Ce trebuie să faceți dacă apar pete maro pe roșii: fotografii cu roșii afectate și modalități de salvare a acestora

Petele brune pe roșii indică boala sau condiții nefavorabile de creștere. Există multe motive pentru aceste simptome pe frunzele și fructele plantelor. Acest articol vă va spune ce să faceți dacă pe roșii apar pete maronii.

Cauzele apariției petelor brune pe roșii

Pete de nuanțe maro pe frunzetulpinile și fructele roșiilor apar ca urmare a unui număr semnificativ de motive.

boli

Petele brune pe roșii provoacă infecții fungice. Pentru a recunoaște boala și a alege un tratament adecvat, luați în considerare următorii factori:

 • culoarea petelor,
 • localizarea lor (pe frunze, fructe, tulpină, niveluri de plante),
 • aspectul și forma leziunilor,
 • dezvoltarea bolii.

Puternicitate târzie

În primele etape ale dezvoltării boală se manifestă sub formă de îngălbenire parțială a frunzei. Ulterior, în acest loc se formează o pată necrotică cenușie-cenușie cu un halou galben extins. Odată cu dezvoltarea rapidă a bolii, îngălbenirea poate lipsi. Frunzele se ondulează și se usucă.

Cu un fond infecțios ridicat, umiditatea și răcoarea întunecarea târzie se dezvoltă rapid și afectează întreaga plantă, inclusiv tulpinile și fructele verzi. De asemenea, devin pete maronii și putrezesc.

În fotografie - roșiile afectate de întârziere.

Ce trebuie să faceți dacă apar pete maro pe roșii: fotografii cu roșii afectate și modalități de salvare a acestora

Cladosporium

La debutul bolii, pete de frunze sunt vizibile pete de verde, adesea simetrice, care apoi capătă o culoare galbenă strălucitoare. Întoarceți foaia cu spatele la tine: veți observa umflături cenușii de măsline cu margini și o hală albicioasă. Acestea sunt locurile de sporulare a ciupercii. Fără tratament plăcile de frunze se usucă și se sfărâmă.

Atenţie! În cladosporia, nivelurile inferioare sunt afectate în primul rând. Apoi boala se răspândește la masa frunzelor superioare, precum și la fructe. Roșiile devin apoase, fără gust. Planta se usucă.

Ce trebuie să faceți dacă apar pete maro pe roșii: fotografii cu roșii afectate și modalități de salvare a acestora

Alternaria

Alternaria se mai numește macrosporoză, sau spotting uscată. Puteți identifica cu ușurință boala prin pete uscate de maro închis localizate la întâmplare pe frunze și fructe. Ele se pot distinge cu ușurință de alte infecții fungice prin cercuri concentrice inscripționate între ele și ca și cum ar fi presate în țesutul vegetal afectat.

La o etapă timpurie, petele sunt situate pe nivelul inferior al frunzelor, apoi se deplasează către tulpini și fructe verzi... Leziunile mici seamănă cu placa neagră. Acestea cresc treptat în dimensiuni și acoperă întreaga zonă a țesutului afectat, fructe.

Pe trunchi, boala se manifestă sub formă de linii oblong maro-cenușii. În acest caz, nu mai este posibilă salvarea plantei.

antracnoza

Ce trebuie să faceți dacă apar pete maro pe roșii: fotografii cu roșii afectate și modalități de salvare a acestora

boală la început este asimptomatic. Primele semne de antracnoză sunt de obicei observate pe legumele coapte, adesea după recoltare. Dar roșiile cu imunitate slabă sunt afectate și de ciupercă.

Pe fructe, se formează mici focuri rotunjite, parcă presate în piele. Mai târziu, în jurul lor apar inele concentrice întunecate.

Frunzele dezvoltă treptat pete maronii roșiatice cu un halon închis sau galben în jur, ca urmare a frunzei se usucă.Pe măsură ce leziunile cresc, tulpina capătă o culoare maro-violet.

Mozaic

Ce trebuie să faceți dacă apar pete maro pe roșii: fotografii cu roșii afectate și modalități de salvare a acestora

Boala este virală. Culoarea frunzelor devine inegală - de la verde strălucitor și galben la palid.

Plăcile de frunze ale unei plante afectate de mozaicul de tutun sunt formate neuniform, în urma cărora se formează tuberculi pe suprafața lor. În viitor, frunzele se ondulează și se ofilesc, tufișul moare.

Referinţă. Nu există un tratament eficient pentru virusul mozaic. Dacă unul dintre tufișuri se infectează, scoateți-l din grădină și ardeți-l. Prevenirea bolii va ajuta la reducerea la minimum a riscului de infecție.

Putregaiul gri

Boala se manifestă ca pete de o nuanță cenușie-cenușie, care devin treptat umede și acoperite cu o înflorire albicioasă albicioasă a miceliului. Boala afectează în primul rând tulpinile rănite în timpul grâului.

Pe frunze, tulpină și tulpină, petele sunt cel mai adesea alungite, pe fructele verzi sunt rotunjite.

Putregaiul vertexului

Ce trebuie să faceți dacă apar pete maro pe roșii: fotografii cu roșii afectate și modalități de salvare a acestora

Boala afectează fructele în stadiul creșterii lor în zona apexului: pe roșii apar pete secetoase sau, în schimb, apoase, deprimate de culoare maro-neagră.

Roșiile, în loc să se coacă, încep să putrezească.

Cauza bolii este deficitul de calciu și un exces de azot în sol. Lipsa de umiditate din sol joacă, de asemenea, un rol semnificativ.

Putregaiul maro sau pomoza

La debutul bolii, petele rotunde de culoare galben-brună cu pete întunecate de spori fungici în interior devin vizibile pe frunzele de tomate. De asemenea, boala afectează tulpinile și fructele.

O pată maronie putredă apare lângă tulpină. Dimensiunea sa este de 3-4 cm, dar deja în această etapă, roșia din interior este complet putredă. Zona afectată devine accidentată, ușor stoarsă la apăsare.

Putregaiul rădăcinii sau piciorul negru

Boala fungică se manifestă prin ofilirea generală a plantei și deteriorarea tulpinii din partea inferioară.

În primul rând, pe ea apar pete întunecate maronii, cu timpul cresc, piciorul devine negru, se formează o constricție și roșia moare.

dăunători

Dăunătorii sunt nocivi pentru roșii:

 1. insectecare infectează partea terestră a plantelor, duc adesea virusuri, bacterii, ciuperci. În special, afidele, căpușele, gândacii răspândesc mozaicul. Bacterioza este infectată cu colaboratorii, păduchele... Slugii, bug-urile se hrănesc cu fructele roșiilor, lăsând găuri în ele.
 2. Sistemul rădăcină de roșii este deteriorat de astfel de dăunători, cum este gândacul, viermele de sârmă. Ei sunt capabili să se hrănească cu rădăcinile plantelor, în urma cărora tufe de roșii se ofilesc, frunzele se rumenesc și se sfărâmă.

Erori agrotehnice

Ce trebuie să faceți dacă apar pete maro pe roșii: fotografii cu roșii afectate și modalități de salvare a acestora

Alimentarea excesivă a roșiilor cu azot contribuie la dezvoltarea putregaiului.

Un alt factor care provoacă formarea de pete este o deficiență de oligoelemente:

 1. Potasiu - manifestat printr-o arsură marginală a frunzei. Procesul începe cu o lumină a vârfului, apoi frunza devine maro. În interiorul fructului se formează dungi galbene maronii.
 2. Zinc - apar pete gri-maro și bronz, împrăștiate pe toată placa frunzelor, marginile se încolăcesc în sus. Frunzele tinere sunt acoperite cu mici puncte galbene.
 3. Calciu - în curs de dezvoltare putregai de sus.
 4. Bora - punctul de creștere al roșiei devine negru și moare.

Un alt motiv pentru apariția petelor este fitotoxicitatea solului:

 1. Acest lucru duce la utilizarea excesivă de îngrășăminte, medicamente toxice pentru tratamentul bolilor. Plantele în sine în procesul vieții eliberează și toxine.
 2. Când se cultivă roșiile într-un singur loc, se formează un fond infecțios crescut timp de câțiva ani.

Pentru a preveni impactul negativ al solului asupra plantelor, în sere pentru combaterea bolilor, folosiți preparate biodegradabile și organice pe bază de bacil de fân și trichodermă și aplicați și siderizarea sitului.

De ce apar petele maro pe roșii

Ce trebuie să faceți dacă apar pete maro pe roșii: fotografii cu roșii afectate și modalități de salvare a acestora

Locația și condițiile de creștere influențează în mod semnificativ dezvoltarea roșiilor, imunitatea acestora și înclinația la boli.

În seră / seră

În seră din cauza fondului infecțios ridicat și a nerespectării rotației culturilor, apar astfel de boli fungice ale roșiilor, cum ar fi întârzierea, cladosporiul și alternaria. Acest lucru este facilitat și de ventilația insuficientă, ceea ce duce la umiditate ridicată și condens.

Serele și serele sunt caracterizate de fitotoxicitatea solului într-o măsură mai mare decât pentru terenurile deschise.

În câmp deschis

Petele maronii ale plantelor în aer liber sunt adesea rezultatul arsurilor solare din cauza vremii variabile sau a udării necorespunzătoare.

Alternarea zilelor ploioase și călduroase, o abundență de rouă contribuie la dezvoltarea bolilor fungice și bacteriene. Puternicitatea târzie și putregaiul cenușiu sunt omniprezente.

În câmp deschis mai dificil decât într-o seră pentru a opri răspândirea insectelor dăunătoare.

Ce să faci: cum să tratezi roșiile

Ce trebuie să faceți dacă apar pete maro pe roșii: fotografii cu roșii afectate și modalități de salvare a acestora

După determinarea cauzei probabile a petelor de roșii, analizați posibilele remedii.

În cazul detectării bolilor fungice, utilizați medicamente:

 1. Chimic. Cele mai eficiente dintre ele sunt "HOM", care conțin cupru, lichid Bordeaux. De asemenea, folosiți potențialul „Bravo”, „Ridomil”, „Rovral”, „Topsin-M” și altele.
 2. Biologic. La debutul bolii, precum și cu leziuni mici, preferă fungicidele biologice. Ele aparțin agenților de clasă IV cu pericol scăzut. Acestea sunt medicamentele "Alirin", "Gamair", "Fitosporin-M", "Trichodermin". Fructele pot fi consumate într-un timp scurt după procesare (vezi instrucțiunile). Medicamentul "Fitolavin" (aparține clasei III) are un efect antibacterian, dar va ajuta în lupta împotriva infecțiilor fungice.
 3. Folk. La începutul dezvoltării bolii, se folosește pulverizarea cu o soluție de zer din lapte, cu adăugarea de „Farmayod”.

Atunci când aplicați chimie, urmați cu strictețe instrucțiunile, respectați măsurile de siguranță și timpii de procesare. Substanțele active ale preparatelor se acumulează în țesuturile plantelor, astfel încât fructele devin toxice de ceva timp.

Măsuri preventive

Ce trebuie să faceți dacă apar pete maro pe roșii: fotografii cu roșii afectate și modalități de salvare a acestora

Începeți să luptați împotriva ciupercilor și a infecțiilor cu dezinfectarea toamnei a solului și a serii:

 1. Săpați și grapați solul cu preparate care conțin cupru, prelucrați șervețele, suporturi și policarbonat.
 2. Schimbați locurile de plantare, ținând cont de regulile de rotație a culturilor.
 3. Folosiți ridiche și muștar pentru săpat ca siderates.
 4. Decontaminați semințele înainte de plantare.
 5. Procesați-vă instrumentele de grădinărit în mod regulat. Bolile sunt purtate de sol, apă, seva plantelor.
 6. După plantarea răsadurilor în pământ, o dată la 2-3 săptămâni, efectuați tratamente preventive pentru boli folosind fungicide biologice, preparate de bacil de fân.
 7. Inspectați plantele în mod regulat pentru a ajuta la identificarea problemelor la timp.
 8. Nu îngroșați plantările, tăiați frunzele și pașii în timp util.
 9. Evitați umiditatea excesivă în seră. Folosiți sisteme de picurare și adăugați roșiile liberal, dar rar.
 10. Oferiți o ventilație adecvată roșiilor. La temperaturi de noapte de + 18 ° C, lăsați ușile sau gurile de aerisire deschise în jurul ceasului.

Sfaturi pentru fermieri experimentați

Grădinarii cu experiență recomandă:

 1. Acordați atenție măsurilor preventive de prevenire a bolilor. Tratați serile în mod regulat cu baciluri de fân sau preparate de tricoderm.
 2. Toamna sau primăvara, dezinfectați seră cu sulfat de cupru, băț sulfuric sau acid peracetic. Săpați pământul pe baioneta lopetei.
 3. Observați rotația culturilor, schimbați solul în seră la fiecare 5 ani. Acest lucru va scăpa de fondul infecțios crescut și de toxicitatea solului.
 4. Efectuați controlul regulat al dăunătorilor de insecte - purtători de infecții virale și bacterioză.
 5. Plantează roșiile la o distanță suficientă de ventilație. În același timp, țineți cont de caracteristicile soiurilor de roșii și de necesitatea formării în mai multe sau într-o tulpină.
 6. Alegeți soiuri rezistente la boli comune în zona dvs. pentru plantare.

Concluzie

Dacă găsiți pete maronii pe roșii, investigați cauza. În caz de boală, utilizați fungicide sau medicamente antibacteriene pentru tratament.

Distruge dăunătorii, elimină deficiențele de micronutrienți. Urmați practicile agricole agricole preventive pentru a preveni problemele viitoare.

Adauga un comentariu

Grădină

Flori