Instrucțiuni pentru începători: cum să pruneți un nuc în toamnă, în funcție de diferite scheme

Sâmburele de nuc sunt gustoase și sănătoase, folosite pentru prepararea deserturilor și gustărilor. Pentru a obține o recoltă bogată, grădinarii trebuie să știe să aibă grijă de copac și de ce proceduri agronomice are nevoie. Unul dintre elementele obligatorii este eliminarea lăstarilor în exces. În articol, vom lua în considerare în detaliu ce fel de tăiere de nuc este toamna și care este utilizarea acestuia.

De ce prune nucile toamna

Instrucțiuni pentru începători: cum să pruneți un nuc în toamnă, în funcție de diferite scheme

La sfârșitul verii sau la începutul primăverii, creșterea lăstarilor încetinește, planta se pregătește pentru vreme rece. Tăierea de toamnă vindecă copacul. Datorită procedurii, toate părțile inutile ale plantei sunt îndepărtate - lăstari uscați și slabi, ramuri infectate, subțiri și bolnave. Nucul îmbunătățește imunitatea, este mai puțin sensibil la boli și atacuri de insecte dăunătoare. Tăierea pregătește pomul pentru iarnă, astfel încât să poată îndura ger și să dea roade abundente anul următor.

Tăierea îmbunătățește aspectul plantei - grădinarii vor tăia toate lăstarii haotici și împletite. După procedură, pomul arată bine îngrijit și îngrijit.

Este obligatoriu

Tăierea de toamnă este necesară dacă locuitorii de vară doresc să îmbunătățească sănătatea copacului, să-și extindă durata de viață și să obțină o recoltă bogată și gustoasă în fiecare an. Pentru pomii maturi, procedura este necesară pentru a crește numărul de ramuri de fructe.

Dacă nu tăiați planta, atunci lăstarii se îngroașă, randamentul scade, bolile și dăunătorii apar mai des. Ramurile slabe se sparg în vânt. Este dificil să reabilitezi un astfel de copac, durează câțiva ani.

Datele de tăiere a toamnei

Momentul procedurii depinde de momentul în care nucul vărsă frunzișul.... Acest lucru se întâmplă de obicei în septembrie-octombrie. Atunci când alegeți o dată, se acordă atenție condițiilor climatice ale regiunii în creștere și temperaturii. Locuitorii de vară recomandă tăierea plantei într-o dimineață înnorată și fără vânt la o temperatură de cel puțin + 10 ° C. Nu efectuați procedura pe vreme ploioasă.

Atenţie! Nucul este tăiat la 2-3 săptămâni după fructare. Dacă inflorescențele au apărut în mai, atunci recolta este recoltată la începutul lunii septembrie. Dacă în iunie, nucile sunt îndepărtate înainte de începutul lunii octombrie. Nu este necesar să așteptați la maturare completă - fructele sunt recoltate verde și puse într-o cutie timp de 2 săptămâni.

feluri

Există mai multe tipuri de tundere a nucului - întinerire, igienizare, modelare, reglare. Fiecare dintre ei are propriul său scop și este realizat în conformitate cu reguli stricte. Tehnica greșită va face planta mai mult rău decât bine.

Anti îmbătrânire

Tăierea întineririi este relevantă pentru copacii de peste 10 ani, când randamentul plantelor mature scade treptat, numărul de nuci devine din ce în ce mai mic în fiecare an. În procesul de tăiere, grădinarii elimină ramurile laterale, lăstari noi lungi și lăstari crescând în copac. Datorită procedurii, durata de viață a plantei crește, apare un loc pentru dezvoltarea ramurilor noi și fructifere. Coroana copacului va lua forma corectă, iar nucile vor deveni mari.

Procedura este relevantă și pentru acei copaci care dau în mod constant fructe sărace. Astfel de plante sunt tăiate la fiecare 7 ani. Cu cât este mai vechi copacul, cu atât este mai intensă tăierea.De asemenea, o procedură de întinerire va salva un copac care a suferit de îngheț.

Sanitar

Tăierea sanitară se face dacă arborele are o mulțime de lăstari uscați și slabi. Sunt deformate, acoperite cu pete și înflorește, își schimbă culoarea. Astfel de ramuri creează un mediu favorabil dezvoltării bolilor și reproducerii dăunătorilor, prin urmare, o procedură sanitară este prevenirea apariției acestora. De asemenea, evenimentul restabilește puterea plantei dacă a fost deja bolnav. Cel mai adesea, nucile sunt afectate de marsonioză, bacterioză și pata brună.

Este interesant:

Cum să crești macadamia de nuci acasă

Nuci de caju - beneficii și prejudicii pentru femei

Care sunt cele mai sănătoase nuci pentru femei?

formativă

Tăierea formativă are ca scop stimularea creșterii și dezvoltării lăstarilor sănătoși, creșterea randamentelor. Datorită procedurii, imunitatea nucului este consolidată, coroana devine puternică și rezistentă la factorii externi. De asemenea, tunderea formativă este folosită atunci când plantele tinere au nevoie de ajutor pentru formarea coroanei. Este important ca arborele să crească uniform în lungime și lățime și ca lăstarii noi să fie repartizați uniform pe ramurile scheletului. Procedura se desfășoară în octombrie, când se termină fluxul de seva.

Atenţie! În timpul tăierii formative, cultivatorii scurtează tulpina mijlocie și toate ramurile scheletului. Acest lucru este necesar pentru a obține o nouă ramură scheletică dacă a suferit vreuna dintre cele existente.

de reglementare

Tăierea regulatoare se efectuează de la 7-8 ani de la plantare. Până în acest moment, în coroană s-au format un număr mare de lăstari mici și procese laterale, care interferează cu fructificarea normală. Frunzele nu primesc cantitatea necesară de lumina soarelui, se întunecă reciproc și lăstarii în creștere din apropiere. Locuitorii de vară recomandă tăierea ramurilor semischeletice ale nivelului inferior și subțierea coroanei. Tragerile cu leziuni mecanice și răni sunt de asemenea îndepărtate.

Scheme de tăiere formative

Formarea coroanei se desfășoară conform schemei de conducere, cu niveluri, în formă de cupă.

Tehnica de conducere este o modalitate de a distribui ramurile scheletului în jurul trunchiului copacului într-o spirală. Ramurile laterale sunt lăsate pe cele 3 niveluri inferioare până la fructificare, după care sunt subțiri până se îndepărtează complet. Datorită modelului de lider, coroana este bine luminată din toate părțile, ceea ce ajută la creșterea randamentului.

La tăierea în niveluri, 3 ramuri de cadru sunt lăsate pe fiecare nivel, distanța dintre care este de cel puțin 15 cm. Un copac adult ar trebui să aibă aproximativ 5-6 niveluri. Cea inferioară este îndepărtată în timpul procedurii - nici o ramură nu trebuie să crească până la 1,5 m deasupra solului. Coroana este subțiată cu tunderea în formă de palangă.

Recurg la schema în formă de cupă pentru a face mai convenabil recoltarea. Coroana în formă de bol permite trecerea aerului, creând condiții favorabile pentru dezvoltarea fructelor. Tăierea se face timp de 3 ani, îndepărtând anual ramurile centrale până când arborele are 4 ramuri scheletice la o distanță de 30 cm una de cealaltă. Lăstarii rămași sunt încrucișați cu ramurile nivelurilor superioare.

Instrucțiuni pentru începători: cum să pruneți un nuc în toamnă, în funcție de diferite scheme

Pregătirea nuci pentru tăiere

Lucrarea începe doar cu copaci de peste 1,5 m. După fructare, nucul este udat pentru ultima dată și solul este dezlănțuit astfel încât umiditatea să fie mai bine absorbită. Îngrășământul nu se aplică toamna, este mai bine să faceți acest lucru primăvara și vara.

Locuitorii de vară acordă atenție faptului că nu există dăunători și boli pe copac. Dacă există semne de deteriorare, atunci mai întâi planta este tratată și abia apoi se începe procedura. De asemenea, grădinarii monitorizează curățenia zonei grădinii - nu trebuie să existe resturi, buruieni și reziduuri de plante. Frunzele căzute sunt colectate și arse.

Cum să pruneți nucile toamna

Pentru a tăia nucile în toamnă în mod competent și fără a dăuna plantei, grădinarii pregătesc instrumentele în avans și studiază instrucțiunile.

Materiale și instrumente necesare

Pentru a îndepărta lăstarii verzi și lăstarii tineri subțiri, utilizați foarfece de grădină sau un pruner cu marginea ascuțită. O unealtă contondentă va dăuna plantelor - după aceasta, tăieturile sfărâmate rămân pe nuc, se vindecă mult timp și servesc drept pat cald pentru dezvoltarea bolilor și dăunătorilor. Mânerul uneltelor de grădină trebuie să se potrivească perfect în mână, nu să alunece. Mânerele cauciucate sunt foarte confortabile. Înainte de utilizare, inventarul este dezinfectat într-o soluție slabă de permanganat de potasiu.

Folosiți un ferăstrău de mână sau benzină pentru a tăia ramuri groase și vechi. Dacă ramurile sunt înalte, o scară și un lopper cu mânere lungi din aluminiu. Grădinarii cu experiență recomandă să acordați atenție regulilor de securitate personală.

Atenţie! Pentru orice tip de tăiere, este necesar un teren de grădină. Este o substanță groasă și moale pe bază de rășină de lemn. Gradina de gradina protejeaza feliile de bacterii si microbi, favorizeaza vindecarea rapida a ranilor. Când folosiți vara, se folosesc mănuși de cauciuc și un respirator.

Instrucțiuni pas cu pas pentru tăiere

Procedura începe prin examinarea arborelui - locuitorii de vară determină ce ramuri și pe ce nivel trebuie să fie îndepărtate. În continuare, acestea încep să tundă:

  • scurtați lăstarii bienali mai lungi de 60 cm și ramurile uscate;
  • tăiați ramurile rupte și deteriorate în timpul recoltării;
  • îndepărtați 1-2 ramuri scheletice care cresc în centrul coroanei;
  • se taie lăstari subțiri și lungi cu lăstari;
  • a tăiat creșterea tânără;
  • îngrășarea și lăstarii afectați de insecte sunt tăiați;
  • unge locurile tăieturilor cu pasul de grădină.

Greșeli de evitat

O greșeală comună făcută de grădinarii începători este tăierea ramurilor la zero. Se recomandă să lăsați crengile scurte de fructe de aproximativ 20-40 cm, pentru ca anul următor să se transforme în lăstari fructiferi. De asemenea, locuitorii de vară uită să dezinfecteze instrumentele de grădină - din cauza cărora nucul este infectat cu boli sau deteriorat de dăunătorii insectelor.

Nucii suferă și din cauza faptului că grădinarii nu respectă straturile. În fiecare nivel trebuie să se lase 3-4 ramuri scheletice. În caz contrar, tăierea formativă sau de reglementare nu va fi benefică.

Este interesant:

Migdalele sunt cea mai bună nucă pentru femei?

De ce sunt utile nucile de pin pentru femei?

Caracteristici ale tăierii unui copac tânăr și bătrân

Când se taie copaci tineri (până la 5 ani), acordați atenție creșterii verzi tinere. Există o mulțime de ele pe nivelul inferior, motiv pentru care ramurile sunt slab luminate. Înlătură supraaglomerația cu foarfecele de grădină - este subțire și nu necesită instrumente speciale. Se crede că, atunci când este tăiată, nucul nu trebuie să fie lubrifiat cu pasăre de grădină - rănile mici se vor vindeca de la sine.

Atenţie! În primii ani, se acordă o atenție specială tăierii formative. În ciuda faptului că nucul nu dă încă fructe, în acest moment este important să vă asigurați că ramurile cresc în direcția corectă. Grosirea plantelor tinere nu este permisă.

Începând cu 7-10 ani, se efectuează anual o procedură de întinerire. Acest lucru este la fel de important ca udarea sau alimentarea în timp util. Dacă coroana nu este vizibilă la copac, atunci toate lăstarii care nu fructifică și deformează sunt tăiați. Nu ar trebui să vă fie frică de astfel de măsuri drastice - acest lucru va întări copacul și va prelungi viața acestuia. Grădinarii se asigură că ramurile nu cresc în coroană.

Îngrijirea post-procedură

Când rănile se vindecă, nucul este pulverizat cu o soluție de lichid Bordeaux sau uree. Acest lucru este făcut pentru a proteja copacul de boli și dăunători. Planta este tratată dimineața sau seara, folosind o sticlă cu spray cu o soluție pentru acest lucru.

Plantele adulte hibernează fără adăpost, iar copacii tineri sunt înfășurați în burlap pentru iarnă. Baza trunchiului este mulată cu fân sau așchii de lemn - acest lucru protejează sistemul de rădăcină de îngheț. Această regulă este valabilă mai ales pentru regiunile cu un climat rece și schimbător.

Sfaturi de grădinărit cu experiență

Grădinarii cu experiență recomandă tăierea formativă în mai multe etape.... În al doilea an de la plantare, se alege o tragere verticală puternică, iar ramurile rămase sunt ciupite. Pe a treia, procesele laterale sunt tăiate și se formează coroana, iar pe al patrulea, 5-6 ramuri scheletice sunt lăsate în coroană.

Locuitorii de vară sfătuiesc, în timpul procedurii, să monitorizeze starea copacului. De exemplu, dacă piulița este bolnavă, este mai bine să amânați procedura. Nu are rost să încerci să vindeci o plantă până când nu scapă de bacterii și germeni.

Dacă după tăiere, rănile nu se vindecă mult timp, atunci sunt tratate din nou cu var. Dacă nu, atunci folosiți chit de lut: 2 părți de lut sunt amestecate cu 1 parte de mulleină și 2 părți de fân fin. Amestecul este diluat cu apă până la o consistență groasă.

Concluzie

Nucii tineri și pereni au nevoie de tăiere. În timpul procedurii, grădinarii elimină lăstarii vechi, uscați, infertili și deteriorați. Foarfecele de grădină sunt folosite pentru tăierea ramurilor subțiri, un ferăstrău pentru cele groase. Instrumentul trebuie să fie ascuțit, altfel lacerațiile se vor vindeca mult timp. După ce lăstarii se toacă cu lac de grădină, se tratează cu o soluție de sulfat de cupru și se prepară pentru iernare. Fără tăiere, pomul crește slab, se îngroașă și produce fructe sărace.

 

Adauga un comentariu

Grădină

Flori