Cum și ce să pulverizez coacăzele primăvara de dăunători și boli

Procesarea coacăzelor primăvara și toamna sunt etape obligatorii ale îngrijirii plantelor. Procedura protejează arbustul de boli bacteriene, fungice și virale, întărește sistemul imunitar, stimulează creșterea și îmbunătățește gustul fructelor de pădure. Este important să urmați recomandările și dozele, să efectuați tratamentul dimineața sau seara și să monitorizați, de asemenea, aspectul plantelor. Ce mijloace sunt eficiente în combaterea bolilor și dăunătorilor, vom spune în articol.

Obiectivele prelucrării coacăzului de primăvară și toamnă

Scopul principal al procesării primăverii și toamnei este protejarea împotriva bolilor și dăunătorilor. Doar tufișurile de coacăz sănătoase dau o recoltă completă și gustoasă. Primăvara, odată cu sosirea căldurii, se activează sporii fungice și alte microorganisme, care provoacă apariția bolilor și dăunătorilor de insecte. Atunci când prelucrați, este important să respectați termenele limită, nu este recomandat să amâne procedura pentru o lungă perioadă de timp.

Toamna, după recoltare, coacăzele trebuie să se recupereze și să se pregătească pentru perioada de iarnă. Grădinarii stropesc tufișurile cu scopul de a crește rezistența la îngheț, de a elimina dăunătorii, vindecarea și întinerirea.

Cum și ce să pulverizez coacăzele primăvara de dăunători și boli

Ce dăunători amenință coacăzele

La începutul primăverii, coacăzele sunt amenințate de insecte la scară și viermi de frunze. Larvele de insecte hibernează în sol și sunt rezistente la îngheț. Scorbuturile intră în grădină cu răsaduri infectate, sol, vânt, păsări sau rozătoare. Insectele sug suc din coacăze, daune frunze, lăstari și chiar fructe de pădure. Tufele se usucă treptat și se usucă, iar între timp, insectele de scară se mută spre alte plante de grădină. După dăunători, o floare galbenă lipicioasă rămâne pe tufișuri, care se scurge în alte frunze.

Role de frunze apar pe arbuști în principal pe vreme caldă și umedă. Pentru coacăze, fluturii adulți nu sunt atât de periculoși ca omizi. Insectele cenușii pot distruge toate tufișurile de coacăze dacă nu se iau măsuri la timp. Motivele apariției rola de frunze: sol acid, lipsa sau excesul de minerale, udare excesivă. Semnele de deteriorare sunt frunzele uscate și subțiri, fructele deformate, plăgile galbene și maro pe lăstari și frunze.

Dăunătorii periculoși includ acarieni renali coacăz. Ei scapă de insecte nu numai prin pulverizare, ci și recoltate de mână. Acarienii de rinichi sug sucul din plantă și, de asemenea, poartă o boală periculoasă - coacăz. Dacă tufișul este bolnav, nu poate fi tratat, grădinarii nu îl pot îndepărta decât și arde.

Atenţie! Pe tufișurile de coacăz se găsesc acarieni de păianjen, afide, tălpi de fiere, molii, molii, puieți și molii de sticlă. Pentru a vedea majoritatea insectelor, este important să inspectați coacăzele în mod regulat. Multe dăunători sunt foarte mici, de aceea este dificil să le detectăm dacă nu sunt examinate.

Boli periculoase

Cum și ce să pulverizez coacăzele primăvara de dăunători și boli

Coacăzele sunt afectate de antracnoză, rugină, pata albă. Motivele apariției antracnozei sunt sporii fungici care iernează pe frunzele căzute, iar odată cu sosirea primăverii s-au răspândit în toată grădina. În coacăzele infectate, lăstarii devin lent și crește lent. Pe plăcile frunzelor apar pete maronii - principalul semn al afectării antracnozei. Pe vreme uscată și caldă, pe lăstari apar crăpături, care în cele din urmă putrezesc.Dacă antracnoza ajunge la fructe de pădure, acestea sunt acoperite cu mici puncte negre și cad. Bolile fungice se găsesc cel mai adesea pe coacăze negre.

Rugini apare din cauza alunecării apei, a buruienilor, a plantelor infectate care cresc lângă tufe de coacăz. Pe partea superioară a frunzelor apar pete de culoare portocaliu-brună, mai jos apar perne galbene. În ele trăiește ciuperca, care așteaptă condiții adecvate pentru dezvoltare. Rugina se răspândește rapid prin tufă: dacă planta nu este tratată, în curând toate frunzele vor fi acoperite cu puf portocaliu.

Pata alba - Aceasta este septoria de coacăze, care afectează fructele de pădure, frunzele și lăstarii tineri. Primele semne ale bolii apar la începutul lunii mai: pe frunze se formează pete maro închise, cu margine brună, care se albesc în timp. În primele etape ale infecției, grădinarii îndepărtează frunzele și le ard, iar tufișul este subțiat și pulverizat. Septoria apare mai ales în zona de mijloc a Rusiei, condițiile favorabile pentru dezvoltarea ciupercii sunt umiditatea, schimbările meteorologice, ceața. În plus față de bolile enumerate, tufe de coacăze afectează reversiunea, americană făinarea, punct negru, rugină rugină.

Timp de procesare

Datele prelucrare depind de regiunea în care sunt cultivate coacăzele. În regiunile nordice, tufișurile sunt pulverizate mai târziu, deoarece primăvara vine acolo cu 2-3 săptămâni mai târziu decât în ​​cele sudice. Grădinarii recomandă prelucrarea plantelor la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, când temperatura aerului este în jur de + 16 ° C. Pentru procedura, alege dimineața sau seara unei zile uscate și fără vânt. Dacă plouă după tratament, nu va fi niciun beneficiu.

Atenţie! Cel mai sigur mod de a proteja tufele de coacăz din boli și dăunători - efectuarea procesării pe tot parcursul anului. Pe lângă îndepărtarea manuală a zonelor deteriorate, rezidenții de vară folosesc pulverizarea cu uree, Karbofos, nitrat de amoniu, lichid Bordeaux, infuzie de tutun, urzici și săpun de rufe.

După fructificare, coacăzele sunt procesate la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie. Locuitorii de vară aduc minerale și complexe îngrășămintepentru a consolida imunitatea plantei și a o pregăti pentru perioada de iarnă. De la mijlocul lunii octombrie până la prima zăpadă, ei aduc materie organică: excremente de pui, infuzie de mulleină, gunoi de grajd lichid. Prelucrarea de toamnă se încheie prin pulverizarea tufișurilor cu o soluție de lichid Bordeaux.

Activități pregătitoare

Cum și ce să pulverizez coacăzele primăvara de dăunători și boli

Primăvara, prelucrarea se efectuează după tunderea arbustilor - după ce zăpada s-a topit și până se trezesc rinichii... Dacă tăiați tufișul după ce s-au umflat, acesta va răni planta și va reduce randamentul. Un pruner de grădină este utilizat pentru tăiere; nu este recomandată ruperea ramurilor cu mâinile. În primul rând, îndepărtați ramurile masive care sunt acoperite cu mușchi, lichen, ulcere, precum și lăstari uscați de 4- și 5 ani. După aceasta, ramurile sunt tăiate, care sunt puternic înclinate spre sol și cele care cresc în interiorul tufișului. Lăstarii tineri se scurtează cu 1/3, lăsând mugurii. În acest fel se ramifică mai bine.

La tăiere, este important să ne amintim de diferențele dintre coacăze negre și roșii și albe - cantitatea viitoarei recolte depinde de aceasta. Coacăzele negre sunt tăiate mai des, deoarece ramurile lor cresc mai repede. La alb și roșu, creșterea lăstarilor zero nu este atât de intensă, ele dau roade stabile chiar și pe ramurile de 5-7 ani. De asemenea, în coacăze negre, nu este recomandat să scurtați foarte mult blaturile. Pe lângă tăiere, grădinarii își curăță paturile de frunze, buruieni și resturi de anul trecut. Eficiența procedurii depinde de aceasta.

Cum se pulverizează toamna și primăvara

Cum și ce să pulverizez coacăzele primăvara de dăunători și boli

Pentru prelucrare:

  • preparate chimice și biologice - pentru prevenire și tratament, sunt achiziționate în magazine specializate pentru grădinari;
  • Medicamentele populare sunt preparate din mijloace improvizate, utilizate pentru profilaxia, tratamentul cu cupru sau fier vitriol, cenușă, iar lichidul Bordeaux este popular.

Produse chimice achiziționate

Produsele chimice achiziționate au ca scop tratarea bolilor, ingredientele active acționează rapid. Pentru tratamentul bolilor fungice se utilizează fungicide "HOM" sau "Abiga-vârf". Fungicidele complexe tratează mucegaiul pudră și antracnoza, sunt compuse din substanțe anorganice și cupru. Un alt produs chimic popular este Tiovit Jet, un fungicid de contact pe bază de sulf, care este utilizat la începutul sau la mijlocul sezonului de creștere. Medicamentul este bun, deoarece trebuie să fie diluat doar cu apă pentru preparare.

Pentru a proteja împotriva rugini iar pata alba foloseste Topazul chimic. Este fabricat pe baza de penconazol, un pesticid care inhibă dezvoltarea bacteriilor periculoase. Fungicidul sistemic „Topaz” este utilizat în scopuri profilactice și terapeutice, își păstrează efectul timp de 4 ani. Încetează dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor în câteva ore după tratament.

Pentru a vă proteja împotriva tuturor tipurilor de boli fungice, folosiți fungicidul "Trichopol". Grădinarii susțin că medicamentul funcționează perfect și protejează coacăzele cu o garanție de 100%. Trichopolum este vândut în tablete, care sunt măcinate în pulbere și amestecate cu apă.

Agenți biologici

Preparatele biologice se bazează pe culturi bacteriene vii care suprimă infecțiile fungice dăunătoare. Agenții biologici sunt mai puțin agresivi decât substanțele chimice. Grădinarii le folosesc în scopuri preventive și curative.

Preparatul "Fitop" ajută împotriva bolilor și a dăunătorilor de insecte. Întărește și vindecă sistemul radicular al plantei, crește productivitatea și randamentul, inhibă creșterea și dezvoltarea microflorei patogene pe fructe și lăstari. De asemenea, „Fitop” este utilizat pentru dezinfectarea materialului de plantare. Medicamentul este vândut sub formă de pulbere. „Fitop” nu dăunează mediului și oamenilor.

Locuitorii de vară folosesc Fitosporin împotriva infecțiilor fungice și bacteriene. Agentul microbiologic acționează imediat după prelucrare, este utilizat în orice sezon de creștere. "Fitosporina" inhibă dezvoltarea mucegaiului pudră, a putregaiului rădăcinii, a antracnozei. Medicamentul este accesibil și economic în consum, este disponibil sub formă de pulbere, pastă sau lichid.

Cum și ce să pulverizez coacăzele primăvara de dăunători și boli

Atenţie! Eficient în utilizarea „Lepidocidului”. Medicamentul face față tuturor dăunătorilor, le afectează funcția de reproducere. „Lepidocidul” este utilizat în orice stadiu de dezvoltare a plantelor, nu se acumulează în sol și nu afectează gustul fructelor de pădure.

Metode tradiționale

Metodele tradiționale au un efect preventiv. Este important să ne amintim că, dacă tufișurile au deja semne de deteriorare, este inutil să folosiți metode alternative de tratament. La începutul primăverii, tufele sunt udate și pulverizate cu apă clocotită. Scaldarea ajută plantele să se trezească și, de asemenea, scapă de larvele care au hibernat în sol în timpul iernii. Pentru cel mai mare efect, se adaugă în apă sodă de copt - este necesară 3 linguri pentru o găleată de apă clocotită. l. În viitor, soluția de sodă este folosită pentru a elimina afidele.

Pentru a preveni apariția insectelor, grădinarii folosesc infuzie de usturoi - 300 g de usturoi se toarnă în 10 litri de apă. Amestecul se infuzează timp de o zi, se diluează cu apă în proporție de 1: 1. Usturoiul se pulverizează cu coacăze pe vreme uscată. Pentru a îmbunătăți efectul, la soluție se adaugă 50 g de săpun de rufe grăbit. De asemenea, infuzia de tutun ajută: 400 g de frunze uscate se toarnă în 10 litri de apă, se insistă timp de 48 de ore, se diluează cu apă și se începe pulverizarea. Alte remedii populare sunt de asemenea populare: tratamentul cu iod, cenușă, infuzie de muștar și decoct de pelin.

Cum să efectuați corect procesarea prin primăvară a coacăzelor

Cum și ce să pulverizez coacăzele primăvara de dăunători și boli

Locuitorii de vară efectuează prelucrarea coacăzelor primăvara din boli și dăunători, cu ajutorul unor pulverizatoare de mână sau de rucsac. Grădinarii pregătesc soluția în avans. Dacă este un produs chimic sau biologic, este important să citiți instrucțiunile de utilizare și dozare. O supraabundență de substanțe chimice va afecta negativ nu numai planta, ci și sănătatea umană.Dacă se pregătesc remedii populare, se respectă timpul pentru prepararea perfuziilor. Nu sunt potrivite pentru depozitarea pe termen lung, prin urmare, locuitorii de vară pregătesc o soluție nouă înainte de fiecare procedură.

Nu uitați de măsuri de precauție, mai ales când vine vorba de pulverizare chimică. Grădinarii o petecă într-un costum de protecție, ochelari și un respirator. În timpul procesării, este interzis să mănânci sau să bei, copiii sau animalele nu trebuie să fie în apropiere. Dacă tratamentul intră în contact cu pielea, ochii sau gura, este recomandat să solicitați asistență medicală imediată. Femeile însărcinate sau care alăptează nu au voie să fie procesate. Depozitați substanțele chimice bine închise și la îndemâna copiilor.

Există nuanțe în procesarea coacăzelor negre, roșii și albe

Unii dăunători preferă un anumit tip de coacăz. De exemplu, peștele de aur apare cel mai adesea pe negru, iar viermele de frunze pe roșu. Afidele galice se văd mai des pe alb și roșu, precum și în cazul flăcărilor, care nu plac frunzișul dens al coacăzului negru. Un acarian de rinichi este un vizitator frecvent al fructelor de pădure negre. În caz contrar, nu există diferențe în procesare.

Concluzie

Prelucrarea coacăzelor primăvara de la dăunători și boli este un proces simplu; principalul lucru este să vă amintiți câteva caracteristici. Înainte de pulverizare, arbuștii sunt tăiați, lăstarii vechi și uscați, iar spațiul este acordat pentru dezvoltarea de noi ramuri de fructificare. Prelucrarea se realizează cu mijloace populare, biologice și chimice. Soluțiile de tutun și cenușă împiedică apariția dăunătorilor, „Fitosporin” protejează împotriva bolilor fungice și virale. Produse chimice precum „HOM” sau „Topaz” sunt destinate tratamentului complex al majorității bolilor.

Pentru prelucrare, locuitorii de vară aleg o zi uscată și calmă. Nu uitați de precauții: în timpul tratamentului cu medicamente, folosiți un șorț sau un costum de protecție, mănuși, ochelari și un aparat respirator.

Adauga un comentariu

Grădină

Flori