 x 40 cm.
 2. Umpleți un strat de drenaj din cărămizi sparte, pietricele sau moloz până la fund.
 3. Turnați amestecul de nutrienți deasupra (jumătate din pământul săpat, 2 găleți de compost, 1 litru de cenușă, 50-60 g de superfosfat).
 4. Formați un deal de pământ în centru, așezați o răsad pe el și răspândiți-i rădăcinile.
 5. Umpleți toate golurile din groapă și apă (consum de apă - 2 găleți per bucșă).
 6. Când solul se instalează după udare, adăugați mai mult amestec de nutrienți, astfel încât gulerul rădăcinii să fie adânc de 2-3 cm.

Distanța dintre tufișuri trebuie să fie de cel puțin 1 m, între rânduri - 2 m.

Îngrijiri suplimentare

Caprifoiul este udat de 1-2 ori pe săptămână, turnând 10-15 litri de apă sub fiecare tufiș. Frecvența de udare este crescută după cum este necesar, de exemplu, în timpul verii calde și uscate.

Referinţă. Pentru a reține umiditatea în sol, este mulat cu turbă.

După udare sau ploaie, solul este dezlănțuit pentru a îmbunătăți saturația rădăcinilor cu umiditate și oxigen, iar pentru a îndepărta buruienile care îngroașă zona.

Plantele încep să se hrănească la 1-2 ani de la plantare. Primăvara se aplică 5-8 kg de gunoi de grajd sub fiecare tufiș, toamna - îngrășăminte minerale complexe, de preferință în care conținutul de potasiu și fosfor este crescut.

Primăvara (înainte de pauză de muguri) și toamna (înainte de îngheț), se efectuează tăierea sanitară, îndepărtând ramurile vechi, deteriorate și în creștere din tufișuri.Pentru tufișuri peste 7 ani, la fiecare 3 ani, o întinerire tăiere - toamna, se taie toate lăstarii, lăsând cânepa de 30-40 cm lungime.

Posibile probleme, boli, dăunători

Boli care pot afecta Swan:

boală Simptome Tratament
Făinarea Înflorirea albă se formează pe spatele frunzelor Tratamentul cu Tiovit, Topaz
Cercosporosis Pe plăcile frunzelor apar pete albe cu margini maro Pulverizați tufe cu "Fundazol" sau sulfat de cupru
Virusul mozaic Frunzele se dezvoltă slab, se micșorează Nu există leac. Tufele afectate sunt dezgropate și arse
Cancer Apele apar pe lemn Plantele sunt dezgropate și arse. Pentru a preveni boala, tufele toamna, primăvara și în timpul înfloririi sunt tratate cu sulfat de cupru

Printre dăunătorii pentru acest soi, afidele sunt deosebit de periculoase. Pentru a preveni apariția acesteia, plantele sunt pulverizate cu infuzie de usturoi-ardei. Dacă insectele au atacat deja tufișurile, acestea sunt tratate cu insecticide („Aktara”, „Biotlin”, „Iskra”).

Plantele pot ataca și căpușele, amprentele și omizile. Pentru combaterea lor, se folosesc preparate insecticide („Inta-Vir”, „Actellik”).

Referinţă. Utilizarea insecticidelor este permisă numai înainte de înmugurire și după recoltare.

Iernat

Plantele încep pregătește-te pentru iarnă la începutul lunii octombrie. Pentru a face acest lucru, tufișurile sunt tăiate, iar terenul de pe șantier este curățat și curățat de reziduuri de plante și alte resturi biologice, pentru a evita riscul de dăunători și boli fungice.

După aceea, solul este dezlănțuit, se aplică îngrășăminte fosfor-potasiu, vărsată cu fungicide (Vectra, Gamair) și insecticide (Akarin, Aktara) pentru a preveni bolile și apariția insectelor și mulci cu turbă.

Tufele tolerează bine gerul și nu au nevoie de adăpost.

Reproducere

Lebada este propagată prin butași verzi sau lignificați, stratificarea și împărțirea tufișului.

Vara, după recoltare, tăieturile verzi de 7-12 cm lungime sunt tăiate din partea centrală a tulpinilor, astfel încât fiecare să aibă 4 internode cu un mugure și o frunză. În toamnă sau la începutul primăverii, se recoltează butași lignificați cu 3-5 internode pe fiecare.

Tăierile sunt tratate cu un stimulator de creștere (Kornevin), plasat într-un amestec de turbă-nisip (proporții 1: 2), adâncindu-se cu 2-4 cm, recipientul cu plante este acoperit cu polietilenă. Terenul este udat zilnic, iar sera este aerată. Butașii se înrădăcinează după 2-3 săptămâni.

Pentru plantele mature, se folosește metoda de divizare. Tufele sunt dezgropate, sistemul de rădăcini este împărțit în mai multe părți, secțiunile sunt tratate cu o soluție de cenușă, apoi plantate într-un loc permanent.

Pentru reproducere, un lut puternic care crește mai jos este ales prin stratificare, îndoire la pământ și îngropat în ea. Când formează un sistem rădăcină independent, este separat de tufișul mamă și plantat în pământ.

Caracteristici de creștere a acestui soi, în funcție de regiune

Tehnologia de cultivare a lebedei nu depinde de regiune, doar termenii optimi diferă aterizare răsaduri. Deci, în climele temperate, este mai bine să plantezi plante la mijlocul lunii septembrie, iar în regiunile sudice - la începutul lunii octombrie.

Referinţă. În cazul plantării de primăvară, acestea sunt ghidate de momentul topirii zăpezii.

Soiuri polenizante

Această cultură este autofertilă, astfel că în apropiere sunt plantate soiuri polenizante adecvate.

Cele mai bune polenizatoare pentru lebede:

 • Kamchadalka;
 • Morenă;
 • Pasare albastra;
 • Malvina;
 • Fus albastru.

Referinţă. Pentru a crește probabilitatea de polenizare, 3-6 soiuri diferite sunt plantate în apropiere.

Recenzii ale locuitorilor de vară

Grădinarilor le-a plăcut soiul, după cum reiese din recenziile lor pozitive.

Maria, Ufa: „Cultiv lebada pentru mine, randamentul nu este suficient de mare pentru a fi suficient pentru vânzare. Îmi place soiul pentru că dă foarte gustos și boabe sănătoase, care nu se sfărâmă imediat după maturare. Tufele sunt foarte frumoase, am un întreg gard viu pe site-ul meu. Singurul dezavantaj al soiului este susceptibilitatea sa la afide ".

Natalia, Voronezh: „Am cultivat acest caprifoi de mai bine de 6 ani, am încercat alte soiuri, dar cumva nu au rădăcinat cu mine. Îmi place lebada pentru fructele sale mari, gustoase, rezistența la îngheț și nepretenția ”.

Victoria, Nizhnevartovsk: „Întrucât există mai multe soiuri de caprifoi care cresc pe site, cu siguranță pot spune că cel mai mult îmi place Swan. O plantă complet nepretențioasă, nici nu trebuie să o acoperiți pentru iarnă. Principalul lucru este să udăm regulat și să tăiem crengile uscate. Tufii sunt foarte frumoși, iar fructele de pădure sunt gustoase și sănătoase ".

Concluzie

Lebada este una dintre primele soiuri de caprifoi comestibil crescute de crescători. În ciuda faptului că nu este cel mai mare randament, mulți locuitori de vară preferă să-l crească. Acest lucru se datorează nepretenția, rezistența la îngheț a tufișurilor și gustul plăcut al fructelor de pădure mari.

Adauga un comentariu

Grădină

Flori