Cât și cât de des se udă smochinele vara: instrucțiuni pentru începători

Smochinul este un smochin tropical. Se cultivă în grădinile și livezile rusești în pământ deschis, plantându-se pe terenuri calde și fertile. Fructele de smochine sunt apreciate pentru calitățile lor benefice și compoziția de vitamine și sunt utilizate și la gătit - pregătesc gemuri de casă aromate sau plăcinte de smochine. Una dintre condițiile necesare pentru creșterea unui copac exotic este udarea competentă a verii. Cât de des se udă smochinele vara și cum se face corect, vom lua în considerare în articol.

Vreau să ud smochinele vara

Cât și cât de des se udă smochinele vara: instrucțiuni pentru începători

Fig udat toată vara. Planta adoră apa, dar nu tolerează apariția apei. În timpul udării, este important ca apa să pătrundă adânc în rădăcini și să nu rămână pe suprafața solului și să nu creeze o crustă densă sub influența soarelui.

Grădinarii acordă atenție condițiilor meteorologice: cu cât este mai caldă vara, cu atât mai des și mai abundent udă smochinele. Varietatea, vârsta plantelor, perioada de maturare și caracteristici de cultivare.

Udarea regulată și competentă garantează dezvoltarea corectă a culturii și a producțiilor bogate. Seceta duce la faptul că lăstarii se usucă și își pierd capacitatea de a da roade, planta se îmbolnăvește și moare. Pe lângă udare, se recomandă să acorde atenție stropirii vara - cu ajutorul acesteia, nivelul de umiditate optim este menținut pentru dezvoltarea corespunzătoare a pomului.

Cât de des la apă

Frecvența și cantitatea de udare depind de mulți factori. Copații tineri se hidratează săptămânal, cheltuind pe o plantă de la 5 la 10 litri de apă. Mai mulți adulți - mai rar: adăugați aproximativ 8-10 litri de apă o dată la 2 săptămâni. Dacă există semne de uscare (lăstari ofiliați, frunze cenușii, fructe deformate), cantitatea de apă este crescută la 15 litri sub un copac o dată pe săptămână. Dacă vara este ploioasă, scade.

Cât și cât de des se udă smochinele vara: instrucțiuni pentru începători

Cerințe de apă pentru irigare

Apa potrivită pentru irigare este moale, fără clor și var, așezate anterior la soare. Temperatura sa trebuie să fie de cel puțin + 20 ° С. Grădinarii cu experiență recomandă utilizarea apei topite sau a ploii. Pe șantier sunt instalate structuri simple de scurgere, prin care umiditatea intră în butoaie goale de plastic sau fier. Apa de ploaie și apa topită sunt îmbogățite cu oxigen natural, ceea ce face ca smochinele să fie mai puțin susceptibile să se îmbolnăvească.

Dacă vara este uscată și nu există apă de ploaie, se folosește apă de la robinet. Dezavantajul este că conține clor și var și este greu. Pentru a înmuia apa, grădinarii adaugă 2 picături de suc de lămâie la 10 litri. De asemenea, oțetul de cidru de mere este folosit pentru a înmuia - 10 picături sunt dizolvate în 1 litru de apă.

Atenţie! Nu udă smochinele cu apă din corpurile de apă deschise - mlaștini, râuri sau lacuri. Poate conține ciuperci și agenți patogeni periculoși care provoacă boli de copac. Datorită unei astfel de udări, smochinele se vor îmbolnăvi de pete de coral, antracnoză sau putregai gri.

Ce se poate adăuga

Pentru ca udarea să aducă duble beneficii, o dată pe lună, grădinarii folosesc nu doar apa, ci și o infuzie de ierburi: mușețel, calendula, urzică, brusture, tansy, salvie. Procedura mărește numărul ovarelor din copac și previne apariția dăunătorilor: fluturi albe, ghemotocuri de seră, perne de urechi, nematode, acarieni. Umezeste smochinele dimineata devreme, inainte de rasaritul soarelui.

Pentru a crește randamentul, smochinele sunt udate cu infuzie de coajă de banană. Se toarnă cu apă și se insistă timp de 3-4 zile, după care este adus sub un copac în găuri special pregătite la 8 cm adâncime.O astfel de udare are ca scop nu numai hidratarea, ci și hrănirea pomului și înlocuirea fertilizării organice.

Cum se udă corect smochinele vara

Printre toate tipurile de irigații pentru smochine, obișnuitele (rădăcina), stropirea și pansamentul lichid sunt mai potrivite decât altele. Se recomandă alternarea acestora între ele, astfel încât hidratarea plantei să fie echilibrată..Cât și cât de des se udă smochinele vara: instrucțiuni pentru începători

Udarea regulată este folosită în orele dimineții înainte de debutul căldurii sau seara după apusul soarelui, când temperatura scade și razele soarelui nu provoacă arsuri. Apa este adusă în găuri speciale lângă copac sau sub trunchi. Prima metodă este de preferat, deoarece umiditatea este distribuită mai uniform și nu se acumulează într-un singur loc. După procedură, pământul este desfăcut pentru a-l satura cu oxigen. Apoi, smochinele sunt mulate - fânul, rumegușul, pietrișul fin sau frunzele uscate sunt turnate sub copac. Mulch păstrează umezeala.

Stropirea este o metodă de udare folosind o mașină specială. Procedura are un efect pozitiv asupra regimului apă-aer al solului, datorită căreia apa nu stagnează la suprafață și este absorbită treptat. Picături de diferite dimensiuni și intensități sunt distribuite peste smochin. Dezavantajul irigării prin stropire este că este potrivit numai pentru plantații mari, iar întreținerea mașinii costă de multe ori mai mult decât irigarea convențională.

Atenţie! Pentru parcele mici de grădină, locuitorii de vară folosesc o sticlă pulverizată cu apă - distribuie umiditatea peste plante dimineața sau seara. Principalul lucru este să nu faceți acest lucru atunci când soarele strălucește - arsurile de frunze sunt garantate.

Furajele lichide pot fi organice sau minerale. Grădinarii folosesc gunoi de grajd, superfosfat, sare de potasiu, uree, cenușă de lemn. Frecvența aplicării îngrășămintelor lichide este o dată la 2-3 săptămâni. Organice și minerale alternează. Pansamentul de top este diluat într-un bol și turnat sub rădăcină sau în găuri. Pentru ca nutrienții să fie absorbiți mai repede, smochinele sunt mulate. Grosimea stratului de mulci trebuie să fie de 3-4 cm.

Ce greșeli de evitat

Erorile din timpul udării sunt comise nu numai de grădinarii novici, ci și de rezidenți cu experiență din vară. Din această cauză, smochinele încetinesc creșterea, devin acoperite de arsuri sau chiar mor. Câteva greșeli comune:

  1. Arborele este adesea udat, dar puțin. Această metodă duce la faptul că apa este disponibilă doar pentru o parte a plantei, nu pătrunde mai adânc la rădăcini. Straturile de suprafață ale solului se usucă rapid, devenind improprii pentru creșterea unui copac exotic capricios. Udarea trebuie să fie echilibrată. Recomandare generală: Se toarnă 10 litri pe plantă la fiecare 2 săptămâni.
  2. Arborele este udat dintr-un furtun cu un curent puternic de apă. Chiar dacă acest lucru nu duce la boli grave sau la scăderea randamentului, calitățile decorative ale plantei se vor deteriora. Este mai bine să cumpărați o cană de udare și să udați smochinele cu atenție, evitând deteriorarea rădăcinilor și a fructelor de coacere.
  3. Apa astfel încât o parte semnificativă a apei să ajungă pe frunze. Nu trebuie să fie așa - apa este menită să hrănească rădăcinile, nu frunzele. Jetul este direcționat direct către rădăcină. Și puteți umezi frunzele în timpul stropirii.

Udarea smochinelor la plantare

Cât și cât de des se udă smochinele vara: instrucțiuni pentru începători

Smochinele sunt plantate în căsuțele de vară în soluri hrănitoare și libere, cu aciditate neutră. Un orificiu de dinainte de plantare este fertilizat și se pune un strat de drenaj, astfel încât umiditatea să nu stagneze. Prima dată smochinele sunt umezite imediat după plantare - o găleată de apă este turnată sub răsad și mulată. Data viitoare când planta este udată abia după 2-3 săptămâni.

În timpul înfloririi și fructificării

În perioada de înflorire, smochinele sunt udate în funcție de vârsta lor. Până la 10 litri de apă se consumă pe un copac până la 2 ani, până la 15 litri de apă la plantele cu vârsta cuprinsă între 2 și 10 ani. După 10 ani, smochinele sunt udate în funcție de faptul dacă fructifică sau nu. Dacă planta este sănătoasă și productivă, se cheltuiesc 10-15 litri pe ea.

Procedurile sunt oprite cu 10 zile înainte de fructare și în momentul recoltării. După aceea este udat o dată și pregătit pentru iarnă - tăiat și acoperit. Următoarea procedură are loc doar primăvara.

Sfaturi cu grădinărit cu experiență

Udarea smochinelor începe la sfârșitul lunii mai. Anterior, acestea nu fac acest lucru, deoarece există încă rezerve de ploaie și apă topită în sol. Pe lângă această regulă, grădinarii cu experiență împărtășesc și alte sfaturi utile:

  1. După fiecare udare, solul este desfăcut. Procedura servește la prevenirea bolilor și a dăunătorilor de insecte, crește conținutul de umiditate al solului și împiedică dezvoltarea buruienilor.
  2. Locuitorii de vară folosesc stropirea numai dacă vremea este caldă. Dacă clima este umedă și umedă, nu aplicați procedura.
  3. Se toarnă smochinele cu apă topită, ploaie sau la robinet. O temperatură adecvată este în jur de + 20 ° C.
  4. În timpul fructificării și cu 10 zile înainte, planta nu este udată.

Este interesant:

Modalități simple de a propaga smochine prin butași acasă

Instrucțiuni pas cu pas despre cum să acoperiți smochinele pentru iarnă corect și să pregătiți copacul pentru frig

Concluzie

Udarea smochinelor în câmp deschis se efectuează în medie de 1 oară în 1,5-2 săptămâni. Până la 10 litri de apă se consumă pentru un copac tânăr, aproximativ 15 litri pentru un adult. Apa este apărată preliminar și încălzită la soare, dacă este rece. O dată pe lună, în loc de udare, folosesc pansament lichid - aduc o infuzie de ierburi sau coajă de banană sub copac. Dacă vara este uscată și caldă, se face stropirea - picăturile de apă sunt pulverizate peste plantă. După procedură, solul este dezlegat și mulat. O îngrijire adecvată a copacului garantează o recoltă bogată.

Adauga un comentariu

Grădină

Flori