Cum să crești lămâie acasă pe un pervaz

Lămâia nu este doar un fruct acru sănătos, ci și un copac frumos. Are frunze lucioase de un verde strălucitor și înflorește cu flori delicate mici de culoare crem. Atât frunzele, cât și florile lămâii au un parfum subtil de citrice. Planta arata decorativa in perioada de fructare.

Lamaia este cultivata ca planta de casa. Acasă, copacul are dimensiuni compacte, frunze mici și fructe în miniatură. Arată frumos tot anul, iar fructele mici, acrișoare sunt bune de mâncat. Cum să crești lămâie acasă pe un pervaz, citește mai departe.

Soiuri de lămâie adecvate pentru cultivarea pe un pervaz

Cum să crești lămâie acasă pe un pervaz

Înainte de a crește lămâie acasă, pe pervazul ferestrei, ar trebui să decizi asupra soiului. Cel mai potrivit pentru cultivare într-un apartament:

 • Genova;
 • Maikovsky;
 • Meyer;
 • Pavlovsky.

Este posibil să alegeți soiul dorit de lămâie numai atunci când planta este cultivată tăierecumpărate de la un magazin de specialitate sau grădinari profesioniști din piață. Semințele nu sunt de obicei disponibile comercial.

Dacă crești lămâie pusăcolectate din fructele cumpărate de la magazinul alimentar vor crește sălbatic. Astfel de copaci într-un ghiveci arată decorativi, dar fructele sunt mici, cu un gust acru de tartă.

Consiliu. Dacă crești o lămâie dintr-o sămânță și grefezi un scion varietal, o astfel de ramură va da fructe cultivate.

Metode de creștere a lămâii

Cum să crești lămâie acasă pe un pervaz

La creșterea unui arbore de lămâie într-un vas, semințele sau răsadurile sunt folosite ca material de plantare. Fiecare dintre opțiuni are propriile avantaje și dezavantaje.

La plantarea unei răsaduri, prima recoltă se obține în 3-4 ani. Mai mult, anul următor copacul are un aspect atractiv. Înflorirea este mai rapidă. Plantele cultivate din răsaduri cresc mai lent, se caracterizează prin rezistență redusă și aspect mai puțin armonios.

Un copac cultivat din semințe se dezvoltă mai rapid și mai uniform și are o rezistență crescută la factorii de mediu negativi. Cu toate acestea, sălbăticul crește din sămânță, iar primele fructe apar în 4-7 ani.

Din os

Semințele de lămâie sunt colectate din fructele care sunt vândute în magazinele alimentare. Fructul trebuie să aibă cea mai corectă formă, galben strălucitor, fără putregai, urme de boală și pete verzi. Semințe semințe ușoare fără deteriorare sau zone întunecate, dure și netede la atingere.

Se prepară înainte de plantare. Pentru acest material de plantare:

 1. Se înmoaie o jumătate de oră în apă caldă și se spală din pulpă.
 2. Timp de 30 min. scufundat într-o soluție roz deschis de permanganat de potasiu sau peroxid de hidrogen. Uneori, produsele biologice sunt utilizate pentru dezinfectare, de exemplu, "Fitosporin".
 3. Înmuiați-vă o zi într-un stimulator de creștere („Soluție”, „Epin” etc.).

Nu toate semințele vor încolți. Se recomandă plantarea mai multor semințe decât este necesar. În această etapă, lămâile sunt cultivate într-un recipient comun (cutii, sticle tăiate) cu găuri de drenaj în partea de jos. Înainte de plantare, containerele sunt dezinfectate prin înmuiere într-o soluție de sulfat de cupru sau o soluție roz permanență de permanganat de potasiu.

Pentru plantarea semințelor de lămâie, utilizați un sol universal sau humus, turbă și grădină, luate în proporții egale. Pe fundul recipientului se toarnă un strat de drenaj (lut expandat, ceramică măcinată, pietriș fin). Atât solul cât și drenajul sunt pre-dezinfectate.

Semințele sunt îngropate în sol cu ​​1,5-2 cm... Distanța dintre ele trebuie să fie de cel puțin 5 cm.După plantarea semințelor, solul este udat cu apă caldă, acoperit cu o folie și îndepărtat într-un loc protejat de lumina directă a soarelui.

În fiecare zi, pământul este umezit cu o sticlă pulverizată, iar filmul este deschis timp de 5-10 minute. Când apar lăstari, cutia este rearanjată pe pervaz, iar durata de aerisire este crescută treptat până la o zi, după care filmul este îndepărtat.

După apariția a 3-4 frunze adevărate, răsadurile sunt transplantate în ghivece individuale cu diametrul de 6-8 cm. Containerele sunt umplute mai întâi cu un strat de drenaj de centimetru, apoi cu sol. La transplantare, gulerul radicular al lămâilor nu este îngropat.

După transplant, plantele sunt udate. Primele 2 săptămâni nu trebuie expuse la lumina directă a soarelui.

Din tăiere

Cum să crești lămâie acasă pe un pervaz

Butașii cu lămâie sunt cumpărați în magazine specializate, pe piețe sau separat separat de o plantă pentru adulți. Este important să alegeți materialul de plantare potrivit:

 • lungime - de la 8 la 15 cm;
 • prezența a 3-5 rinichi dezvoltați;
 • prezența a cel puțin 2 foi;
 • vârsta evadării materne este de aproximativ un an;
 • scoarță întunecată, dură, dar întunecată.

Pentru tăierea independentă, se alege o tragere de un an. 10-15 cm se retrag din partea superioară și se face o tăietură la un unghi de 45 °. Frunzele inferioare sunt îndepărtate, lăsând 2-4 frunze superioare. Dacă sunt mari, sunt tăiate la jumătate.

Important! Dacă faceți o tragere care este prea tânără pentru a obține o tăiere, răsadul nu va lua rădăcină.

Tăierea este pregătită pentru plantare. În primul rând, este scufundat într-o tăietură într-o soluție de permanganat de potasiu timp de 60 de minute, și apoi înmuiat o zi în Kornevin.

Pentru înrădăcinarea unei răsaduri, utilizați un amestec universal de sol amestecat 1: 1 cu nisip sau un amestec de humus, turbă, sol de grădină și nisip. Pentru îmbogățire, la sol se adaugă 1 lingură. cenușă, 25 g de superfosfat și 15 g de îngrășământ potasiu. Solul este dezinfectat prin calcinarea în cuptor sau turnarea unei soluții roz închis de permanganat de potasiu.

Este convenabil să folosiți o sticlă tăiată pentru înrădăcinarea unei răsaduri... Găurile de scurgere se fac în partea de jos a recipientului, apoi se toarnă un strat de centimetru de drenaj, restul volumului este umplut cu pământ.

Un tulpină este plantat în pământ, astfel încât să stea la nivel și fără sprijin. Solul este udat abundent. Partea de sus a sticlei este pusă pe recipient pentru a crea un efect de seră. Pământul este umezit zilnic, iar răsadul este pulverizat cu apă caldă și așezată. Lamaia este aerisită, îndepărtându-se timp de 30-60 de minute. partea de sus a sticlei.

După 2 luni, când răsadul se rădăcinează și se adaptează, este transplantat într-o oală cu diametrul de 8-10 cm. Este mai bine să folosiți un recipient de lut sau ceramică cu găuri de drenaj. Este umplut cu drenaj și sol. Răsadul este îngropat în așa fel încât trunchiul să fie și subteran la 1 cm deasupra marginii rădăcinilor.

Lamaia plantată este udată cu apă caldă, decontată și pulverizată zilnic.

Cerințe pentru condițiile de creștere

Cum să crești lămâie acasă pe un pervaz

Nu este suficient să plantezi o lămâie corect. Este important să-i oferim condiții optime de creștere:

 1. Iluminat. Lămâia este o plantă de zi scurtă. Primăvara și vara, nu are nevoie de iluminare suplimentară. Copacul se simte inconfortabil în lumina directă a soarelui. Se recomandă cultivarea acesteia în fereastra vestică sau estică. Dacă puneți lămâia pe pervazul sudic, în timpul zilei va trebui să o umbrați cu o perdea translucidă sau să o scoateți de pe pervaz. Nu este suficient din partea de nord a lumii. În acest caz, veți avea nevoie de iluminare pentru fitolamp. Iarna, nu este necesar să evidențiați lămâia, în această perioadă este în repaus.
 2. Umiditate. Lămâiul adoră umiditatea ridicată. În stadiul de germinare și înrădăcinare, o seră din film sau plastic transparent va crea condiții optime. Este suficient să pulverizați plantele mature vara. Unii cultivatori toarnă apă într-o tavă care conține o oală. Iarna, mai ales dacă instalația este aproape de o baterie, trebuie instalate umidificatoare sau recipiente de apă.
 3. Temperatura. Temperatura optimă pentru creșterea lămâii este de + 18 ... + 21 ° С. În timpul înfloririi, nu trebuie să crească peste + 19 ° C, altfel inflorescențele vor cădea.Planta este capabilă să supraviețuiască capturilor reci până la + 10 ° C. În repaus (iarna), este confortabil la temperaturi de + 12 ° C. În perioada de germinare a semințelor și de înrădăcinare a răsadurilor, camera nu trebuie să fie mai rece decât + 26 ° C.

Se recomandă întoarcerea lămâii cu câteva grade în raport cu fereastra în fiecare săptămână. Aceasta se face astfel încât copacul să formeze o coroană uniformă.

Notă! Frunzele înroșite indică prea mult soare sau o temperatură prea mare.

Reguli de bază de îngrijire

Cum să crești lămâie acasă pe un pervaz

Grija de lămâie este ușoară. Principalul lucru este să respectați regulile de bază:

 1. Udarea. În timpul sezonului de creștere (primăvara, vara și toamna), lamaia este udată zilnic și pulverizată de 2 ori pe zi. Iarna sunt suficiente 2 udări pe săptămână. Folosiți apă decontată cu o temperatură de cel puțin + 20 ° C.
 2. Slăbirea. Se recomandă să slăbiți solul din ghiveci de cel puțin 2 ori pe săptămână pentru a sparge crusta pământului și a preveni stagnarea apei. Este convenabil să utilizați un dop pentru acest lucru.
 3. Curățare. O dată pe săptămână, frunzele de lămâie se șterg cu o cârpă umedă. O dată pe lună, copacul este spălat sub duș.
 4. Transfer. Pentru primii 3 ani, lamaia este transferată anual: este scoasă din oală, reorganizată împreună cu pământul într-un recipient mai mare, spațiul liber este acoperit cu sol. Copacii mai în vârstă sunt transplantate o dată la 2-3 ani. Pentru a face acest lucru, rădăcinile sunt curățate de cea mai mare parte a pământului, îndepărtând rădăcinile deteriorate și uscate. Apoi sunt plantate în sol nou. După transplantare, plantele trebuie udate.
 5. A inflori. Dacă lămâia înflorește în primul sau al doilea an după plantare, inflorescențele sunt tăiate. În caz contrar, planta își va da toată puterea înfloririi și morții. Din al treilea an, inflorescențele sunt lăsate, polenizându-le artificial cu o perie moale sau un tampon de bumbac.
 6. Fructoase. Când apar primele ovare, nu mai rămâne decât unul dintre ele. Anul viitor - 3-4. Mai departe, ovarele nu sunt tăiate.

Top dressing

O parte integrantă a îngrijirii este hrănirea. În solul sărac, lămâia nu va înflori și va da roade, frunzele vor începe să cadă.

Îngrășămintele se aplică de 1-2 ori pe săptămână în timpul sezonului de creștere. Iarna și sfârșitul toamnei, copacului i se oferă o pauză de la hrănire.

Folosiți îngrășăminte speciale din citrice sau remedii casnice. Unii dintre ei:

 1. Gunoi. Gunoiul de grajd pentru cai, vacă sau pui se diluează cu apă în proporție de 1:10. Produsul rezultat este plantele udate.
 2. Îngrășământ mineral. Pentru prepararea sa, se adaugă 15 g de superfosfat și 5 g de azotat la 5 litri de apă.
 3. Decoctul ierburilor... Pentru 1 litru de apă, luați 3 lingurițe. l. urzica, coada de cal sau alte plante medicinale. Materiile prime se prepară cu apă clocotită și se lasă să se prepară timp de 6 ore.
 4. Cafea cu ceai... Este util să turnați peste lămâie cu ceai sau cafea.
 5. Mancare irosita. Peelingurile de fructe și legume sunt infuzate în apă caldă timp de o săptămână, apoi filtrate și folosite pentru udare.

Formare

Nu puteți face fără o formare corectă. Din această procedură depinde aspectul plantei, sănătatea și randamentul.

Tăierea se face primăvara sau toamna. Acționează conform următoarei scheme:

 1. După ce arborele atinge înălțimea dorită, creșterea sa este limitată prin tăierea de sus. Această procedură stimulează formarea de lăstari laterali.
 2. Când se formează lăstari din primul rând, alege 3-4 ramuri puternice direcționate în direcții diferite. Restul lăstarilor se taie. Fiecare ramură este tăiată, lăsând 5 - 7 frunze.
 3. Atunci când lăstarii noi de ordinul doi cresc din mugurii ramurilor de primul ordin, acestea sunt tăiate după același principiu, lăsând 3-4 dintre cele mai puternice.
 4. Procedura specificată în precedentele 2 alineate se realizează până la formarea ramurilor din ordinul al 4-lea. Majoritatea soiurilor încep să dea roade din acest moment.
 5. Toate lăstarii slabi sunt îndepărtați. De asemenea, faceți cu ramurile uscate și bolnave.

Locurile de tăiere trebuie tratate cu gradina de grădină. După procedură, lamaia trebuie manipulată cu grijă specială, deoarece va fi slăbită.

Referinţă. Coroanei i se oferă forma dorită cu o tunsoare.

Boli și dăunători

Cum să crești lămâie acasă pe un pervaz

Chiar acasă, lămâia este atacată de dăunători (afide, căpușe, insecte la scară) și boli (putregai, gomoză, infecții fungice). Următoarele semne indică faptul că planta este nesănătoasă:

 1. Frunze moarte, galbene. Lăstari slabi sau uscați. Frunzele și inflorescențele cad.
 2. Pete și formațiuni de diferite forme și culori. Placa pe frunze și lăstari este posibilă.
 3. Creștere lentă și lipsa de lăstari noi.
 4. Pânză de păianjen pe frunze și lăstari sau formațiuni de film pe ramuri.
 5. Prezența unor insecte mici în sol sau pe plantă.
 6. Fisuri în ramuri.

Dacă se găsesc astfel de simptome, planta este tratată cu apă cu săpun. După câteva zile, se spală bine sub duș cu apă caldă.

Lamaia se pulverizează cu sulfat de cupru și lichid Bordeaux. Părțile arborelui care rămân deteriorate sunt eliminate. Fisurile din scoarță sunt acoperite cu pas de grădină. Dacă asta nu funcționează, lămâia este pulverizată cu fungicide.

Concluzie

Este chiar posibil să crești o lămâie de interior în ghiveci dintr-o semință de fructe cumpărată într-un supermarket. Este suficient să alegeți materialul de plantare și să-l plantați, urmând instrucțiunile. Același lucru este valabil și pentru butași.

Dacă doriți ca arborele de pe pervazul să înflorească și să dea roade, este important să acordați suficientă atenție îngrijirii acestuia. Bineînțeles, puteți obține cu câteva udări și transplanturi rare, dar atunci nu ar trebui să vă așteptați la o recoltă.

2 cometariu
 1. avatar
  Olya

  Este dificil și lung să crească dintr-un os și, de asemenea, nu este clar ce va crește. Vă sfătuiesc să cumpărați răsaduri. Dar fii atent, nu te împiedica de un fals. Marca Agronova are opțiuni excelente pentru lămâi. Am cumpărat unul dintre acestea, mă face fericit în fiecare zi)

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Mulțumesc pentru sfat, dar ce zici de preț? Puieții valorează probabil mulți bani.

Adauga un comentariu

Grădină

Flori